7
Mayıs
2024
Salı
NİĞDE

Kapadokya ve Niğde

Kapadokya İç Anadolu bölgemizde gemiş bir alanın adı olmasına karşın Genelde Nevşehir ve Aksaray illerinin olduğu bölge sanılmaktadır. Niğde ise Kapadokya bölgesinde 'yok'muamelesi görmektedir. Bunun yanısmaları her alanda gözlenebilmektedir. 

Niğde Kapadokya Bölgesi içinde Tarihi derinlikleri en öteye eren kent olmasına karşın bu anlamda gereken desteği ve ilgiyi bulamamaktadır. Farklı nedenler bu konuda dile getirilebilir ama bir gerçek var ki İlk İnsanın Afrikadan Avrupya geçişinin dahi ayak izleri saptanan Niğde ili sınırları içinde çok farklı zenginlikler yer almaktadır. Buna karşın DEVLETimizde Kapadokya ile ilgili dokuda Niğde için gerekeni yeterince yapmamaktadır. Kapadokya tanıtımı yönünde oluşan çabalarda Niğde adı adeta yok sayılmaktadır. Niğde Gümüşler Manastırı, Tyana Kalıntıları,Köşk Roma Havuzu, Hellena, Hasaköy ve Yeşil burç Kilisesi Yeşilyurt ,Altunhisar eserleri gibi yerleri diyelim ki Turizm Bakanlığı bir afişinde dikkate almadı. O taktirde Türk-İslam Eserlerininde özel örnekleri Aladdin Cami ki portalinde saat 10'da gölge ile bayan resmi beliren tek örnek, Ulukışla Mehmet Paşa Kervansarayı, Çukurkuyu Osmanlı Su sarnıçları, Sungur Bey cami gibi eserler olsun hiçmi bir afiş olarak akıla gelmez.
Kapadokya denince Nevşehir ve Aksaray akla geliyorsa bunda Kültür ve Turizm Bakanlığının dünden gelen eksiği olduğuda açıktır. Bölgede yapılması gereken çaba ve çalışmalar il yöneticileri uğraşı ile oluyor. Turizm ve Kültür Müdürü, Müze Müdürü çaba ve çalışmaları var ama Merkezde Bakanlık Niğde adına özel bir öenm vermelidir. 

Keza Niğde Kayseriden gelişte Kapadokya tabelası NİĞDE yönünü değil Nevşehiri göstermektedir. Bu Karayolları yol tabelalarında dahi Niğde çok az yerde yol olarak gösterilirken birde Kapadokya içinde denilen kente gelişte tabela Niğdeyi işaret etmemektedir. En azından Nevşehire doğru olan tabela için Kapadokya Güney Kapadokya kuzey diye tabela koymayı hiçmi akıl edecek yetkili yoktur. Niğde Niğdeliler için Kapadokyadadır ama Ülke genelinde Niğde Kapodokyada diye bilen sayısı dahi sınırlıdır. Bu bağlamda konuya duyarlı davranış gösterilip Niğde kapaodkyada olduğu bakanlığın yaptıracağı veturizm merkezlerine dağıtılan bir afişte, PTT yaptırdığı pullarda ve yol tabelalarında olsun yer bulmalıdır. 

Niğde adına Niğde dışında ayapılması egrekenlerin başında Kapadokya ile ilgili çalışmaların tamamında Niğde adının yer almasını sağlamaktır. Bu konu Niğde için tanıtım ve ilgi içinde özel önemdedir. 

Kapadokya Tarihini bilen bilir ki Niğde bir dönem bu bölgenin Başşehride olmuştur. Tyana harabeleri bunun belgesidir. Keza Bölgede Tyana kemerleri ve 3.yy ait kilise daha başka bölgede yoktur. Adamı olanın işi görülür anlayışı hakkını istemesini ayıp gören Niğde için vur eline al lokmasını olarak dünden günümüze gelmiştir. Görünen bu yansımadır. Turizm ve Kültür Baknlığı Niğde için tanıtıcı afişleri yaptırmasını beklemek ve Niğde için özel program istemek dünde verilmeyenlerin bugün olması için bir ihtiyaçtır.
Ömer Fethi Gürer-Kenthaber/Niğde
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2006 Perşembe 12:23:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?