2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Kara yollarında Niğde - Ö. Fethi Gürer

Karayolları Kent merkezlerini ya da önemli ayrışma noktalarını levhalardaki yazılar ile sürücülere duyuruyor ancak bu konuda bir standart uygulaması olmadığı öteden beride eleştiriliyor. Hürriyet Başyazarı Oktay Ekşi bu konuda geçen yıllarda önemli bir yazıda köşesinde yer vermişti.Ankara'dan geçerken her "İncek" tabelasında o yazıyı anımsarım.Çünkü adı sanı belli olmayan bir yer "İncek" için yola konan birden çok tabelayı da o yazıda eleştirmişti ama değişen olmadı.

Niğde'ye Konya üzeri geleceğim.Konya çevre yol dahi kent içinde kalmış.O nedenle Niğde ile ilgili yol tabelasını aradım.Bulunamayınca yoldan geçenlere sormak zorunda kaldım.Sonunda bir tabelaya erebildim.Sonra yol sona erdi Ulukışla makasta Niğde tabelası var ama Niğde kaç kilometre kaldı bir tek yerde rastlamadım.

Bu nedenle Niğde ile ilgili tabelaları gözlemeye başladım. Kayseri yönünden, Adana yönünden,Aksaray yönünden Niğde'ye sağlanan ulaşımda “Niğde” adı çok az yerde geçiyor ama Niğde'den sonra gelen Aksaray bölge genelinde otuzdan çok tabelası saydım. “Niğde” için ise cımbızla aradım. Aksaray yazısı olan tabelalar Niğde'nin 3 katı konulmuş. Aksaray Niğde'nin bir ilçesi idi.İl oldu. Aksaray tabelada adı olsun olsunda Neden Niğde adı yok.?Acaba Karayolları Genel Müdürümü Aksaraylı? Yada bu yol işaretlerini dikenlerin başındaki müdür mü? Öyle ya 80 yıllık Niğde bu denli yok sayılır kazası iken il olan Aksaray için bu kadar tabelada yazılırsa akla bu sorular geliyor.Niğde içinde dahi Aksaray tabelası çok sayıda var. Acaba Aksaray'da Niğde yazılı kaç tabela bulunuyor ki?

Karayolları levhaların da neden Niğde adı az geçiyor açıkcası kafama takıldı. Genelde önce gelen kent ile büyük kent merkezleri tabelada yer alıyor. Örneğin Ulukışla sapakta Niğde tabelası konduğuna göre yolda Ankara Aksaray Kaç kilometre olduğu yazılıyor da Neden Niğde sapağına kadar Niğde kaç kilometre yazılmıyor. Keza Konya çevre yolda Aksaray dönüşü birden çok yerde varken neden Niğde bir tek dönüş noktasına yazılmış. Kayseri- Niğde arası duble yol açılmadan önce Kayseri’den gelirkende Boğazköprü çıkışına kadar Niğde yön tabelası yoktu.

Karayolları Niğde iline “Niğdelilerden başka giden yok onlarda Niğde’yi bilir” diye mi düşünüyorlar. Aklıma bu sonuç geldi. Nasıl olsa Niğde hangi konuda tepki veren bir il ki bu konuya dikkat etsin. Ne olacak yani “Niğde tabelada olsa ne olur, olmasa ne olur “diyenlerin çokluğu Niğde'yi geride bırakmıştır.

Niğde Ayhan Şahenk merhumun NTV kanalında hava durumu sunulurken geçsin isteği ile en azından NTV izleyenlerin adını bildiği bir kent. Çekim merkezi olacak çok özelliği de var. Belki yollarda tabelalara ne kadar uzakta olduğu yazılı olursa birde Niğde'ye uğrayalım diyende çıkar. En azından her gelen Niğde için kazançtır.

Adana,Kayseri, Ankara,Konya yönünden nerden gelir iseniz gelin keza Niğde ili sınırları içinde karayolları levhalarında hemen hemen tamamında Aksaray yazılı olduğuna göre demek ki Aksaray çok çok farklı bir merkez diye düşünmeden edilemiyor.Aksaray Niğde'den farklı kılan ise her konuya dikkatli ve titiz bakıp her noktada olma çabalarıdır.

Örneğin HAYATSU NİĞDE'DE ÇIKIYOR AMA ÜZERİNDE “NİĞDE” YAZISI İKİ YILDIR SİLİNDİ “ADANA” YAZILDI, EĞER BU SU AKSARAY'DA ÇIKSA İDİ ÜZERİNDE MUTLAKA AKSARAY YAZARDI. BELKİ DÜŞÜNEN OLUR DİYE BU ÖRNEĞİDE BU ARADA VERELİM İSTEDİM.

Derdimiz Aksaray değil. Başaranı bileni hep taktir ettik.O nedenle Aksaray örnek vermemiz en azından her kişi bu konuya vakıf olsun diyedir.Yoksa Aksaray her yerde yazılsın itirazımız yokta Niğde adı da bir kaç yerde bulunsun.

Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2005 Cuma 16:52:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahim şentürk IP: 85.105.85.xxx Tarih : 10.09.2005 12:39:56
tabela konusunda haklısınız benimde dikkki mi çekti Ankarayı geçikten sonra Niğde yol ayırdımına kadar hiçbir tabela yok.Ankara çevre yoluna Niğde tabelasının konulması gerekir.