2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Kardeş şehir Padova - Ö. Fethi Gürer

Niğde değişik kentler ile “kardeş şehir” oluyor,Bu süreç Niğde için ne katkı sağlayacak göreceğiz. Melle ile 10 yılı aştı ama daha çok “gel git” ötesi bir faydaya eremedik. Bu kere Padova ile daha ekonomik ve turizme yönelik işbirliğinden daha fayda sağlanacak gibi, Bu yıl içinde Niğde ile “kardeş şehir” İtalya’nın Padova şehri arasında karşılıklı ziyaretler oluyor.

Son olarak Padova şehrinden altı kişilik bir heyet Niğde’ye geldi. Görüşmeler yaptı .Gittiler. Geriye söyledikleri önemli önermeler kaldı.İtalyan Heyet Başkanı Dr Vittiorio Casarin Niğde’de doğal ve kültürel gerekli altyapı bulunduğunu belirtti., Padova ilinin turizmden önemli yarar gördüğünü ve büyük gelir elde ettiğine dikkat çekti. Niğde’de kalkınması için turizme yönelmesinin doğru olacağını dile getirdi. Heyet Başkanı Dr Casarin Niğde’ye geliş nedenlerinin içinde ekonomik, kültürel anlamda işbirliği yapmak olduğunu anımsatıp bölgenin tarım ve turizm açısından önemli bir Pazar olduğunu,yapılacak çalışmalarla iki ülke adına avantaj yaratacaklarını da anlattı.

Sonuçta ziyaret vesilesi ile Niğde ilinde tarım ürünleri yetiştirilmesi ve geliştirilmesi ile bu ürünlerin Padova ili tarım ürünleri Uluslar arası Toptancı halinde pazarlanması konusunda karşılıklı işbirliği anlaşması da imzalandı. İtalyanlar yıllardır Niğde ilinde farklı alanlarda elmacılık yaptıkları için yeni olan anlaşma ve birkaç ürün daha Pazar payı bulması olarak görülecek bu anlaşma dahi önemlidir. Bir başlangıçtır. Yararlıdır.

Ancak esasta dikkate gelmesi gerekli olan Padova ilinin turizm geliri ile kalkındığı ve Niğde alt yapısı hazır dokusu ile bu konuda geleceğini kurtarma şansının ifade edilmiş olmasıdır. Niğde için bacasız sanayi dediğimiz bu konuda yıllardır çok dedik çokta diyeceğiz. Niğde için Niğde adına yapılanlar var ama yetersiz kalıyor. Niğde bir an önce kazı alanlarında daha çok sürede çalışma yapılması ve yeni kazı ekiplerini bu işe katılmasını kent dokusu içinde eski yapıları onarmak kurtarmak hareketine girmesi, mevcutu korurken yenileri açığa çıkarması yönünde halkında çabası katkısı ile yapılacak işler vardır.

PADOVA Kentinden Niğde’de değerleri görüp fark edip nazik bir ifade ile “biz turizmden çok para kazanıyoruz ,sizde alt yapı dahi var, ama aldığınız pay çok düşük” demiş olması bu konuda yapılacakların önemini ifade edecek en somut göstergedir.

Niğde Müzesi bir yılda 1000 yabancı turist gezmiş olması ne kadar ki Avrupa da müzecilik ödülüne 2003 yılında aday bir müze için düşündürücü değilmidir.?

Niğde için bizim yıllardır dilimizde türkü olup çığırdığımız Bacasız sanayi Turizm ile Niğde ayağa kalkar türküsünü İtalyanlarda bu kere dile getirmiş. Belki onların dediğini dinleyen olurda Niğde turizmden pay alma adına daha çok çaba ve emek harcanır.BU konuda salt Turizm ve Kültür Müdürlüğü ve Müze değil bir kent topyekün konuya duyarlı olurda sahip çıkarsa sonuç doğar. Bir kaç bürokrat işlerini iyi yapmış olmaları konuyu çözmeye yetmiyor. Her kesim ve her kişi emeği gerekiyor.

Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2005 Çarşamba 12:27:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?