7
Mayıs
2024
Salı
NİĞDE

Kazakistan Büyükelçisi Niğde'de

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Beibit Issabayev, iki ülke arasındaki ilişkilerin siyasi, kültürel ve stratejik açıdan gelişmesini arzuladıklarını belirterek, "1 milyar dolar olan ticari ilişki hacmini en kısa sürede 2 milyar dolar seviyelerine çekmeliyiz" dedi. 

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) yıkılması sırasında Kazakistan'da yaşanan huzursuzluktan kaçarak Türkiye'ye iltica eden Kazak Türkleri'nin Niğde'ye gelişlerinin 50. yılı kutlamaları için oluşturulan komite, bugün Niğde Valiliği'nde toplandı. Vali Gündüz Beder, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Uygun, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası (NİTSO) Başkanı Serdar Ecemiş, Kültür ve Turizm Müdürü O. Murat Süslü ile Kazakistan Büyükelçisi Beibit Issabayev, Ankara Konsolosu Talgat Aduov ve Ataşe Laura Abdikulova'nın oluşturduğu 50. Yıl Kutlama Komitesi, alınan kararları imzalayacak. 

Büyükelçi Issabayev, Niğde'yi ziyaret amaçlarının sadece 50. yıl kutlamaları olmadığını, bunun yanında iki ülke arasında kardeş şehir anlaşması yapmak olduğunu da belirterek, "Niğde ile Kazakistan'daki bir şehir arasında kardeş şehir anlaşması imzalamak için geldim. Kazakistan'dan yıllar önce göç eden vatandaşlarımız kendi istek ve iradeleriyle göç etmedi. Siyasi baskılar nedeniyle topraklarını terk ettiler. Çok uzun ve zorlu bir yolculukla Türkiye'ye geldiler. Bütün dünyada, Türkiye kadar bizim vatandaşlarımızı karşılayan kucağını açan hiçbir ülke olmadı. Türkiye kendisine yakışan bu kardeşliğini burada göstermiş oldu" diye konuştu. 

İki ülke arasında yaşanan ilişkiler ve gelişmelerin oldukça iyi olduğunu, ancak yeterli olmadığını ifade eden İssabayev, siyasi, kültürel ve stratejik açıdan da gelişme yaşanmasını arzu ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"İki ülke arasındaki ticari ilişki şu anda 1 milyar doları aşmış durumda, bunun 2 milyar dolar seviyelerine çıkmasını istiyoruz. İlişkilerin güçlenmesi için iki ülkede de her türlü imkan, doğal kaynaklar var. Ülkelerimizin cumhurbaşkanlarının, başbakanlarının yürüttüğü politika çok iyi durumda ve bu şekilde devam edeceğine inanıyorum. Global ölçekte ve bölgesel sorunlarda bizim görüşlerimiz aynı. Yani görüş farklılığımız yok. Fakat gelişmelerin sadece ekonomik boyutlarda sınırlı kalmasını istemiyoruz. Kültürel, bilimsel ve sanatsal alanlarda da aynı başarıyı yakalayıp ortak gelişmelere imza atmak istiyoruz." 

Niğde Valisi Gündüz Beder ise, Altay Köyü'nün kuruluşunun 50. yıldönümü nedeniyle büyükelçiyi Ankara'da ziyaret ettiklerini ve akabinde iadeyi ziyaretin gerçekleştiğini kaydetti. Türkiye Cumhuriyeti kendi vatandaşına bakışı nasılsa Kazak Türkleri'ne de bakışının aynı olduğunu vurgulayan Beder, "Ülkelerimiz farklı olsa bile onlar bizim kardeşlerimiz. Sayın Büyükelçi iki ülke arasındaki ticari ilişkinin 1 milyar dolardan 2 milyar dolara çıkartılmasını istediklerini belirtti. Bu sevindirici bir durum. Ağustos ayı sonunda Kazakistan Parlamentosu, kültür bakanlarımızın katılacağı bir kutlama yapılacak. Burada güzel bir dostluk alışverişi olacak, ekonomik ilişkilerimiz de artarak devam edecek. Türk milleti olarak Kazakistan ile ortak bir kültürümüz var. Bundan sonra ticaretimizi kardeş ülkelerle yapacağız. İşadamlarımızla görüşüp ticari alışverişlerin kardeş ülkeyle yapılmasını sağlayacağız" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2006 Çarşamba 13:12:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?