2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Kenelerle ilgili bilgilendirme yapıldı

Niğde Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde öğrencilere ve akademisyenlere keneler hakkında bilgiler verildi.

Niğde Üniversitesi Derbent Kültür Merkezi'nde yapılan panele Rektör Prof. Dr. Hamza Uygun, rektör yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Handan Türkmen başkanlığındaki panelde aynı fakülteden Yrd. Doç. Nihal Bağrıaçık ve Bor Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karatepe konuşmacı olarak katılımcılara bilgiler verdi.

Günümüzde dünya üzerinde 3 ailede 20 soy üzerinde yaklaşık 900 kene türü bulunduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karatepe, Türkiye'de 2 aileye ait 10 soyda yaklaşık 30 kene türü olduğunu kaydetti. Kenelerin böcek türü olmadığına değinen Karatepe, “Keneler akarlar ve örümceklerin bulunduğu sınıflarda bulunmaktadır. Yumurta, larva, limf ve erişkin şekliyle 4 evrede oluşur. Bir kene yumurtlama döneminde 15 binin üzerinde yumurta bırakabilir ve genellikle yaz aylarında aktif olurlar. Kış aylarında ise toprak altında pasif dönem geçirirler” dedi.

Genel özelliklerine rağmen kış aylarında da aktif olan kenelerin olduğunun bilindiğine değinen Karatepe, “Türkiye'nin ılımlı iklim şartlarında yer aldığını düşünürsek bizim için tehlike arz edecek keneler yaz aylarındaki kenelerdir ve Türkiye keneler için en ideal ortamın bulunduğu ülkeler arasında bulunmaktadır. Bu hayvanların en büyük özelliği emdikleri organizmadan aldıkları etkenleri diğer kan emecekleri canlılara bulaştırmaktadırlar” diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2007 Perşembe 16:57:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?