2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Kuş gribi ve Akkaya'ya dikkat

Niğde Bor Akkaya Barajı’na bu yıl ilkbaharda gelen göçmen kuşlarla mutlu olduk. Nesli tükenmekte olan kimi kuşlar Niğde’de ilk kez bu denli çok görünce “yollarınımı şaşırdı” dedik.Niğde için önemli bir “doğa olayı” diye sahiplendik. Göçmen kuşlar için “düğün değil bayram değil nerden çıktı bu kuşlar” diye de sorduk.Kuşlar vesilesi ile Akkaya kurtarılması noktasında güzel girişimler oldu. Duyarlı sesler yükseldi. Kuşlar kadar Akkaya yeniden gündeme geldi. Bölge koruması adına çalışmalar başladı. “N e kadar olur” bu konuda zaman gösterecek. Akkaya barajı Niğde bölgesinin önemli atıkların ulaştığı korunması gereken alan olduğu içinde göçmen kuşlar vesilesi ile “baraj nasıl kurtarılırı” konuştuk.

Kimi cahillerin kuşlara ve yumurtalarına verdikleri zararlardan söz ettik. O bölgede hayvan otlatılmasının önlenmesini istedik. Birkaç gazeteci arkadaş ve gönüllülerde bu konuda çaba harcadı.Akkaya geleceğe daha iyi hazırlanmalı yönünde ortak düşüncede oluştu.

ANCAK BU KERE BEKLENMEYEN OLDU VE ASYA’DA GÖRÜLEN KUŞ GRİBİ GÖÇMEN KUŞLAR VASITASI İLE ÜLKEMİZE TAŞINDIĞI AÇIKLANDI.İlk olarakta Balıkesir’de Manyas Kuş Cenneti yakınında Hindi Çiftliğinde bu hastalık saptandı. 2000 hindi imha edildi. Türkiye bu konuda dikkatli ve hassas ,çünkü vatandaşımız her konuda olduğu gibi bu konuyu da çok önemsemiyor. “Efsunlu” olduğu için “bize bir şey olmaz” noktasında duruyor. Bu hastalığın “şakaya gelir” yanı yok Dünya’da yayılması halinde binlerce kişi öldürmesinden korkuluyor ve İnsana hayvanlardan geçiyor. O nedenle dikkatli olmak şart. Korunma yönünde bilim adamları çalışıyor ama o bağlamda daha bir önlem oluşturma yönünde sonuç alınmadı.

“Kuş gribi” ile ölenlerin varlığı dünya’yı korkutuyor. Hassas olunması gereken bir konu.
Bu nedenle AKKAYA BARAJ ÇEVRESİ ÖNLEM VE KONTROL ALTINDA TUTULMALIDIR. Bölgeye insan ve hayvan girişi kesin yasaklanmalı ve bölgede sürekli denetim yapılmalıdır. Hastalık olmasa dahi bizim koruyamadığımız kuşlar belki bu vesile ile korunacak çoğalacak ve nesli tükenmekten kurtulacak geleceğe kalacaktır.

O nedenle siz siz olun AKKAYA BARAJI ÇEVRESİNDEN uzak durun. “Tehlike yok” diye bakmayın göçmen kuşlar en azından bir süre için olsun taşıyıcı şüphesi taşıdığı için önlem alın. Yumurtlarını yemeyin, hayvan otlatmayın, bölge koruma alanı içine girmeyin.

KUŞ GRİBİ KAYNAĞI GÖÇMEN KUŞLAR İSE NİĞDE’DE OLMAZ DEMEYİN UNUTMAYIN OLMAZ OLMAZLAR GELİR NİĞDE’Yİ BULUR. HAYVAN HASTALIKLARINDAN, PATATESE HATTA KİMİ BÖLGELERDE TOPRAĞA DEĞİN SORUN YAŞANAN KONULARDA NİĞDE’NİN DERDİ OLDU. BAŞI AĞRIDI. BU KERE OLSUN DİKKATLİ OLALIM.Belki de bölge böylece korunmuş olur. Olay dikkat edilmesi gereken boyuttadır ve konu salt yetkililer değil yurttaşlarımızda önemsemesi gereken noktadadır.

Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2005 Salı 11:29:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?