6
Mayıs
2024
Pazertesi
NİĞDE

Mektepli kuaförlük dönemi

NİĞDE'DE MEKTEPLİ KUAFÖRLÜK DÖNEMİ

Niğde Kız Meslek Lisesi'nde saç bakımı ve güzellik hizmetleri sınıflarında eğitim gören öğrenciler, mezun olduklarında kendi işyerlerini açabilecek.

Okulu olmayan meslek gurupları arasında yer alan kuaförlük, bundan böyle okullarda ders olarak okutuluyor. Ahilik geleneğinde yer alan çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemlerini kademe kademe yaşayan ve kendini geliştiren çalışanlar, bundan böyle kız meslek liselerinde alacakları derslerle hayata atılacak. Niğde Kız Meslek Lisesi'nde açılan Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri sınıfında okuyan 70 öğrenci bir taraftan orta öğretim eğitimini alırken, bir taraftan da meslek sahibi oluyor. Saç Bakımı ve Güzellik

Hizmetleri Bölümü öğretmeni Derya Pekkol Özcan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın zorunlu eğitim süresini 12 yıla çıkartmayı planladığını ve esnaf kesimi için kalifiye eleman sıkıntısının yaşanabileceğine dikkat çekerek, "Yeni sistemle birlikte meslek liselerinin önemi bir kez daha ortaya çıkacak. Bölümümüzde şu an 3 ayrı sınıfta 70 öğrenciye eğitim veriyoruz. Yani hem öğrencilerimize eğitim veriyoruz, hem de mezun olduklarında iş imkanı sağlıyoruz" dedi.

Esnaf olarak hizmet sektöründe çalışmak isteyen bir ara elemanın öncelikle çıraklık eğitim merkezlerinde belirli bir eğitim alması gerektiğini ve ardından bir işyerine girerek önce çırak, ardından kalfa ve ustalık belgesi alması gerektiğine değinen Özcan, "Okulumuzdan mezun olan öğrencilerimize işyeri açma belgesi veriyoruz. Yani yeniden çıraklık eğitimi almaksızın kendi işyerlerini açma hakkını elde edebiliyor. Bu da piyasanın yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak için önemli bir adım" diye konuştu.

Öğrencilerin bilgi ve becerilerini artırmaları için sosyal çalışmalar yaptıklarına değinen Özcan, dışarıdan gelen saç kesim isteklerini hafta içi belirli günlerde kabul ettiklerini ve piyasaya göre neredeyse yarı yarıya bir ücret aldıklarını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2010 Cuma 14:14:02
Güncelleme :26 Kasım 2010 Cuma 14:39:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?