30
Nisan
2024
Salı
NİĞDE

Muhteşem imza günü

Niğde ilini kuruluşundan Cumhuriyet ilk yıllarına değin kapsamlı biçimde anlatan Niğde Kapadokya Başkenti kitabı İstanbul’da okuyucularıyla buluştu. Kenthaber de bu anlamlı günde Niğdelilerin yanında yer aldı.

Niğdeliler Derneğinde düzenlenen imza gününe Niğde eski Valisi Refik Arslan Öztürk, Gazeteci-Yazar –Eleştirmen Hikmet Altınkaynak, Gazeteci Yazar Nurten Ertul, Kent Haber Yayın Koordinatörü Erdem Yücel, Şair Fikret Dikmen, Gazeteci Mehmet Gökkaya, Mühendis yazar İbrahim Arıkan ile Niğdeliler Dernek Başkanı Doğan Avcı ve ilin dernek başkanları Hacıabdullah Kasabası Erol Urhan, Nar Köy Azmi Göktaş, Hasandağ, Ulukışla derneğinden Fuat Yağız ve çok sayıda Niğdeli katıldı.

İstanbul Niğdeliler Dernek Başkanı Doğan Avcı, açılış konuşmasında; Niğde için böylesine değerli bir eseri meydana getirdiği için Ömer Fethi Gürer’e teşekkür ederek, bir ansiklopedi özelliğindeki kitabın her Niğdelinin evinde olması gerekliliğini vurguladı. Ardından katılımcılar Niğde’nin sorunlarını ve bu değerli eserle ilgili görüşlerini açıkladılar. Yazar Hikmet Altınkaynak Niğde ile ilgili olan “Niğde Kapadokya Başkenti” kitabının kapsamlı bir çalışma olduğuna değinerek Gürer’i çalışmalarından dolayı kutladı Altınkaynak, Niğde ile ilgili projelerini anlatıp Hazım Tepeyran için daha çok yaptıkları ve yazdıklarının anlaşılması yönünde yeni bir çalışma başlattıklarını açıkladı.

Niğde Kapadokya Başkenti kitabının önemli bir çalışma olduğuna değinerek Niğde açısından güzel bir kazanım olarak gördüğünü belirtti. Gazeteci Yazar Nurten Ertul’da Niğdelilerin sorunlarını ve bu anlamda yapılması gerekenleri vurguladığı konuşmasında yazmanın ne kadar zor olduğuna dikkat çekerek böyle bir kitabın Niğde adına yazılmasının önemine değindi. Ertul, Niğde adına yapılan her çalışmanın olumlu olduğunu, eleştiriden öte dayanışma ve bir arada olabilme kültürünün geliştirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

İş adamı Şenol Bengü’de konuşmasında Niğde için yapılan her güzel çaba ve çalışmayı tüm Niğdeliler olarak sahiplenmesi gerektiğine vurguladı; “Niğde için yazılmış bu güzel kitap gerçekten çok önemli bir eser. Niğde’mize böylesi bir eser kazandıran Ömer Fethi Gürer’i kutluyorum. Diğer kitaplarını da ilgi ile bekliyorum. Niğdemizin tanınması adına çok çaba ve çalışması var. Kutluyorum” dedi.

Gazeteci Vahit Mahmatlı’da yaptığı konuşmada örnek bir eser olan “Niğde Kapadokya Başkenti” kitabının çok kapsamlı bir çalışma olduğuna bir kez daha değindi. Kitapta olması gerekenler ya da rastlanılan eksiklerinde ikinci baskı da düzeltilebileceğine ve böylece Niğde adına çok önemli bir kaynak eserin geleceğe taşınacağına vurgu yapan Mahmatlı, Niğde Kapadokya Başkenti kitabının ülkemizde az örneği bulunan bir çalışma olduğunu da belirterek Niğde için güzel bir çalışma yapılmıştır. dedi.

Nar Köy, Hacıabdullah, Hasandağ Ulukışla dernek başkanları da yaptıkları konuşmalarında Niğde için böyle bir kitap yazılmasından ötürü duydukları memnuniyeti ifade etmelerinin ardından Niğde eski valilerinden Refik Arslan Öztürk söz aldı;

Öztürk, Niğde ve Niğdelilere olan sevgisine değinerek tüm Niğdelilere selamlarının iletilmesini istedi, ardından görev yaptığı süre içerisinde Niğde’de tarih ve kültürel mirasın tanınması ve kurtarılması adına şimdiye kadar yapılanları özetledi.

Ömer Fethi Gürer yerel basında çıkan yazılarından önemli ölçüde yararlandık diyen Merkez Valisi Öztürk, Niğde Kapadokya Başkenti kitabının Niğde için büyük bir kazanç olduğunu sözlerine ekledi. Gürer’i kutlayan Öztürk Niğde için çalışmalarının devamını diledi.

İmza günü nedeniyle son konuşmayı gazeteci yazar Ömer Fethi Gürer yaptı. Gürer katılımcılara teşekkür etti ve Niğde için hazırda üç kitabının daha olduğunu bu kitap sonrası o çalışmaları da yaparak Niğde için yaklaşık 2800 sayfayı bulan bir kaynak hazırlamış olacağını açıkladı. Gürer Niğde ile ilgili beş bini aşan makalesi ve hemen hemen her köy kasabaya giderek yaşadığı anısı ile kenti ayrı bir tutku ile sevdiğine değinerek “30 yılda yazdıklarımda hep Niğde’yi anlattım. Yeterince tanınmayan bilinmeyen Niğde her geçen gün daha iyi anlaşılmaya başladı. Niğde Turizmden pay almaya başladığı anda bambaşka bir konuma erecektir.” Dedikten sonra kitap için katkı veren Süleyman Bozbuğa, Şenol Bengü, Vahit Mahmatlı, Ali Gündüz, Doğan Avcı, Mahir Yoleri, Selahattin Tavusbay ve yazar Ömer Fethi Gürer’e İstanbul Niğdeliler Derneğince birer plaket verildi. İş adamı Muzaffer Uyanık, Halil Gül, Dinçer Atlı, Gürcan Uzcan, Uğur Soylu Rahmi Hızar, Mustafa Andaç, Turgut Akgül, Fesleğenden Mehmet Aktaş, Hâkim Şükrü Baran, Eski dernek başkanları Mustafa Karazeybek, Arif Yalçın ile çok sayıda Niğdeli imza gününe iştirak ettiler. Ömer Fethi Gürer’e plaketi Refik Arslan Öztürk takdim etti.

Toplantıda konuklara Niğde’den Niğde Gazozu, Niğde Köfteri, kuru üzümü, kayısı kurusu ikram edildi.

Niğde kitabı 15 Ekim 2009 saat 14.30’da Niğdelilerle Niğde Kültür Merkezinde bir kez daha buluşacaktır.

Niğde Kapadokya’nın Başkenti eseri oldukça hacimli 768 sayfa ve çok sayıda fotoğraftan meydana geliyor. Bu kapsamlı eser, Niğde’nin jeolojik yapısı, doğal bitki örtüsü, doğal hayatı, tarihsel süreci, gezginlerin gördükleri, Niğde’nin ismi, Niğde’de ilk yaşam izleri, bilimsel kazı ve araştırmalar, yeraltı şehirleri, incelenecek yerler, Türkler Anadolu’da, askeri ve sivil mimari yapılar, dini ve kültürel yapılar, kapalı mescitler, köy camileri, Bor’da camiler, kiiseler, türbeler, ziyaret yerleri, tekkeler, medreseler, vakıflar, çeşmeler, hamamlar, şifa yerleri ve kaplıcalar, ilçelerdeki tarihi yapılar, Niğde Müzesi, Niğde’nin idari ve sosyal yapısı, ekonomik hayat, Osmanlı döneminde Niğdeli valiler, Osmanlı döneminin önemli isimleri, hattat ve yazarlar, ozanlar, Milli mücadele’de Niğde…

KİTAP İSTEME- TEMİN ADRESİ:
Maya Basın. Yay. Mat. Tic. Ltd. Şti.
İshakpaşa Cad. Kutlugün Sok. No:9 Sultanahmet/İstanbul
Tel: 0212 638 64 08- Fax: 0212 638 64 09
E-Posta:grafik@mayadergi.com
 

Cemile - Erdem Yücel - Kenthaber
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2009 Pazar 22:05:12
Güncelleme :11 Ekim 2009 Pazar 22:35:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bor IP: 94.54.98.xxx Tarih : 31.10.2009 14:53:54

Niğde Kapadokya Başkenti kitabını  7 Kasım 2009  saat 14.00'de ANKARA  Niğde Başkent Vakfı- G.M.K Bulvarı No: 55/1 Maltepe Ankara adresinde  yazar Ömer Fethi Gürer imzalayacaktır. Tüm hemşehrilerimiz ve Niğde iline ilgi duyanları imza gününe bekliyoruz NİĞDE BAŞKENT VAKFI-ANKARA