30
Nisan
2024
Salı
NİĞDE

Mültecilere hatıra ormanı

Niğde'de "Dünya Mülteciler Günü" nedeniyle Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği tarafından Mülteciler Hatıra Ormanı kuruldu.

Niğde'de bulunan mülteciler kentte yaşamalarının karşılığı olarak İl Çevre Müdürlüğü tarafından belirlenen alana 250 ağaç dikerek Türkiye'de ilk defa mülteciler ormanı kurdu. Etkinliklere Afganistan, Somali, İran ve Hindistan uyruklu, çeşitli yaş gruplarından yaklaşık 30 mülteci katıldı.

Niğde ile Sazlıca beldesi arasındaki alanda ağaç dikimiyle başlayan etkinlikler mültecilerin Roma Havuzu ve civarını gezmelerinin ardından yapılan bir piknikle sonlandırıldı. Niğde'ye geldikleri ilk günden bu yana kendilerine misafirperverlikle yaklaşan ve gerekli yardımlarda bulunan Niğde halkına teşekkür eden mülteciler, bu ormanı ağaçlandırmalarının kendilerini çok mutlu ettiğini, Niğde'ye katkılarda bulunmak konusunda da düzenlenen hatıra ormanından çok memnun olacaklarını da söyledi.

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) Niğde Temsilcisi Recep Korkut, "Mülteciler için en büyük sorunlardan biri, Türkiye'de yaşadıkları süre içinde sosyal etkinlikler yönünden zayıf kalmaları. Sosyal yönden herhangi bir etkinliğin olmaması, mültecileri psikolojik açıdan da olumsuz etkilemekte. Biz mültecilerin Niğde'ye katkılarının olmasını istiyorduk. Mülteci hatıra ormanı bunun güzel örneği oldu" dedi.

SGDD Niğde Temsilcisi Recep Korkut, mültecilerle ilgili, "Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği kayıtlarına göre, mülteci statüsü alamamış sığınmacılarla birlikte Türkiye'de, Nisan 2009 itibariyle toplam 18 bine yakın kayıtlı mülteci yaşıyor. Irak, İran ve Afrikalıların başını çektiği, 50 ülkeden 143 farklı etnik gruba mensup mülteci, ülkemizde 48 ile dağılmış durumda. İlimizde Somali, Sudan, İran, Afganistan, Eritre ve Hindistan menşeli yaklaşık 350 civarında mülteci var ve ortalama kalma süreleri 1 ila 5 yıl arasında değişmektedir" bilgisini verdi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2009 Salı 18:32:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?