2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Nargile de sigara kadar zararlı

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Yılmaz, gelişmiş ülkelere oranla Türkiye'de sigara tüketiminin çok üst seviyelerde olduğunu belirterek, son günlerde popüler olan nargileden de gençlerin korunması gerektiğine işaret etti. 

Sigara ve alkol kullanımının, insan vücudunun savunma sistemini çökerterek sayısız hastalığa ve ölüme yol açtığını ifade eden Yılmaz, yaşamı sürdürmek için gerekli olmadığı halde başlangıçta keyif verici özellikleri nedeniyle kullanılan ancak bedensel, ruhsal ve davranışsal değişikliklere yol açan sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin zamanla psikolojik ve fiziksel bağımlılık haline dönüştüğünü söyledi.

Toplumu, aileyi ve bireyi bağımlılık yapan zararlı maddelerden korumak için alınan önlemlerin yetersiz kaldığına dikkat çeken Yılmaz, “Bağımlılık yapıcı madde kullanımının yaygınlaşmasını önlemek ve kullanımını en alt düzeye indirmek amacıyla bütün ilgili kurum ve kuruluşların programlı, ciddi ve organize çalışmalar yürütmesi gerekmektedir. Sigara kansere yol açan etkenler arasında ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde sigara kullanımı, gelişmiş ülkelere oranla daha fazladır. Sigaranın yanı sıra nargile de özellikle gençleri korumak için mücadele edilmesi gereken bir maddedir. Nargile, içilirken dumanının su içinden geçiyor olması zararsız olduğu anlamına gelmez. Nargile dumanında başta nikotin olmak üzere arsenik, nikel, kobalt, krom ve kurşun gibi çok sayıda kimyasal madde bulunmaktadır” dedi.
iha
Yayın Tarihi : 3 Mart 2007 Cumartesi 14:53:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ferhat Bayfidan IP: 80.141.78.xxx Tarih : 4.03.2007 15:29:46
saygi deger mudurum .. kendim almanyada kaldigim icin boyle hasas konularda, okularda vucuda sarar weren madelerden seminer verilmektetit.. benden size bir normal vatandas olarak seminerler vermenizi arz ederim .. saygi ve sevgilerimle...