2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Niğde, Teşvikli İl kapsamına alındı

Ülkemizde 36 ilde bir yıldır uygulanan teşvik kapsamına Niğde alınmadığında Niğde’de büyük hayal kırıklığı yaşandı.Teşvik kapsamındaki illere göre Niğde daha geri kalmış bir bölge idi ve Teşvik almaması süpriz olmuştu.Niğde önceleri şaşkınlığını atamadı. Yerel Seçimlerde tepki oyu vererek İktidar partisinin bölgedeki kaybettiği ender illerden oldu.Kısacası

Niğde Teşvik Kapsamına alınan iller dışında bırakılması Niğde için büyük bir yıkım oldu. Bu nedenle Niğde’de belki de ilk kez ciddi bir tepki oluşumu doğdu. Sanayicisi, Demokratik Kitle Örgüt Yöneticisi ve Siyasiler teşvik dışı kalınmasına tepki gösterdi.

Yerel Medya ise bu konuda çok önemli bir sınav verdi ve Niğde için öncü oldu.Yerel Medya köşe yazarları ve sahipleri, muhabirleri kısaca Niğdemizin sesi kulağı gözü gazetelerimizin neferleri fedakarca uğraştı. Belki de bu işte en az getiri elde edecek olan kesim olmasına karşın gerçek anlamda emek ve uğraş harcadılar.

Milletvekilleri, Vali, Belediye Başkanları, tüm siyasi parti il örgüt yöneticileri bir konuda hemfikirdi. Niğde teşvik Kapsamına alınmalı idi. Sonuçta bir yıl geriden de olsa 36 ilden sonra 13 il daha teşvik kapsamına alınınca Niğde alınmaması olası değildi.Çünkü Gelişmişlik kriterleri dikkate alındığında Niğde daha önce 36 ilin alındığı listede ilk 10 içine girecek kadar gelişmemiş bir ildi. Teşvik kapsamı genişlediğinde Niğde dışında tutulması olası değildi.

Yani Niğde teşvik için çok çabaladı ama kabul etmek lazım ki yeni teşvik alan Başta Kahramanmaraş, Trabzon gibi illerin bu işte önemli rolü var. Niğde ile Kahramanmaraşı mukayese dahi edemezsiniz. K.Maraş’ta Tekstil Fabrikaları nerde ise kent için cadde olacak kadar çok sayıda var. O nedenle teşvik aldığımıza mutlu olalım ama abartmayalım. Sonucunu bekleyelim.

Teşvik BİRKO için çok önemli olmuştur. Ki bu dahi Niğde adına büyük bir kazançtır. Şimdi başta Birko olmak üzere bölgemize yatırım bekliyoruz..

Teşvik konusunda NİĞDELİLERE büyük görev düşmektedir.Aksaray bir yılda 60 fabrika temelini atmıştır. Bu rakam Niğde için 2005 yılında ne yapıldığının bir göstergesi olacaktır. Niğde bu kadar fabrika sahibi olacak mı? Olamayacak mı?Soru budur.

NİĞDE’DE YAPILMASI GEREKEN BİRDE ACİL PLAN VARDIR.Niğde teşvik almış ve bu konuda mutlaka yatırım gelmesi için çalışma yapılacaktır.Yatırım için Organize haricinde yeni yerler gündeme gelir ise

1- Verimsiz araziler kullanılmalı

2- Çevre kirliliği yaratmayacak tesisler yapılmalı

3- İstihdamı yüksek yatırımlar bölgeye kazandırılmalı

4- Geçici değil sürekli iş yapacak yatırımlar tercih edilmelidir.

NiĞDE ÖZELLİKLE Çukurova bölgesinden yatırımcıyı çekebilir. Ulukışla,Çamardı,Çiftlik,Altunhisar mutlaka teşvik ile bir kalkınma sürecine sokulmalıdır.

BOR ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ yeniden ele alınmalı ve amacına uygun yatrırımlar yapılmalıdır.NİĞDE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ hızla gelişmeli ve Niğde için önemli bir çekim alanı kılınmalıdır.

Ancak yatırımcı için gerekli olan öncelikli ihtiyaçlarda unutulmamalıdır.

Mutlaka 4 yıldızlı bir otel Niğde’de Kurdunus’un zirvesine yapılmalıdır. Üniversite Bölümleri dikkate alınıp elaman konusunda en az sıkıntı yaratacak işler öncelikle bölgede yatırım yapmalıdır.Üniversite ile bu konuda ciddi çalışmayı sanayicilerimizin gerçekleştirmesi de şarttır.

Niğde Teşvik ile yatırımları bölgeye çekerken yarım kalmış olan işlerde tamamlanmalıdır.Örneğin,

BOR FİZİK TEDAVİ MERKEZİ % 60 tamamlanmış on yıldır bitmeyen bir hastanedir. Keza Bolkarlar da yapılan Kayak merkezi kaba yapısı bittiği halde öylece durmaktadır. Bor Kayabaşı Sosyal tesisleri kurtarılmayı beklemektedir.Niğde ve Bor’da yüzme havuzu projeleri askıdadır.

Niğde yatırım alırken sağlık ve sosyal yaşam ile ilgilide yapması gerekenleri tamamlamalıdır.Konut,Otel,Sosyal tesislerin yanında NİĞDE TURİZM konusunu ıskalamamalıdır.Niğde bu süreçte teşvik ile bölgeye gelecek yatırımcıya salt yatırım alanlarını değil turizm ile ilgili cazip çekim alanlarını da sunmalı ve ilgiyi o yönlüde diri tutmalıdır.

NİĞDE için Teşvik önemli bir sınav olacaktır. Niğde için Sanayicimizin diyeceği kalmamıştır.Şimdi iş zamandır.

EZBERE TEMEL ATIP DÖRT DUVAR DİKEREK TEŞVİĞİ KULLANMAK YERİNE NİĞDE’Yİ GELECEĞE TAŞIYACAK YATIRIMLARIN YAPILMASI ŞARTTIR.

NİĞDELİLERE BU DÖNEMDE BÜYÜK GÖREV DÜŞMEKTEDİR. KAYSERİ, KONYA HATTA AKSARAY’IN ERDİĞİ YATIRIM BAŞARISINI YAKALAMAK İÇİN YILLARCA NİĞDE’YE ÇİVİ ÇAKMAMIŞ KİMİ HEMŞERİLERİMİZDE DAHİL HER NİĞDE’Lİ NİĞDE’YE BORCUNU BU SÜREÇTE ÖDEYEBİLİR.

KEZA NİĞDE DIŞINDAN GELECEK TÜM YATIRIMCILARI NİĞDE İÇTEN VE CANDAN KUCAKLAMALI ONLARIN HER İSTEDİĞİNİ YAPABİLME UĞRAŞINI YUKARI TAŞIMALIDIR.

NİĞDE TEŞVİK ALMASI İLE BELKİ ÇUKUROVA’DA VERİMLİ ALANLARIN FABRİKA OLMASI ÖNLENİP O BÖLGEDE DOĞAL GÜZELLİK KORUNUP PORTAKAL BAHÇELERİ FABRİKA YERİ OLMAKTAN KURTARILACAKTIR.

O NEDENLE ÖNCELİKLE ÇUKUROVALI SANAYİCİLERE NİĞDE İLE İLGİLİ ACİL BİR BRİFİNG VERİLMELİDİR.

NİĞDE’DE AYRIM, GAYRIM, LAF DEĞİL İŞ ÜRETMENİN ZAMANIDIR.

HAYDİ NİĞDELİ YATIRIMCI UMUT SENDE

HAYDİ NİĞDELİ SAHİPLEN TEŞVİĞİ BİR YIL GEÇ GELSEDE

VE TEŞEKKÜRLER BU İŞTE EMEĞİ GEÇEN HERKESE,

VE ALKIŞLIYORUZ BİZLERİ TEŞVİK İLE BULUŞTURANLARI VE BEKLİYORUZ TEŞVİK İLE KALKINACAK YATIRIMLARIN NİĞDE’DE OLMASINI.

Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2005 Çarşamba 18:53:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?