2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Niğde Folklor Derneği-Ö. Fethi Gürer

Niğdemiz adına keyf aldığım kısada olsa bir süreci Sabri Özdağ Yaşattı.

Avukat Osman Üçer ziyarete beraber gittik. ‘Niğde’ye gelince Folklor derneğimize’de uğramadan gitmek olmaz’ dedi.Osman Üçer Niğde için Folklor denince ilk akla gelen isimlerden.

Onurlu Hamle sitesinde Niğde ile ilgili tanıtımı yanında yıllarca Niğde gazetelerinde yazdı.Bol Niğde konulu sohbetten sonra Niğde Folklor Derneğine geçtik.Mütevazi, küçük bir odada dernek yaşamaya çalışıyor.Sabri Özdağ dostlara haber verdi. Şenol Er, Fikret Dikmen, Cumali Özbek ve Mustafa bey ile dernekte muhabbet etttik.

Sabri Özdağ, Niğde sevgisi ile dolu,sazı sözü yanında yazıları ile de Niğde için emek veren bir eğitimci,Folklor derneğini yaşatmaya çalışıyorlar. Dernek ayakta kalması için ciddi desteğe ihtiyacı var. Valilik,Üniversite,Belediye bu konuda yapacakları olmalı. Niğde için mutlaka Folklor derneği ayakta kalmalı ve güçlenmeli. Folklor derneğinde söz bitti saz başladı.Keman sesi kulaklarımda kaldı.Birkaç güzel eseri icra ettiler.Keyif ile dinledim. Farklı bir ortama erdim. Başka kentlerde sıkça rastladığım olaya Niğde’de ermekte ayrı bir mutluluk verdi.

İş için birkaç ay önce Çankırı’ya gittim. Vali Ali Haydar Öner konuk etti. Saygıdeğer eşi ile Yaren evinde akşam yemeğinde bir arada olduk. 1990’larda Bor kaymakamlığı yapmıştı.Çok güzel bir Yaren evi yapılmış. Çankırı adına başarılı bir çaba ve çalışma olmuş, Niğde’de onca eski yapı var. Biri olsun onarılıp Kültür adına tanzimi yapılarak Folklor derneğine verilse de konuklar bu eski konakların birinde ağırlansa Niğde için ne güzel olur. Her kent bu işe öncelik verdi. Niğde’de daha Folklor derneğinin yeri yok .Folklor derneğinde içten ilgi ve karşılama gördük. Mutlu olduk.Kurucu başkan Sabri Özdağ, katkısı çok büyük, daha öncede bir CD göndermişti. Duygulanarak izledim.

Niğdeliler Niğde dışında geceler düzenliyor.Neden Niğde Folklor derneğini bu gecelere davet etmezler. Niğde için ayrı bir zenginlik ve güzellik olan Folklor derneğine Tüm Niğdeliler sahip çıkma zamanıdır diye düşünüyorum.

Niğde gezimizde saz ile söz ile çok keyifli anlar yaşadım. Zaman su gibi aktı. Yeni dostlar tanıdım. Niğde adına geleceğin daha güzel olacağına inandım. Sazın kemanın tellerine dokunan eller gibi kalem tutan güzel elller ile Niğde yarınları için umutlandım.

Niğde’de yapılması gerekenler konusunda önemli bir kamuoyu oluşmaya başlıyor. Yapması gerekenlerde bu süreçte gereğini yaparlarsa Niğde adına iyi gelişmeler olacak. Niğdeliler Niğde’de yaşayan Niğde dışında yaşayan Niğde sevenler el ele çaba ve çalışmalarını artırmalı ve Niğde daha çok tanınması için çabalanmalıdır.

Niğde’ye Üniversite ile gelip Niğde’yi sahiplenenlerin heyecanı ,çabası ,katkısı herkese ve her kesime örnek olmalıdır. Niğde için Üniversite ile bölgeye gelenlerin Niğde tanıtımı için yaptıklarını alkışlamak ve onların girişimlerine destek verip sahiplenmekte her Niğdeli için bir görev olmalıdır.

Niğde’de Folklor derneği gibi sosyal uğraş veren diğer derneklerde sahiplenilip özellikle Cullaz Sokağında bulunan evler yada Kadıoğlu konağı gibi mekanlar bu derneklere verilmeli ve dünden gelen özellikler güzelliklerin yaşanması için çaba harcanmalıdır.

Niğde Valisi ve Belediye Başkanı Niğde Folklor Derneğine sahip çıkarak onların daha rahat bir ortamda olmalarını sağlayacak destek vermelidir. Niğde Folkloru için dernek çok çok önemlidir.
Niğdemizde herşeye rağmen Folklor Derenği gibi güzel çabalar çalışmalarda var. Sayıları sınırlıda olsa Niğde sevdalıları artıyor. Sanatta,edebiyatta,sanayide,eğitimde kısacası her alanda önemli girişimlerde bulunan isimler ile tanışıyorum. Niğde adına mutlu oluyorum. Niğde konuşurken gözleri pırıl pırıl ,ışıl ışıl,Niğde için umut verici çabalar ve çaba harcayanlarda olmaz denen konulara el atıyor.

Niğde Üniversitesi öğretim görevlisi ,araştırmacı,yazar Bekir Necati ile kısada olsa sohbet ettik, Niğde için o kadar heyecan duyarak konuları irdeliyor ki Niğde’de doğmamış ama on yıla yakındır yaşadığı Niğde’nin doğasını dokusunu sahiplenmiş, yerel basında Niğde ile ilgili çok güzel yazılarda yazıyor.

Niğde Aladağlar ,Bolkarlar yanında tüm doğal ve tarihi yerleri gezmiş, birisi gel hocam Niğde için şu emeği ver dese canla başla orda olmaya hazır. Umutları var. Niğde ile ilgili düşünceleri var. Güzel bir insan. Yaşadığı kente her yönü ile içten ve sıcak bakıyor.Tanıdığımda yazılarını ilgi ile okuduğum Bekir Necati’nin içtenliğinden oldukça etkilendim. Niğde adına sevindim.İyi ki Üniversitemiz var diyede ayrı bir keyf aldım.

Ne kadar eksiği olursa olsun Niğde Üniversitesi Niğde tanıtımı açısından çok önemli. Üniversite gelişir ise Niğde dahada tanınacak.

Bekir Necati gibi yazan Süleyman Tuzcu ile de söyleştik. Niğdeli olmayan bir Niğde sevdalısı da Süleyman Tuzcu,Onunda güzel yazılarını ilgi ile okuyorum.
.
Niğde adına umut veren çabalar, çalışmalar katkı verildikçe ileri taşınabileceği unutulmamalıdır. Niğde Folklor Derneği gibi bir avuç girişimcinin çabası ile ayakta duran değerlerin yok olmaması için herkese düşen sorumluluk vardır.

Niğdeli Sanayicilerin dışardan gelen konukları için dahi bir eski Niğde dokusu ile hazırlanmış eski bir yapı ve Folklor Derneğimizin sunumunda bir fasıl özel ilgi bulduracağı mutlaktır.
Gezdiğimiz, gördüğümüz kentlerde varda neden Niğdemizde olmasın

Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 31 Mart 2005 Perşembe 11:09:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Arif YALÇIN IP: 88.240.37.xxx Tarih : 19.05.2006 22:06:20
çalışmalarınızda başarılar dilerim.