3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

Niğde-Kızılca yolundaki tehlike

Niğde-Bor Zengen yol ayrımında gözlerden kaçan ayrıntıları, bölgeden giden Gazeteci-Yazar Ömer Fethi Gürer derledi ve kenthaber için konuyu gündeme aldı. Ömer Fethi Gürer, Kızılca yolundaki yaşadığı Tehlike ile,Kızılca bölgesinde yapılması istediği çift yol, düzenleme ve görüşlerini şöyle özetledi.

"İstanbula dönüş yolu olarak Kızılca-Zengen yol ayrımını kullandım.Kızılca yolunda birden çok kaza riski yaşadım. Yol düzgün ve trafik kurallarına göre verilen süratle gidilecek rahatlıkta ama yolda sinsi bir tehlike var. Hayvan sahipleri otlatmak için sürürleri ile sözde mera alanlara dağılıyor ve çoğu sürü ana yol yakınında otluyor.Çoban sürüsüne hakim oluyor ve çok ender sürüden kaçan hayvan ile kaza sorunu yaşanıyor ancak sürülerde çoğu kangal türü iri köpekler var. Bu hayvanlar yol boyunca gelen geçen araçlara saldırıyor.Eğer yol boş ise sorun yok fakat karşılıklı gelen araçlar ile köpek bir araca yöneldiğinde sizin aracınızın önüne çıkıveriyor. Bu durumda sola kaçarsanız şarampol e düşersiniz sağa kaçamazsınız araç avr. Köpeğe vursanız otomobil devrilir.Kısacası çok büyüyk bir tehlike, yolu bilmeyen içinde büyük risk. Bu nedenle bu yolda KARAYOLLARI mutlaka birden çok yere hayvan çıkabilir tabelası koyması ve yol iki yönlü otobanlarda olduğu gibi tel örgü gerilmesi şart."

Gürer ayrıca,  yolda yapılmasını istediği önerileri için şunları söyledi.-:

"Kızılca dönüşü olduğu yerde Karayolları iki kilometre olsun çift yol bulvar yapmalı ve bu noktada trafik lambaları mutlaka konmalıdır. Yolda yolcu iniş binişi yapılmaktadır. Bu noktada bir cep olmaması da önemli eksikliktir.Ayrıca Kızılca Bor’dan gidişe göre yolun soluna da geçmiştir. Bu bölgede katlı evler ve ağıl yapılmaya başlanmıştır. Açıkcası yolun ortada kalacağı yerleşmelerden her zaman çekinirim. Üst geçit yapılmaz ise sürekli risk vardır. Bu yol düz olması nedeni ile kural tanımayanlar için çok ,çok tehlike yaratabilecek özelliktedir. O nedenle uzmanların bu gibi yerler için dikkatli olmaları ve en azından yerleşmeye açılan yerlerin varlığında yol genişletme,geniş, işaret ile trafik lambaları konusunda kaza beklemeden bir şeyler yapmaları da gereklidir. Kızılca bölgesinde çift yol ,bulvar düzenlenmesi görünümden öte can ve mal açısındanda acil bir ihtiyaç olarak görülmektedir. Yıllarca CHP’li olan Kızılca belediye Başkanlığı bu kere AKP geçmişti. Mehmet Şenkul yerine Yahya Özkan Başkan seçildi. Belediye Başkanı Kızılca bu sorunu mutlaka öne ve önceliğe aldırıp İktidar belediye başkanı olarak Kızılcanın yanından geçen yolun bulvar olacak şekilde çift geliş gidiş yol, trafik ışıkları bulunan ve trafik işaretleride yer alan şekilde yaptırmayı başarmalıdır. Kızılca girişi yeni yerleşim başlayan alana doğruda uzanarak bu bölge dört yol ağzı konumuna ermelidir." diye konuştu.

Ömer Fethi Gürer, "Kızılcanında içine girip çıktım. Çünkü eski dostlara selam versek akşamı ederiz, o nedenle ne var, ne yok bakayım dedim. Çok fazla bir değişim yok. Ara sokaklar yapılmayı bekliyor.Kahvelerde yine kalabalık, her ne kadar Kızılca kasabada yaşayanın birkaç kat fazlası Bor’da yerleşmiş olsa da gidecek başka yer olmadığı için kahveler doluyor. Havalar düzeldi. Kahve önüne de sandalye atmaya başlamışlardır. Kızılca Bölgede konum olarak gelişmeye en elverişli yerlerden dersek yanlış olmaz. Düz alanda, hayvancılık ve çiftçilik olan bölgede eğer bir gün biter ise Bor Organize Sanayi tamamlanması ile de özelliği artacaktır.
Kızılca’da organik tarım yönünde de girişimler var. Daha somut bir sonuç alınmasa da adı bu konularda geçiyor. Kızılca genelde eğitime,öğrenmeye açık özelliği ile de bilinir.Okuluna yıllardır önem veren kasabada ağaçlandırma,su gibi konularda geçmişte yapılan çalışmaların yansıması kısmen de olsa başlamış, Ama Kızılca daha çok hizmeti ve yardımı hak ediyor.Kimi zaman CHP’li diye hizimetten mahrum kaldığı da oldu o dönemlerde belediye başkanları zoru yenmeye uğraştı.Şimdiki başkan Hükümetten daha çok hizmeti bölgeye taşıyabilmeli, bakalım daha üç yıla yakın süresi var. Kızılcada neler değişecek göreceğiz. Olumlu işler yaparsa alkışlayacağız.Eksikleri olursa yazacağız.Önce şu ana yoldan işe başlayıp Karayolları ile konuyu bir görüşse,Milletvekillerini devreye soksa ve şu Zengen yol ayrımına uzanan yolun Kızılca ortası refüjlü, yanlarında kaldırımları da yapılmış,trafik ışıkları konmuş, dört yol ağzı konumunda, Kızılca girişi tanzim edilmiş,ağaçlandırılmış,üst geçiti yapılmış, en azından o bölgede yolun iki yanında da tel örgüleri çekilmiş, kızılca girişinde modern bir bekleme yeri hatta bir garaj yapılmış, kısacası Kızılca’ya yeni bir hava verecek modern bir bulvara kavuşturmuş olarak gelecek gidişimizde alkışlasak diyoruz. Çok şey mi istiyoruz.?"

Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2005 Çarşamba 11:18:21
Güncelleme :15 Nisan 2005 Cuma 17:30:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?