7
Mayıs
2024
Salı
NİĞDE

Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uygun: Niğde'nin tarihi dokusu ön plana çıkarılmalı

Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Hamza Uygun ile görüştük. Niğde Üniversitesi ile ilgili önemli tespit ve geleceğe dönük çaba çalışmalarını anlattı. Rektör Uygun, ilk hedef olarak Niğde Üniversitesinde Kalite ve niteliği üst düzeye taşımak istiyordu. Niğde Üniversitesi emsal illerde kurulu diğer Üniversitelerden daha ötede bilimsel araştırma inceleme ve çaba ile marka bir dokuya erdirme isteği vardı. Bu konuda umutlu idi.

Niğde halkı ile ilişkilerinin iyi olmasından okul dokusunun gelişmesine değin beklentilerinde belirli ilerlemelerden mutlu görülüyordu. Niğde Üniversitesi kapsından kampus alanına idari yapıdan çevre düzenine kadar düşündükleri yapmak istedikleri vardı. Birkaç yerel basında Ömer Fethi Gürer olarak köşe yazısı ile gündeme taşıdığım Niğde Üniversitesi kapısının dokusundan Rektör Beye sordum. Bor yönünden gece gelirken Üniversite kapısı atıl bir fabrika bacası gibi idi. O yönden olsun Atatürk Kocatepede duruşu kapının yüzeyine işlenmesi doğru olandı. Söylediklerimi haklı gördü.

Niğde Üniversitesi kampus alanı için özellikli bir düzenlemeler çalışmaları başlatılmış, uzmanlar getirilerek ne yapılmalı irdelendiği ve yerleşke alanının geleceğe daha iyi taşınacağı rektör beyin söylediği idi.. O arada Hemşehrimiz Ferit Şahenk’te Niğde Üniversitesi yerleşkesinde yapılacak farklı çalışmalara katkı verme sözünü de verdiğini öğrendik.

Niğde ile ilgili birden çok konuda çok samimi, içten ve istekli çalışmaları yapmaya Rektör beyi hazır gördük. Turizm konusunda Niğde için yapılması gerekenler konusunda da hem fikir idik. Rektör Uygun-‘ Niğde’de göreve başlamadan ben dahi bu denli tarihi eser zengini olduğunu Niğde’nin bilmiyordum. Gerçekten Niğde tarihi dokusu ile öne çıkmayı hak ediyor’ diye konuştu. Niğde Üniversitesince Cullaz Sokakta yapımı başlanan Tarihi evi mutlaka tamamlayıp Niğdelinin hizmetine vereceğini ve bu alanda yapılması gerekenlere katkı koymaya hazır olduğunu ifade etti. Akmedrese binasının Üniversite için önemine değinen Rektör bu yapının da Üniversite bünyesinde g4eleceğe taşınacağını da anlattı.

Niğde Üniversitesi Aksaray Üniversitesi ayrılması ile 5-6 bin arası öğrenci kaybı olacağına vurgu yapan Rektör Uyguna ilçelere yüksek okul açılması konusunu sorduk. Ulukışla Ziraat Fakültesi, Tıp Fakültesi konularında da konuştuk.İlçelerde alt yapı eksikliklerinin yeni okul açılmasına engel olduğunu ancak Tıp Fakültesi ile ilgili alt yapı oluşur ise bunun Niğde için büyük kazanç olacağını söyledi.

Bor Fizik Tedavi Merkezi ile Niğde Çocuk Hastanesi binalarının bu iş için hazır doku olduğunu vurguladık. Hatta bu konuda birkaç gün sonra çıkacak bir yazımızda vardı. O nedenle konuyu merak ediyorduk. Rektör Bey bu alanda okulun eğitim kadrosunun yapısı ihtiyaçların saptanması ve bölge dokusu içinde oluşacak Tıp Fakültesi ile ilgili durumun iyi irdelenmesi ile bu konuda sonuca gidilmesinin gereğine değindi ve Rektör olarak böyle bir gelişme sonuçları doğru okunarak gerçekleşirse ben bu işten büyük mutluluk duyarım. Bir Rektör için Tıp Fakültesi Üniversite açısından da büyük önemi var diye anlattı.

Ancak bu konuya bakışı Kayseri ve Adana ile rekabet edebilecek kadar gelişmiş bir yapı olması halinde yararlı olacağını vurguluyor.Açıkcası Tıp Fakültesi ile ilgili genel bir kamuoyu oluşur ise Rektör Bey bu alanda yapılacak çalışmalara destek veren isim olacak çünkü Rektör bey-‘ Bir Rektör Tıp Fakültesine sıcak bakmaması olası değil diyor ama mutlaka rekabet edecek kalitede bir gelişmiş Tıp Fakültesi olması yönünde istekli. ama ilçelere yeni okullar konusunda sorunlar nedeni ile şartları aşmadan bir şey yapmaya şu aşamada istekli değil.

Rektör Bey güleryüzü Niğde için bir şeyler yapma isteğininde aynası idi.İletişim Fakültesi gelişmesi, hazırlık okulları, bölge dokusunun bilimsel verilerden öte sosyal yapısınında incelenmesi gibi geleceğe taşınacak çalışmalarda Niğde Üniversitesinin daha farklı olma isteğini Rektör Beyle görüşmemizde edindiğimiz izlenimdi.

Niğde için Niğde adına yararlı düşüncelerini öğrendiğimiz Rektör bey Niğde turizm atağı konusunda da Üniversite olarak yapılacak çaba ve çalışmalara katkı ve destek veremeye hazırız’ dedi.

Önce kalite ve Niteliği ile gelişen , ardından Tıp Fakültesini bünyesine katacak bir atılım yapmayı amaçlayan ve Niğde tanıtımı içinde köy köy bir kent envanteri yaratarak bunu yurt içi yurt dışı yayacak bir merkez olmaya aday olacak istekte gördüğümüz Rektör Uygun dileriz düşünceleri gerçek olur. Niğde kazanır.

Ömer Fethi Gürer - Kenthaber
Yayın Tarihi : 6 Mart 2006 Pazartesi 17:02:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?