8
Mayıs
2024
Çarşamba
NİĞDE

Niğde'de kaçak kazılar

Niğde'de farklı yerlerde devam eden kaçık kazılar birçok değerin yok edilmesine neden olurken, Niğde 5 kilometre ötede yer alan Tepe köy’de define avcıları son kral mezarını da yıkmak üzereler.

Bölgede yer alan 100’ü aşkın antik mezar ise yağmacılarca açılıp talan edildi. Köy halkından bölgede kırılmış küçük su kapları gördüklerini söyleyenler olurken Köy Muhtarı Mustafa Coşkun Cin gören mevkiindeki mezar ve kalıntıların kimliği bilinmeyen kişilerce talan edildiğini anlattı. Tepe köy’de yaklaşık 3 kilometre ötede Niğde merkeze kuş bakışı bakan bölgeye otomobilim ile ulaşmaya çalışırken bozuk yollarda sık sık araç yere vurdu. Bir süre sonra aracı bırakarak tırmanışa geçtik. Kral mezarı Niğde’ye bakan görkemli bir yapı idi. Bir buçuk metrelik taşlar birbirine geçme yapılarak kubbemsi bir kemerli yer yapılmıştı.
 
Muhtar Mustafa Coşkun bölgedeki bu eserin korunması için Niğde Anadolu gazetesinde haber yaptırmış ama yetkilerden önce bölgeye define avcıları gelmişti. Muhtar ile mezar yakınına çıktığımızda mezar yanında büyük bir çukur açılmıştı.-‘ olamaz ‘dedi. Daha bir aya önce bu çukur yoktu. Ve açılan çukur son kral mezarında temellerine doğru iniyordu. Niğde bölgesinde bu tür yapılanma ile yani insan gücü ile yapılan ve böylesi büyük taşlar ile oluşturulmuş ilk yapı olarak gördüğüm kalıntıda üzüntü ile izledim. Görkemli idi. 

Adana- Kayseri yolu kuşbakışı izlenen yerde bir tarih bulgusu daha yok olmak üzere idi. Muhtar Mustafa Coşkun çevredeki tepeleri gösterdi. Her tepede bir yığma mezar vardı ve bunlardan bir kaçının yanına gittiğimizde açıldığını gördük. Koca- koca taşları kaldırıp mezarları talan edip öylece bırakmışlardı. 

Muhtar, Cigören, Mergava,Kör han ören bölgelerinde kontrol,inceleme,araştırma beklentisini anlattı. O arada köy için açılan bir dağ yolunu işaret etti.Mergava Kalesi son izlerini gösterdi. Bu yolda çalışmalar sırasında çok mezar açığa çıkmıştı. Ayrıca antik kent yerleşmesi olarak bilinen alanı gösterdi. Bu bölgelerde acil bir kazı çalışması gerektiğin ve çok bulguya erişeceğine inandıklarını dile getirdi. Bölgede gördüklerimiz ve gözlemlerimiz Niğde için en yoğun tahribatın olduğu alan izlenimi edinmemize neden oldu. 

Niğde Karaltı, Dikilitaş, İftiyan gibi yerlerde verilen zarar bu bölgede yok etme noktasına ermişti. Bilim adamları bir kafatası ile tarihi dünü aydınlatma çabası içinde iken kimlere ait olduğu saptanamayan 100’e yakın mezarın 80’i açılması ve son kral mezarı yok edilme boyutuna gelmesi konun önemini gözler önüne seriyordu. Taka yunus denilen farklı bir yerde yapılmış künk boruları ile oluşan kalıntılar daha yakın yılları tanımlarken kral mezarı ve çevresi antik dönemin izlerini taşıyordu.


Ömer Fethi Gürer - Kenthaber
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2006 Salı 14:22:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yusuftuncer IP: 81.214.58.xxx Tarih : 30.09.2006 15:07:03
bence nigdede cok tarihi yerler var buralar degerlendirilip turizme acılabilir neden böyle bişey yapmıyor.