6
Mayıs
2024
Pazertesi
NİĞDE

Niğde'de obruklar oluşuyor

(ÖZEL HABER) NİĞDE'DE OBRUKLAR OLUŞUYOR

Niğde Tarım İl Müdürü Cemil Usanmaz, Niğde'nin bazı köylerinde ciddi göçüklerin yaşandığını belirterek, Konya, Aksaray ve Karaman'da da yer altı su seviyelerinin aşırı düşmesi nedeniyle çok önemli çökmeler ve obruklar oluşabileceğini söyledi.

Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Kaynarca köyünde meydana gelen ve derinliği yer yer 20 metreyi bulan devasa göçük ve obruklar, köy halkını tedirgin etti. Afet bölgesi kapsamına alınan köyde 32 hane TOKİ tarafından yaptırılan yeni yerleşim alanlarına taşınırken, cami ve okulun kapısına kilit vuruldu. KOP illeri olarak bilinen Niğde, Konya, Aksaray ve Karaman'da hızla yeraltı su kaynaklarının tükendiğine, sessiz ve derinden yaklaşan bir tehlike ile karşı karşıya olduklarına dikkat çeken Niğde Tarım İl Müdürü

Cemil Usanmaz, yer altı sularının kontrol altına alınmaması durumunda bölgeyi büyük tehlikelerin beklediğini ifade etti.

KOP bölgesi için kullanılabilir emniyetli yer altı su miktarının 2.4 milyar metreküp olduğunu ancak halen kullanılan ve yüzde 71'i ruhsatsız olan 94 bin 500 kuyudan 4.5 milyar metreküp su çekildiğine değinen Usanmaz, "Kuyulardan çekilen su miktarı var olan kapasitenin iki katıdır. Yer altı su kaynaklarının aşırı tüketimi nedeniyle son 20 yılda yer altı su seviyesi 30 metreye düştü. Son yıllarda bu düşüşün hızlanmasıyla su seviyesindeki hızlı düşüş yılda ortalama 3 metre seviyesine yükseldi. Niğde'de 15

bin 752 adet kuyu bulunmakta ve sadece 2 bin 258 adedi ruhsatlı. Ruhsatsız kuyular kontrol altına alınmadığı müddetçe mevcut tehlike devam edecektir. Kaynarca köyünde meydana gelen obruk ve göçmeleri insanlar gözleriyle gördükleri zaman tehlikenin ne boyutta olduğunu çok daha net bir biçimde anlayabilecektir" dedi.

Bu tehlikeli gidişin durdurulması için su tasarrufunu sağlayacak sistemlere geçilmesi gerektiğinin altını çizen Usanmaz, "Özellikle basınçlı sulama sistemlerinin seçilmesi şart. Su tasarrufunu gerçekleştiremezsek yaşanabilecek göçüklerle belki de ekecek alanımız bile kalmayabilir" diye konuştu.

Köy Muhtarı Ramazan Çevik ise, 2006 yılından bu yana köyün yaklaşık 3 metre çöktüğünü belirterek, halkın çok tedirgin olduğunu söyledi. Çevik, "Camimiz ve okulumuz kapatıldı. Çocuklarımız taşımalı sistemle eğitimlerini sürdürüyor. Köye yeni bir bina bile yapamıyoruz. 32 hane taşındı, geri kalanlarımız ne zaman taşınacak bunu öğrenmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

(ÖZEL HABER) NİĞDE'DE OBRUKLAR OLUŞUYOR
(ÖZEL HABER) NİĞDE'DE OBRUKLAR OLUŞUYOR
(ÖZEL HABER) NİĞDE'DE OBRUKLAR OLUŞUYOR
(ÖZEL HABER) NİĞDE'DE OBRUKLAR OLUŞUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2010 Çarşamba 11:48:03
Güncelleme :27 Ekim 2010 Çarşamba 22:07:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?