3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

Niğde'de tarihi günler/Ö. Fethi Gürer

Niğde için çok çok önemli toplantı İl Kültür ve Turizm Müdürü O. Murat Ünlü girişimi ile gerçekleşiyor. Niğde 25 Mayıs-28 Mayıs 2005 arasında tarihi dokusu ile bilim adamlarının anlatımında gün ışığına çıkıyor.

Niğde için bir parçası sayılacak zenginlikte tarihe ilk kez böylesi canlı ışık tutuluyor. Niğde bir açık hava müzesi özelliğine karşın yeterince tanınmıyor, bilinmiyor, sahiplenilmiyor. Birkaç bürokrat, birkaç gönüllü ile de olan bu kadar oluyor. Başta Konaklama sorunu tanıtım olanağı sınırlı kalınca da Niğde bir türlü ‘bacasız sanayi’den isteneni alamıyor. İşte bu süreci kırmak için son yıllarda Üniversite ile de beraber yerel basınında duyarlılığında bazı noktalarda aşamalar yakalandı. Bu konuda en önemli girişimde Vali Refik Arslan öztürk Çabaları ile başladı. Tyana Kazısı gün gelecek dünya çapında bir olay olduğu mutlaka anlaşılacak. Kazı yavaşta yürüse bir gün bir büyük çıkış noktası mutlaka açığa çıkacak.

Niğde için yeni süreç durgun akıyordu. Yeni sayılacak Turizm ve Kültür Müdürü Murat Süslü, Ciddi bir çıkış çalışmasında olduğunu söylüyordu ve gerçektende Niğde’de bir ilke imza atıp her konuda gündemi dolduracak bir toplantıyı organize etti. Umalım,dileyelim ve bekleyelim daha yenileri de gelsin ve gelecektirde.

Yokluklar içinde Niğde için çok önemli böylesi bir girişimi içtenlikle alkışlıyoruz. Niğde ve çevre illerde yıllardan bu yana yapılan arkeolojik kazı ve araştırmaların sonuçları, ilk kez detayları ile böylesi bir çalışmada açığa çıkıyor.Türk Bilim adamalarının yanı sıra İtalya, Japonya , ABD ve Fransa’dan gelecek bilim adamları Niğde’de toplantıda yer alıyor.Niğde ve çevre illerinin geçmişten günümüze aydınlatılmasının sağlayacak bir çıkışın başlangıcı olabilecek etkinliğin olumlu sonuçlarını gelecekte daha net göreceğiz.Kültür Merkezinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün organizasyonu ile Niğde’nin gerek ulusal, gerekse uluslar arası kamuoyunda yer alabilirse çok olumlu yansımalarda bekleyebiliriz.

Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Arkeolog-Arkeometrist Osman Murat Süslü’nün açılış konuşmasını da önemsiyoruz. Niğde için diyecekleri konuşmacılara ve konuklara ışık tutacaktır. Toplantıda gündemde olmasa da Niğde il genelinde farklı alanları da anılacağını da umuyorum

Bilim Kurulları adına Prof. Dr. Aliye Öztan’ın konuşması ile Niğde ve çevre İller Arkeolojik ve Araştırmalar Sempozyumunda her Oturumda ‘Oturum Başkanı’ değişecek.

Niğde Müzesi eski Müdürü, arkeolog Erol Faydalı’nın Başkanlık edeceği ilk oturumda Dr. Naci Bakırcı, ‘Sille Bizans Dönemi Dini Mimarlık Yapıları ve Kaya Kiliseleri’, Nurettin Özkan, ‘Klistra Kazıları’, Yrd. Doç. Dr. Nilay Karakaya, ‘Kayseri, Yeşilhisar, Erdemli, Vadisinde Bulunan Kaya Kiliseleri Duvar Resimleri’ konusunda sunumda bulunacak

İkinci Oturuma Prof. Dr. Bekir Deniz Başkanlık edecek. Bu oturumda Sırrı Özenir, ‘Eflatunpınar Kazıları’, Yrd. Doç. Dr. Bekir Necati Altın, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Kayacılar, ‘Niğde-Kayseri Yöresinde TÜFİS’lerin Dağılışı’, Enver Akgün, ‘Gök Höyük Kazıları’ kapsamlı biçimde anlatılacak. Her iki oturumun tamamlanmasından sonra yaklaşık yarım saat süreyle günün değerlendirmesi tartışma konusu yapılacak.

26 Mayıs 2005 Perşembe günü sabah saat:09.30’da başlayacak oturuma Prof. Dr. Erksin Güleç Başkanlık edecek. Prof. Dr. Nur Balkan Atlı, ‘Göllü Dağın İnsanlık Tarihindeki Yeri’, Doç. Dr. Sevil Gülçur, ‘Güvercinkaya Kazısının (1996-2004) Genel Sonuçları’, Doç. Dr. Mihriban Özbaşaran, ‘Musular Kazısı’nı anlatacaklar. İlk oturum saat:11.00’de son bulacak. Saat:11.15’de başlayacak olan oturuma Prof. Dr. Nur Balkan Atlı Başkanlık edecek.

Oturum Başkanı Prof. Dr. Aliye Öztan, ‘Köşk Höyük Kazılarının Öntarih Arkeolojisindeki Yeri ve Önemi’, Yrd. Doç. Dr. Erhan Bıçakçı, ‘Tepecik Höyük Kazıları’, Dr. Celine Fırat, ‘Landscapes of Settlement Northwestern Cappadocia’yı kapsamlı olarak katılımcılara aktaracaklar; saat:114.15’te başlayacak oturuma Prof. Dr. Ali Tan Başkanlık yapacak. Doç. Dr. Aslı Özyar, ‘Tarsus, Gözlükule’de 2004 Yılında Yapılan Enterdisipliner Çalışmalar’, Dr. Saccihiro Omura, ‘Kaman, Kalehöyük Kazıları Eski Hitit ve Asur Koloni Çağları’, Prof. Dr. Dominique Beyer, ‘The new Excavations Of Porsuk (Zeyve) Höyük’ dile getirilecek.

Prof. Dr. Sacik Pekak’ın Başkanlık edeceği oturumda; Doç. Dr. Mustafa Hamdi Sayar, ‘Kilikya Yüzey Araştırmaları’, Prof. Dr. Guido Rosado, ‘Tyana Kazıları’, Prof. Dr. Erksin Güleç, ‘Bizans Dönemi Topaklı İnsanları’nı anlatacaklar. Sc. Saccihiro Omura’nın Başkanlık edeceği oturum saat:17.15’te başlayacak. Prof. Dr. Sacik Pekak, ‘Niğde-Aktaş (Eski Andaval) Kilisesi Kurtarma Kazısı (1996-2004), Niğde ve Çevresi Osmanlı Kiliseleri’, Doç. Dr. Veronica Kalas, ‘Architectural Survey of the Byzantine Settlement at Selime-Yaprakhisar in the Peristrema Valley Cappadocia’, Prof. Dr. Bekir Deniz, ‘Aksaray Darphane ve Alayhan Kazıları’nı anlattıktan sonra güne özgür çalışmalar tartışmada değerlendirilecek.

27 Mayıs 2005 Cuma günü İl Kazı ve Araştırma Başkanları Nezaretinde; ‘Niğde Alaaddin Tepesi ve Çevresi’, ‘Andaval Kilisesi ve Gümüşler Manastırı’, ‘Kemerhisar (Tyana) ve Köşk Höyük Gezileri’, ‘Porsuk Höyük ve Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı Gezileri’ gerçekleştirilecek.

Niğde ve çevre İller Arkeolojik ve Araştırmalar Sempozyumuna katılan Konuklara, Roma Havuzu’nda öğle yemeği ikram edilecek.

Sempozyuma katılanlar, 28 Mayıs 2005 Cumartesi günü Niğde’den ayrılacaklar.

Dolu dolu bu programda yerel basın gibi ulusal basından da gereken ilgiyi bulması ve yer bulmasını da diliyorum.Niğde’de bir tarih her yönü ile ilk kez bu kadar geniş katılımcılarla gündeme geliyor. Niğdeliler gereken destek ve ilgiyi gösterecektir. Umuyorum.

Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2005 Salı 14:51:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?