3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

niğde`de Yaban hayatı

Yaşadığımız dünyayı elimizle yok ediyoruz. Doğada dengeleri bozuyoruz.Bu nedenle bazı bölgelerde korunmaya çalışılıyor.Konunun önemini unutmadan, Yaban hayvanlarının korunmasını sağlamak ve birer değer olduğunu düşünerek sahiplenmeliyiz.

Niğdemiz de doğayı koruma yönünde sınırlıda olsa çalışmalarda yapılmaktadır.Özellikle Yaban Hayvanlarını korumak için Çamardı Aladağlar da koruma alanı oluşturuldu. Yıllardır da önemli biçimde bu bölgede doğa korunmaya çalışılıyor. Dünyaca ünlü Aladağlardaki Milli Park ve çevresinde yaşayan bitkilerden hayvanlara kadar geleceğe kalmaları için doğru işler yapılıyor.

Son on yılda bu konuda önemli yol alındığı da biliniyor.yetkililerin verdiği bilgiye göre de Koruma alanın Güneyi : Köprülü dereyi takiben Eğrice sırtlarından Karanfil tepe, Emirler tepe, Bozatlı tepe, Koyal sırtı ile Göküm çayına kadar.

Doğusu : Çifte tepeden başlıyıp Çoban Bayır tepe, Çoban gediğini takiben Alaca göl dağı, Maden tepe, Kargediği, Eğri tepe, Dipsizgölü tepe, Küçükdemir Kazık tepe, Emirler tepe, Berkli tepe, Toruk dağı, Sarımsak dağı, Kabak dağını takiben, Köprülü dereye kadar.

Batısı: Koyal sırtı ile Körkün çayının birleştiği yerden başlayıp Körkün çayı hudut olmak üzere daha sonra Ecemiş çayı, Kamışlı deresi adı altında devam etmekte ve İncil dede sırtına kadar.

Kuzeyi : İncildede sırtını takiben, Karakuş Yuvan tepe, Kömürcüevi mevkii Aceli tepe, Bacdinin tepe, miras tepe, Çifte tepeye kadar devam ediyor.

69 SAYILI MERKEZ AV KOMİSYONU KARARININ 8/h MADDESİ İLE AV DÖNEMİNDE AVA YASAKLANAN SAHALAR ise şu şekilde açıklanmıştı.

.NİĞDE:Merkez :

Doğusu: Kayseri il sınırı,

Kuzeyi: Kayseri il sınırı,

Batısı:Kayseri-Adana yolunun, Ovacık köyü kavşağından Kayseri istikametine giden yolun il sınırını kestiği noktaya kadar olan yolun sağ tarafı,

Güneyi:İlçe sınırı, (Ovacık-Kızılören yolu),

Altunhisar :

Doğusu:İlçe sınırı,

Kuzeyi: İlçe sınırı,

Batısı:Aksaray il sınırı,

Güneyi: Bor-Altunhisar-Aksaray yolunun sağ tarafı,

Bor :

Doğusu: İlçe Sınırı,

Kuzeyi : İlçe Sınırı,

Batısı : İlçe Sınırı,

Güneyi: Altunhisar-Bor ve Bor-Niğde yolunun kuzey kısmı,

Çamardı :

Doğusu: Adana il sınırı,

Kuzeyi: İlçe sınırı,

Batısı:İlçe sınırı,

Güneyi:Niğde-Çamardı yolunun ilçe sınırını kestiği noktadan başlayarak Çamardı istikametine doğru giden yolun Demirkazık YHKS’nı kestiği noktaya kadar olan yolun üst tarafı ve YHKS’nın kuzey sınırı,

Çiftlik :

Doğusu: İlçe sınırı,

Kuzeyi:Küllüce-Azatlı-Tepeköy yolunun alt tarafı,

Batısı: Küllüce-Çiftlik-Yeşilyurt yolunun sağ tarafı,

Güneyi:İlçe sınırı,

Ulukışla :

Doğusu: Ulukışla-Niğde yolu,

Kuzeyi: İlçe sınırı, Batısı : İl sınırı ,

Güneyi: Adana-Aksaray yolunun Niğde yol sapağından başlayarak yolu takiben il sınırının kestiği noktalar arasında kalan yolun üst tarafı,

En azından adı anılan bölgelerde sınırlıda kalsa yaban hayvanı yaşadığı biliniyor.Yetkililerin bu yönlü çaba ve çalışmalarını desteklemek ve Niğdenin doğal dengesini geri kazanmak için çalışmalara uymak doğru olandır. Niğde bazı bölgeleri yanlış ağaç kesimi ve yanlış avlanma ile yok edildi. Bu nedenle özellikle yaban hayvanları koruma yönünde yapılan çalışmalar her kesiminde takibi ve denetiminde olmalıdır.Çünkü bu işi yapanların çabaları Niğde içindir. Avlanma yasaklandığı bölgelerde kaçak avlanmalara karşı verilecek mücadele Niğdenin bu yönlü yok olmaya giden kiminde sayıları iyice azalan hayvanlarını yeniden çoğalmaları içindir.

Niğde’de yaban hayvanları için başlatılan çalışmalarda 50 yıldan beri devam ediyorsa da ciddi anlamda takip yakın zamanlardadır.Çünkü avlanma yasak iken avlanmaya çıkanların olduğu dönemlerde olmuş ve yasaklara göz yumulmuştur. Bunun sonucunda denge olumsuz biçimde bozulunca artık sona yaklaşırken konu yeniden sahiplenilmiştir.

Özellikle Aladağlarda Yaban keçileri için her yıl sayım yapılması, kış koşullarında yem atılması, keklikler içinde koruma çalışmalarında bulunulması önemli olaylardır.

Daha düne kadar bilinçsizce avlanan hayvanlar artık korunmaya çalışıldığı görülmektedir. Bu işinde gerçek anlamda yarar sağlaması Eğitim ile ilgilidir.

Toplumun her konuda eğitilmesi ile doğa korunması da dahil çok konu çözüm bulacaktır.

Niğde’de nesli tükenen Toros Kurbağası dahi çok özel dağ çicekleri ve hayvanları yaşadığı saptanmıştır. Şimdi yapılması gereken korunması ve tanıtımı ile meraklıları içinde Niğde çekim alanı kılınmasıdır.
ÖMER FETHİ GÜRER
Yayın Tarihi : 16 Mart 2005 Çarşamba 11:55:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?