7
Mayıs
2024
Salı
NİĞDE

Niğde'nin gurur günü

Mustafa Kemal Atatürk düşünceleri, önermeleri ve yaptıkları ile günümüzde adından övgü ile söz edilen örnek bir liderdir. Onun yaşamı kısa sayılacak ömrüne sığdırdığı başarılar her zaman saygı ile anımsanacaktır. Günümüzde olur- olmaz her konuda referans verilerek kafa karıştırmaya çabalayanlar vardır. Olması da olağandır. Çünkü Türkiye gibi çok önemli bir ülkede belki de adını duymadığımı ülkelerden dahi casusların cirit atması olmayacaklardan değildir. 

Özellikle Avrupa gibi Ülkemizi küçümsemeye çalışan dokuların Atatürke dostça bakmaları olası değildir. Onların bakışı bir kıskançlık ve ona karşı onun eserleri ile rövanş oynamaya çabalama isteğinin olmasını da anlaşılır bulurum. Bükemedikleri bileği farklı yollarla yok etme çabaları olabilir ama değişmeyen gerçek Mustafa Kemal Atatürk bu ülkede yaşayan ve onun Cumhuriyetinde özgür birey olma kimliğine ermiş her vatandaş için o bir meşale sönmeyecek ışıktır.Onların beyhude çabaları bir olumsuzluk yaratamaz. İşte o büyük Önder Niğdemize gelişi nedeni ile yanılmıyorsam 1983 yılından beri düzenli olarak 5 Şubatlarda törenlerle anılıyor. Bedri Nazlıoğlu Vali iken bu işi düzenli kıldı diye aklımda kaldı. 

Bu yılda her yıl olduğu gibi Atatürk Niğde’ye gelişi törenlerle anıldı. Bir 5 şubat günü daha Niğde olarak Atatürk’ü anlama ve konuk olarak gelişinde ağırladığımız özlemle selamladık. Atatürk Niğde’ye resmi karşılama ile ve konaklama olarak bir kez geldiği biliniyor . Farklı kaynaklardan ve yaşamış kişilerden öğrendiğimize göre ise Atatürk Niğde’ye birden fazla geldiğidir. Bor Şehri kitabımda Atatürk’ü Bor’da gördüğünü söyleyen Ömer Soylu 104 yaşında iken konuşmuştum. Kurtuluş Savaşı’dan önce Atatürk Bor’a geldiğini ve Cığızların evinde konuk olduğunu anlatmıştı. Önce kitaba koyup koymamada tereddüt ettim.Çünkü bu konuda farklı bir görgü tanığı daha hayatta yoktu. O arada Niğde Başkent Dergisinde Yunus Nadi Özdamar bir yazısında Bedia Şahenk annesi İnayet Soylu anlattıklarına dayanarak Niğde’ye gizlice geldiğini yazdı.

O bilgi ile Ömer Soylu anlattıkları örtüşüyordu ve böylece birbirinden haberi olmayan iki farklı kaynak Atatürk Niğde’de gizlice geldiği ve Misaki Milli ile ilgili çalışmalarda bulunduğunu aktarmış oluyordu. Böylece Atatürk Resmi görevi ile geldiği Niğde için daha öncede Niğdelileri sevdiği yönünde söylediği sözlerinde kaynağı Niğde’de birden çok bulunarak Niğde’yi ve Niğdelileri tanımış olması idi.

Niğde ve Bor’da bilindiği gibi Cumhuriyetten önce çok sayıda Rum ve Ermeni cemaatine mensup kişiler yaşıyordu. O nedenle Atatürk bölgede gizlice bulunması olağandı. Büyük önder Niğde’de 5 şubat günü bulunduğunda yapılan karşılama ve sunulan sevgiden de mutlu olmuştu. O günleri yaşayanlar halkın istasyonu adeta işgal edercesine doldurup çok büyük tezahürat gösterildiğini anlatılardı. 5 Şubat 1933 yılında Niğde’ye gelen Atatürk 8 İkinci Kanun 1937 tarihinde’de Konya dönüşü Niğde’den geçer ve İstasyonda 9 dakika kalır. 10 Kasım 1938 yılında vefat eden Atatürk bu gezisinde hastalığının olduğu süreçtir.

Atatürk, Niğde gelişi nedeni ile yazdığımız yazılardan sonra İstasyona bir anıt yapılmıştı.Kaç kez yazdık ‘o bölge farklı bir düzenlemeye ermeli’ diye ama halen yapılan olmadı.

Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2006 Salı 18:26:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?