6
Mayıs
2024
Pazertesi
NİĞDE

Niğde'ye geri dönüşüm tesisi

NİĞDE'YE KATI ATIK GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİ KURULUYOR

Niğde'ye katı atık geri dönüşüm tesisi kuruluyor.

Niğde Belediyesi ile Türk-Hollanda konsorsiyumu olan Geofin firması arasında yapılan protokolle, katı atık geri dönüşüm tesisi inşası için geri sayım başladı. Tesisin kurulması için geçtiğimiz günlerde yapılan ihaleyi kazanan firma yetkilileri ile Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan noter huzurunda bir araya geldi. Firma yetkilileri ile Belediye Başkanı Faruk Akdoğan arasında imzalanan sözleşmeye göre 100 milyon euroluk tesis 2 yıl içerisinde tamamlanmış olacak. 29 yıllığına yap-işlet-devret modeli uygulanacak tesis için Niğde Belediyesi para harcamayacak. Başkan Akdoğan, imzalanan sözleşme ile yatırımın 2 yıl içerisinde faaliyete geçirileceğini, tesisin hizmete girmesiyle birlikte ise hem biodizel, hem de elektrik enerjisi üretileceğini belirterek, “Enerji üretimlerinin yanında organik gübreler de üretilecek. Bu uygulama hazırlığı birkaç ilde daha olabilir ama Niğde bunu ilk gerçekleştirecek iller arasında” dedi.

Anlaşma ile belediyenin kasasından para çıkmamasının büyük bir kazanım olduğunu vurgulayan Akdoğan, “Geofin firması tarafından çöpler katı atık değerlendirme ve bertaraf tesisine götürülecek ve orada işlenecek. Tesiste 30 kişinin üzerinde bir istihdam sağlanacak. Niğde genel olarak temiz bir şehir. Bu tesiste pet şişe, kağıt, sigara paketleri gibi atıklar işlenecek ve bunlara değer kazandırılacak. Artık insanlarımızın çöplerini ortalığa atmak istemeyeceğini söyleyebiliriz. Çünkü çöpler de değer kazanacak. Niğde'ye bundan iki yıl sonra baktığımızda, yaptığımız en önemli işten bir tanesinin de bu olduğunu göreceğiz” diye konuştu.

Hıdırlık mevkisinde yapılacak tesis, 29 yıl sonra Niğde Belediyesi'ne günün teknolojisi ile modernize edilerek devredilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2010 Pazartesi 14:52:02
Güncelleme :27 Nisan 2010 Salı 17:45:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?