3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

Niğde'ye yapılacak olan...

Niğde Üniversite ile farkılaşmaya başladı isede yapılması gereken çok iş var. Kentte öncelikle çok yakın alanda farklı iki doku bulunuyor. Niğde merkeze yakın kimi bölgeler Tarihi dokusu ile korunup özelliği ile geleceğe saklanması gerekir iken kimi bölgelerde dünde ' varoş' olmanın sıkıntılarını atamamış konumda bulunuyor.Niğde Kent içinde yapısal değişim ile hızla süren betonlaşma yanında gecekondu dokusu yanında Mağara olarak tanımlanan evlerde süren yaşamda değişime ayak uyduramıyor. Bu çelişki kentte gezen ,gören için ilginç bir görünüm yaratıyor.

Niğdeli Niğde'de ana yolların dışında evi ile işi arasında gidip gelirken çevreye çok duyarlı bakmasada kente gelenler bu çarpıklığı hemende fark ediyorlar.

Özellikle Niğde Kent Merkezi İle Kayardı arasında yer alan Kayabaşı bölgesi Niğde için farklı bir yüz olarak öne çıkıyor.Çünkü Niğde -Bor Bağlantı yoluna yürüyüş ile ikiyüz adım ötede Kayabaşı'nda ayrı bir Niğde vardır.Örneğin yaşam koşulları yanında hizmet birimleride bu bölgeye sözde bakarlar. AŞAĞIKAYABAŞI ÇOCUK PARKINI bir kaç kez yazdım. "Çevresi düzenlense en azından bahçe biçiminde yapılsada ve bu yolla iki sancak bir kaydırak bakımsız ve mezbelik halden kurtulsa" dedim.

Çirkinlik, bakımsızlık.dağınıklık ve yıkıntılar bir an önce kent olmaya çabalayan Niğde dokusu içinden ayrıştırılsa dedim ama malesef bölge görünüm olarak aynı kaldı. Oysa aynı güzegahtda Şahenk Kütüphanesi ve yanındaki o güzel görünümlü Kayardı bağlarına bakan için neden tüm bölgede aynı gelişmişlik yaşanmıyor sorusuda akla gelebilir. Açıkcası Aşağı Kayabaşı bir bölümü Niğde'nin öteki yüzünün resmi gibidir. Yokluk, yoksulluk, ilgisizlik bölgeden hızla arındırırlmasıda olasıdır.Çünkü bölge Niğde için kenar değil merkez konumundadır.Yaz aylarında Yalınayak belden aşağı çıplak çocuklar, başıboş köpekler,atlı arabalar, çöpleri toplanıp yakmak için istiflemiş insanları ile Aşağı Kayabaşı geçmişten çokta farklı bir özellik göstermiyor. Bu bölgede Belediye farklı kentlerde olan gecekondu önleme amaçlı plan uygulayabilir. Bunun için arazi sahipleri ile görüşüp onların arsaları üzerine modern yapılar oluşturup onlarıda daha insanca koşullarda yaşamalarını sağlarken üreteceği konutları satarakta harcamalarını karşılayabilir.

Bu demek değil ki çok katlı yapılar yapın. Niğde kentinin rüzgarını kesmeyecek ve mimari olarakta kent dokusuna yakışacak yapılar bu bölgede olmalı.Niğde'de Çok katlı apartmanlar dikilir oldu. Niğde'de Bizim evden Derbent Mezarlığı görülüyordu.Katlı yapı çıktı. Balkondan mezar görünmez oldu. Ova yemyeşil ve ayrı bir güzel,Niğde Tepebağ ile Kayardı bağlarına bakan evimizden farklı bir doğallık ile görülüyor.

Niğde'ye bizizm evden bakınca görülenleri Kale'den baktığımda görmek isterdim ama Kale'den iki yönlüde çatıları görmekten üzülüyorum. Göbekli dağ bölgesinde ve Adana-Kayseri Yolu üzerinde yeşillenen yeni alanlarda iyiki ağaç dikildi.O güzelliklerde olmasa Niğde Yeşil çevrede bulur oluyordu. Yeşil için Tepebağ ile Kayardı korunur yeni ağaçlandırma alnaları büyürse belki geleceğe bir güzellik kalır ama Özellikle Bor yolunda yeşil alanların giderek konuta döndüğüde acı ama gerçek. Daha önce bir önerim olmuştu tekrar onu yazayım.

AŞAĞI KAYABAŞI İLE KAYARDI NA BAKAN TEPENİN TAMAMINI İÇİNE ALACAK içinde şelaleler, dinlenme alanları, resturantlar bulunacak bir vadi projesi yaşama geçirilse vadi evleri adı ile anılan bölgedeki yapıların adında yaşayan ad ile Niğde çehresi değişir.

Niğde için bu proje çok parada gerektirecek bir iş değil, bölge tamamen temizlenip, ağaçlandırılıp yap işlet devret ile de tesislerin yapımı sağlanacak bir şelale ki Kayardı na bakan bu bölgede doku buna uygun geniş ve görünüm derinliği de olan biçimde yapılması lazım ki bölgeye görünüm zenginliği katsın. Niğde’de halen Alaaddin Tepesi dışında Kızıl Elma Parkı hariç kaç tane yer var ki dinlence için seçilecek. Yaz gelince okul bahçelerinden, öğretmen evinden gayrı gidecek merkezde yerde kalmadı gibi

Niğde için gezi alanları çocuk parkları resturantlar yer alan bir alan yaratmak lazım. Niğde havası değişir.Kent olmak yolunda önemli mesafe alınır.

Vadi kent evlerine doğru Aşağı Kayabaşından giderken sonra Kayardı da gezerken gözüm hep bu bakir ve bakımsız alana takılır ve bir gün mutlaka bölge değer bulur umudum da devam eder.

Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2005 Perşembe 12:01:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?