3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

Nüfus Müdürlüğü'nde seçim yoğunluğu

Niğde İl Nüfus Müdürü Mahmut Gülseren, yalan adres beyanında bulunan vatandaşların 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabileceklerini söyledi.

Yerel seçimlerin yaklaştığı bu günlerde seçmen listesinde ismini göremeyen veya herhangi bir sebeple adresinde değişiklik olan vatandaşlar Niğde'de nüfus müdürlükleri önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Sağlıklı ve kaliteli hizmet verebilmek için hafta sonu bile görev yapan nüfus memurları, sözlü beyanla adres değişikliği yapıyor.

Nüfus ve vatandaşlık kanununa göre düzenlenen adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde yer alan bir vatandaşın, herhangi bir sebeple adresinde yapılan değişiklik veya seçmen listelerinde ismini görememesi durumunda 5 Aralık 2008 Cuma gününe kadar nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerektiğinin altını çizen Niğde Nüfus Müdürü Mahmut Gülseren, reşit olmayanlar için aile reislerinin, 18 yaşını doldurmuş reşitlerin ise şahsen müracaatlarının esas alındığını belirterek, vatandaşları süreyi aşmamaları konusunda uyardı.

Yapılan değişikliklerde vatandaşın sözlü beyanını esas aldıklarını ancak burada art niyetli davranışların da yaşanabileceğine dikkat çeken Gülseren, “Ülkemiz seçim atmosferine girince vatandaşlarımız yeni adreslerinde oy kullanmak için nüfus büroları önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Ancak adres değişikliği yaparken vatandaşlarımızdan özellikle gerçek beyanda bulunmalarını istiyoruz. Şu an için vatandaşın verdiği sözlü beyan bizim için geçerli sayılmaktadır. Bilerek ve isteyerek yalan beyanda bulunanlar için gerek seçim kanunu, gerekse nüfus hizmetleri kanununda devlet idaresini aldatarak, yalan beyanda bulunanlar için 4 yıla kadar hapis cezası bulunduğunu da hatırlatmak gerekiyor. Ancak bunun için bir araştırmanın yapılması ve kişilerin bilerek yanlış beyanda bulunması gerekir. Bu konuda vatandaşımız yanlışa düşmesin diye görülebilecek yerlere kanun maddesi yazılarak gerekli uyarılarımızı yapıyoruz” dedi.

Kimse beni bulamaz düşüncesinin son derece yanlış olduğuna değinen Gülseren, “Şöyle bir örnek verirsek, seçimi kaybeden bir aday adres değişikliklerinden dolayı Yüksek Seçim Kurulu'na itirazda bulunursa, nüfus idaresi kanunun verdiği yetkiler ölçüsünde araştırma ve inceleme yaparız ve sonuca göre savcılığı suç duyurusunda bulunuruz” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 16:24:43
Güncelleme :4 Aralık 2008 Perşembe 16:29:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?