2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Otoyol ne oldu ? - Ö Fethi Gürer

Adana-Ankara arasında yapımı devam eden otoyol Niğde üzerinden geçeceği açıklandığında Niğde büyük sevinç yaşamıştı. Karayolları geçiş noktalarında bulunan merkezlerdeki gelişmeler dikkate alındığında Niğde kentsel dönüşümde otoyolu çok önemsiyordu.Demiryolları gündemden düştüğüne göre umutta karayolu ağının en önemli bağlantı noktası Adana-Ankara güzergahı içinde yer almaktı.

Niğde bölgede yapılacak her çaba ve çalışmayı alkışlar ve umutlanır ama örnekleri çok olduğu içinde bir kaygıyı da içinde her zaman taşır. Ya sözler uçar ve söylenenler havada kalırsa!..Çünkü çok örneklerini dünde yaşamış, özellikle siyasetin seçime endekslendiği dönemlerde vaat üstüne vaat almış ve oyunu verdikten sonrada ortada kalmıştır. Niğde genelindeki yarım kalan ya da temel yeri bilinipte çivi çakılmayan işlerde çoktur.

Bu nedenle kimi çevrelerce otoyol yol güzergahının yapılmakta olduğu yönde değilde halen kullanılan Adana- Ankara yolunun çift yol olarak genişletileceğini iddia edilince sert tepki verip “olurmu öyle şey,devlette devam esastır ve otoyol Niğde’den mutlaka geçecektir” diyenler vardı. Geçen süreçte Niğde otoban yol ne olduğu meçhulde kalırken “duble yol” adı ile Ankara-Adana yolu birbirine eski yol üzerinden bağlanıverdi.

Otoyol ile ilgili yol yapım çalışmaları yavaşta olsa Pozantı bölgesinde devam ediyor.
Ankara-Pozantı Otoyolu projesinin Kemerhisar-Eminlik, Eminlik-Çiftehan ve Çitftehan-Pozantı kesimleri temel atma töreninde yolun yaklaşık 600 milyon dolara mal olacağı ve Toplam 30.3 kilometrelik bağlantı yollarıyla birlikte toplam 84.3 kilometre uzunluğundaki Kemerhisar-Pozantı arasındaki otoyolda, 9 kavşak köprüsü, 2 nehir köprüsü, 3 üstgeçit köprüsü, 35 altgeçit köprüsü, 24 adet viyadük ve 9 tünel inşa edileceği, Otoyolun tamamlanmasıyla birlikte Edirne'den Silopi'ye kadar çift yol karayolu ağı oluşacağı açıklanmıştı.

Niğde 1940’larda Ankara-Adana yolunun Zengen’den değil Bor’dan geçmesi için çok uğraş vermiş ama başaramamıştı. Yeni Otaban özellikle Niğde’de turizm ve ekonomik gelişim açısından önemli olduğu da biliniyordu. Bu kere olsun Niğde ihmal edilmesin istendi. Nevşehirden devam edecek yol ile Niğde’de ki Turizm ve ekonomik değerlerine ulaşmı da kolaylaşacaktı ancak görünen o ki bu proje rafa kalktı.

Adana Ankara yolu Kemerhisar ötesinden Kolsuz yakınlarından Ankara yoluna Aksaray üzerinden bağlanacak gibi devam ediyor. Yol Niğde açısından çift yol olma noktasında ama Niğde merkezden geçmeyecek. Bu durumda Çukurova için Niğde yeniden cazip yayla özelliğini kazanabilirmi?

Geçen Ecevit Hükümet MHP’li Bayındırlık İskan Bakanın Niğde’yi ziyaretinde.’’ Türkiye Cumhuriyeti çadır devleti değildir.İçinde hukuki kurallara göre uygulama yapılan kuralları önceden teknik insanların hazırladığı var olan ve program çerçevesinde uygulanan bir ülkedir.Otoyol hangi şekilde yapılmasına karar verilmiş ise aynı mekanizma ile güzergah değiştirilmesi söz konusu değildir.Dedikodu kendine güveni kalmamış toplumların içersinde şekillenen sosyal olgudur. Bu dedikodulara kulak asarak yürümeye kalkarsanız hiç mesafe alamazsınız. Bırakın herkes dilediğini söylesin, böyle bir değişiklik olmadığı gerçeğini otoyol tamamlandığında görürler.’’demişti.

Bayındırlık ve İskan Bakanının güzergah ile ilgili böyle söylese de yolların kaydığı , yatırımların siyasi baskılarla yön değiştirdiği, hatta hatta temeli atılmış fabrikaların taşındığını gördük. Kimi çevrelerin lobileri Niğde’den daha hızlı çalıştığı son nokta ile bir kez daha açığa çıktı.

Niğde için otoyol güzergahı bir şanstı ve geleceğin Niğde’si içinde çok önemli, bir olaydır bu konuda duyarlı olmakta her Niğdeli için görev olmalı idi.

Otoyol ile ilgili Pozantı da gördüğüm çalışmalarla Limak ve Nurol firmalarının tarafından Kemerhisar bağlantısına kadar yol gelip Gölcük ayağı olmadan Ankara yoluna ulanması muhtemel görünüyor.

Niğde Milletvekilleri Gölcük bağlantısına değin otoyolun devamı için çaba harcıyorlar. Niğde ise bu konuda suskun. Gölcük bağlantı yolu için bir ödeneğin olmadığı ve proje olarak konun kalacağı da söylenenler arasında. Görünen o ki Niğde için bu çok önemli otoyol geçişi yine Konya-Zengen’e doğru kayıyor. Bekleyelim görelim. Niğde’den geçip Kapadokya’yı içine alarak Ankara’ya uzanacak otoyol gündeme 2006 yılında alınacakmı? Yoksa eski proje yine rafa kalktı duble yol bağlantısı ile konu gündemden kalkacakmı?

Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2005 Salı 10:26:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?