3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

Patates siğili hastalığı geçti mi?

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, siğil hastalığı nedeniyle 4 yıldan beri karantina uygulanan Nevşehir ve Niğde illerinde, belli kişiler dışında bölgede hastalıkla ilgili çalışmalara izin verilmediğini belirterek, elde hastalığın yok olduğuna dair bilimsel sonuçlar olmamasına rağmen karantinanın kaldırılmış göründüğü söyledi.

Prof. Dr. Babaoğlu, patatesin Türkiye'nin hemen her yerinde yetişebildiğini ancak Nevşehir ve Niğde çevresindeki çok uygun toprak şartları ve civarda bulunan doğal depolama imkanları nedenleriyle, 4 yıl öncesine kadar patates tarımında Türkiye'de söz sahibi olduğunu ifade etti.

Babaoğlu, Nevşehir ve Niğde illerinde patates siğili nedeniyle 2004 yılında patates üretimi yasaklanarak hastalığın görüldüğü alanların en az 20 yıl süreyle karantina altına alındığını, karantina ilanının Ankara Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü uzmanlarının 2001 yılındaki uyarıları üzerine Bakanlıkça 2004 yılında yapıldığını belirtti.

Babaoğlu, “Zamanın ilgili uzmanları başlangıçta karantinanın en az 80 yıl olması gerektiğini bildirirken, sonra en az 30 yıl sürer denilmiş, daha sonra da bu süre 20 yıla düşürülmüştür” dedi.

Bölgede belirli kişiler dışında hastalıkla ilgili çalışmalara müsaade edilmediğini iddia eden Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, şunları kaydetti:
“Elde hastalığın yok olduğuna dair bilimsel çalışma sonuçları olmamasına, aksine bölge ve diğer illerde yayılmış olmasına karşın 4 yıl sonra karantina kaldırılmış gözükmektedir. Bu durumda bazı soruların cevaplanması gerekmektedir. Hastalık önemli değilse neden karantina ilan edildi ve sadece 4 yıl süreyle uygulandı? Şu ana kadar ekim yapamayan çiftçilerin yaşadığı zorluklar ne olacak? Şimdi kaldırılması için elde ne tür bilimsel çalışma sonuçları mevcuttur? Hastalıkla ilgili çalışmasına izin verilenler çözüm üretebilmiş midir? Zaten patates siğili hastalığı dışarıdan getirilen ithal tohumlukla bulaşmış gözükmektedir. Yoksa çözüm sadece ithal edilecek bazı toleranslı çeşitlerin çiftçiye pahalı olarak satılması, zorunlu olarak sadece bu çeşitlerin yetiştirilmesi şeklinde mi olacaktır?”

PATATES EKMEYİ DÜŞÜNEN ÇİFTÇİYE UYARI

Prof. Dr. Babaoğlu, yaklaşık 200 bin dekar karantina bölgesinin tekrar patates tarımına açılmasının Türkiye'de patates üretimini artıracağını, geçen yıla göre yaklaşık 1 milyon ton fazla patatesin üretileceğini, bu nedenle yurt genelinde satış garantisi alarak firmalar için sözleşmeli ekim yapan çiftçiler dışında ferdi üretim yapan çiftçilerin pazarlama sıkıntısı çekebileceklerini, bu bakımdan tarlasına patates ekmeyi düşünen çiftçilerin dikkatli olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

AA
Yayın Tarihi : 18 Mart 2008 Salı 12:55:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?