2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Şap aşı kampanyasında start verildi

Niğde’de şap hastalığını kontrol etmek ve tamamen ortadan kaldırmak için her yıl düzenlediği şap aşı kampanyasının ilkbahar startı verildi.

Niğde Tarım İl Müdürlüğünden bir araya gelen ilçe müdürleri, veteriner hekimler, veteriner sağlık teknikeri ve teknisyenleri Tarım İl Müdürü Cemil Usanmaz başkanlığında toplandı.

Aşılama çalışmalarının 13 Mart’ta başlayıp 23 Mayıs’ta sona ereceği ve bu dönem içerisinde il genelindeki bütün büyükbaş ve küçükbaş hayvanların şap hastalığına karşı aşılanacağını belirten Tarım İl Müdürü Usanmaz, aşı bedeli olarak çiftçilerden büyükbaş hayvanlar için 35 Ykr, küçükbaş hayvanlar için ise 6 Ykr alınacağını belirtti.

Dünya genelinde çok ciddi bir hastalık olarak hala önemini sürdüren şap hastalığının oldukça bulaşıcı, hızla yayılan ve görüldüğü işletmelerde ölümlere yol açan bir hastalık olduğunun altını çizen Usanmaz, hastalığın hem ekonomik boyutuyla, hem de hayvan sağlığını global olarak etkilemesi nedeniyle çok sayıda ülkenin gündemini oluşturduğunu söyledi.

Hastalığın genellikle sığır, manda, koyun, keçi ve domuzlar ile yabani çift tırnaklı hayvanlarda görüldüğüne değinen Usanmaz, “Şap hastalığını kontrol etmek ve tamamıyla ortadan kaldırmak için ilimizde her yıl, ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda iki defa şap aşı kampanyası düzenliyoruz. İçinde bulunduğumuz yıla ait ilkbahar dönemi kampanyasını 13 Mart tarihinde başlatıyoruz. Kampanyanın başarılı olması için belediye başkanlarımızın, muhtarlarımızın ve hayvan sahiplerinin sağlık elemanlarına yardımcı olmalarını rica ediyoruz” dedi.

Sağlık personelinin aşılama için yerleşim alanlarına geldiğinde hayvan sahiplerinin yardım ve refakatinin aşı yaptırma oranlarını hem arttıracağını hem de daha sonra meydana gelebilecek karışıklıkları önleyeceğine vurgu yapan Usanmaz, “Kampanya dönemi içinde aşı yaptırmayan hayvan sahipleri, bu dönemden sonra aşı yaptırdıkları takdirde özel araç kiralayarak, aşılarını yaptırmak zorunda kalacaklar, böylece aşı maliyetlerini artıracaklar. Bu yüzden tüm çiftçilerimizin kampanya dahilinde, kendilerine ayrılan gün aşı yaptırmaları işletmelerinde ve ilimizde hastalığın görülmemesi bakımından önemli. Kampanya süresince yapılacak aşılamalarda hayvan sahiplerinden, büyükbaş hayvanlar için 35 Ykr, küçükbaş hayvanlar için 6 Ykr aşı bedeli alınacak” diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 6 Mart 2008 Perşembe 13:23:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?