7
Mayıs
2024
Salı
NİĞDE

Siyaset

Siyasi yazı yazmayı sevmiyorum. Siyaseti ise izler, gözlerim. Siyaseti bildiğimi söylersem yanlış olur, çünkü siyasetle uğraşmak siyaseti bilmek anlamına gelmez. Siyaset bir ‘bilim’dir. Ve okulu olmayan bu ‘bilim’ kolay kazanılan bir olgudurda. Siyaseti belirleyen unsurlar düşünce değerden öte kimi zamanda ‘para’dır. Siyaset sözlükte Politika, Devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili özel görüş ve anlayış olarak tanım bulsa da her alanda ve her anlamda farklı algılayan ve yorumlayanlarda vardır. Yani yaşamımız ‘siyasetleşmiştir’.

Esasında bu tanımı ve dokusu içinde Niğde’de siyasetin kente çokta katkısı olmadığını düşündüğümden siyaseti partilerin seçim süreci içinde yapmaları gerektiğini söylerim. Çünkü Niğde için mevcut koşullarda farklı şeyler söyleyecek çok az üretken ve düşünen kişi vardır. Yani genelde ortak yaşam, anlayış ve değerlendirme ayrı ağızlarda farklı politikalar gibi genele yansıtılmaktadır. Zaten Niğdeliler olarak dayanışma ve birlikte hareket etme anlayışından uzaktık, siyasetle daha da uzaklaşıyor gibiyiz.Oysa yapılan siyasette aman aman bir yarar sağladığı dünde de günümüzde de görülmedi.Ülke genelinde siyasette söz sahibi Niğde’de nufusu daha az kimi Anadolu illeri ‘Bir elin nesi var, iki elin sesi var’ atasözünden yola çıkan çok bölge sorunlarını çözdü,geçti. Niğde ise daha kısır döngüsünü kıramadı. Ve adı siyaset konan kavgalar Niğde’de gelişmeye bir yerde set oldu. Aksaray her kesim tutkun oldu. Nerden nereye erdi. Mercedes Fabrikası Niğde’ye yapılacaktı. Siyasi Çekişme ile Aksaray kaydı. Daha neler neler. Niğde kendi içinde kavgalı olunca elden gitti. Derler ya kavgalı eve kız veren olmaz diye Niğde içinde bu söz doğrudur.

Demokrasilerde olmazsa olmazlardan biri siyasi partilerdir. Birey dilediği partiyi tutar, taraftarı olur ama önce taraftar olunacak yer memlekettir. Partilerde değişkenlik günümüzde ‘Moda’ oldu.Her seçim parti parti gezenler, umduğunu bulmadığı için dönme dolap tur atanlar vardır. Memleket kayb ederken onlar hep kazanır ama o bilinen,görünenlere ‘hop hemşehrim, bir adım öte’ denmez, her zaman baş tacı edilir. Niğde bir işi yapmaya çıktığında ‘olsun diyen’ den, çok ‘olmasın diyen’ türemektedir. Niğde ile ilgili birkaç dernek dışında da durum farklı değildir. Alıp verilemeyen nedir.? Birkaç kişi kaprisi için koca kent sıkıntılarını yıllardır yaşamaktadır. Dayanışma ruhu bir türlü oluşmadığı gibi bu bağlamda çabası olanlarda bıktırılmaktadır.

Niğde için iyi olan nedir.? Dayanışma, sahiplenme,yükseltme ve kim olursa olsun doğru olanda buluşmadır.

Siyaset kurumu günümüzde her konuda ak -kara noktasına taşınmaktadır. ÖLÜM İNSAN İÇİN ANLIK OLANDIR .Kalıcı olan üretmek ve doğru, güzel, gerekli olanı yapmaktır.

Nevşehir, ardından Aksaray ilçeleri il kılınarak Niğde küçültülmüş ve Zengen ve Pozantı dahi Niğde’ye bağlanması sağlanamamıştır.

Kim olursa olsun Niğde adına taş üstüne taş koymak için bir girişim yaratıyorsa koşup omuz vermelidir. Niğde issizlik, yoksulluk giderek artmaktadır. Bu tek başına bügünün sorunu değildir. Bu bağlamda dünden gelen sorunların günümüzde daha da büyüdüğü ortadadır.NİĞDE İÇİN TOPYEKÜN BİR KALKINMA HAMLESİ, YENİLEŞME SÜRECİ, MODERN KENTLEŞME ANLAYIŞI, TARİH,DOĞA İLE TURİZM HAMLESİ ana ekseninde yapılması gerekenler vardır.

Hangi makam ve mevkii de olursa olsun Niğde’de yaşayan görev yapan seçilmiş olan herkesin el ele gönül gönüle olmasının zamanı gelmiş ve geçmektedir. Ön kesme,Pay alma, sahiplenme anlayışı yerine herşey Niğde için demeli ve siyasetten öteye Niğde için çalışıp çabalamalıdır.KAVGA İLE SORUN ÇÖZÜLMEZ VE DÜNDE KAVGA İLE GÜNDEMDE OLANLARI BUGÜN ANIMSAYAN DAHİ KALMAMIŞTIR.
Ömer Fethi Görür
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2006 Cuma 15:58:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?