6
Mayıs
2024
Pazertesi
NİĞDE

Soba zehirlenmelerine dikkat!

KIŞ GELDİ ZEHİRLENMELERE DİKKAT

Niğde İl Sağlık Müdürü Bahattin İlter, karbonmonoksit gazının duvardan bile sızabilen ölümcül bir gaz olduğunu söyledi.

Yaklaşan kış mevsimiyle birlikte karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı etkin mücadelenin bilinçlenmekten geçtiğini ifade eden İl Sağlık Müdürü İlter, kış aylarının korkulu rüyalarından olan zehirlenmelerin, günlük hayatımızda kullandığımız şofben, soba, kombi gibi cihazlardan hiç beklemediğimiz bir anda gerçekleştiğini belirtti. Çoğunluğu ölümle sonuçlanan zehirlenme vakalarına önceden hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizen İlter; “Karbonmonoksit gazı, doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alır ve ölümcül sonuçlara yol açan zehirli bir gazdır. Duvarlardan bile sızabildiği belirlenmiştir. Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özeliğinin olmaması nedeniyle fark edilmediği için sessiz katil olarak bilinmektedir” dedi.

Kış mevsimi başlamadan önce soba, bacalar, ocak ve şöminelerin temizlenmesi gerektiğini vurgulayan İlter, “Şofben ya da sobalar iyi yansa bile yandığı yer çok küçük ve havalandırması iyi değilse yine karbonmonoksit oluşabilir. Bu zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, ölümle sonlanabilir. Solunduktan sonra akciğerler aracılığıyla kana geçer. Kırmızı kan hücrelerinin içerisinde bulunan ve dokulara oksijen taşıyan hemoglobine, oksijenden ortalama 300 kat daha hızlı bağlanır. Vücudumuzda yer alan oksijen azalarak karbonmonoksit ile yer değiştirir. Kanın dokulara yeterince oksijen taşıyamamasıyla, kalp, beyin ve diğer organları çalışamaz hale gelir. Bu da hastalıklara ve en kötüsü ölüme neden olur” şeklinde konuştu.

Etkili korunma tedbirlerinin alınması bunun yanında da karbonmonoksit zehirlenmelerinin belirtilerinin iyi bilinmesi gerektiğini ifade eden Bahattin İlter; “İlk belirtiler baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısıdır. Bunlar genellikle nezle ve grip gibi viral hastalıklarla karışabilir. Ancak zehirlenme durumunda ateş görülmez. Bu nedenle ev ya da grup içinde bulunan diğer bireylerde de belirtilerin aynı zamanda olması karbonmonoksit zehirlenmesi yönünden önemlidir. Ciddi düzeyli karbonmonoksit zehirlenmelerinde ise sersemlik, kusma, kas koordinasyonunun kaybolması, bilinç kaybı ve ölümle sonuçlanabilir. Risk grubunda yer alan meslekler; trafik polisleri, itfaiye çalışanları, kapalı garajlarda çalışanlar, çelik endüstrisi çalışanları, boya temizleme işlerinde faaliyet gösterenler, kalorifer kazanı dairesinde çalışanlar ile otomobil tamircileridir. Zehirlenen bir kişiye yardıma koşan kişi de zehirlenme tehlikesine karşı kendisini korumalıdır. Hemen camlar açılmalı açılmıyorsa kırılmalıdır. Hasta hızla ortamda uzaklaştırılmalıdır. Acil yardım servisi 112 aranmalıdır. Oksijen verilmelidir. Hasta sıcak tutulmalıdır. Açık havaya çıkıldığında ya da tehlikeden uzaklaştırıldığında hava yolu açık değilse hava yolu açılmalı, solunum yoksa temel yaşam desteğine başlanmalıdır” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2010 Çarşamba 18:48:03
Güncelleme :24 Kasım 2010 Çarşamba 18:57:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?