3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

Su depoları mercek altında

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Yılmaz, özellikle yaz aylarında ortaya çıkan ve su yoluyla bulaşan hastalıkların önlenmesi için il genelinde 6 ekiple haftanın 7 günü çalışma yaptıklarını söyledi.

Niğde İl Sağlık Müdürlüğü, çocuk nüfusa sağlıklı su temin etmek amacıyla okullarda bulunan su depolarının temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi için il genelinde proje başlattı.

Okullarda bulunan su depolarının, yarıyıl ve yaz tatili dönemlerinde bakım onarım ve temizliğinin yapılması için Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli olarak çalıştıklarını kaydeden Yılmaz, su deposuna sahip okulların müdürleriyle koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve suyla bulaşan hastalıkların ortadan kaldırılması için eğitim toplantıları yapıldığını ve sağlık ocakları tarafından kullanılabilecek su depolarının dezenfekte ve klorlanması işleminin sağlanması, ayrıca kullanılamayacak durumda olan depoların ise değiştirilmesi veya kullanıma kapatılması için girişimlerde bulunduklarını ifade etti.

Fert, toplum ve çevre sağlığının korunmasında, özellikle yaz aylarında suyla bulaşan hastalıklara karşı alınacak önlemlerle ilgili olarak belediye başkanları ve suyla ilgili görevlilerin katılımı ile tüketime verilen içme ve kullanma sularının temini, suyun kaynağının ve her türlü kirlenmelerin engellenmesi, dezenfeksiyon yapılması, klorlamalarının yapılması konusunda eğitim çalışmalarının yapıldığını hatırlatan Yılmaz, "Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürü Hasan Aytekin ve Sağlık Memuru Halim Tonel'in koordinasyonunda il ve ilçelerde 2 kişiden oluşan 6 adet gezici su sanitasyonu mobil ekipleri oluşturuldu. Bu ekipler haftada 7 Gün 12 Saat (Cumartesi, Pazar dahil) kesintisiz şekilde hizmet verecektir. Her ekip kendi bölgelerinden pazartesi, salı ve çarşamba günleri su numuneleri alıp Halk Sağlığı Laboratuarı'na getirerek suların tahlillerinin yaptırılmasını sağlayacak, diğer günler kirlenme riski yüksek kritik noktalarda program dahilinde klorlama ile şebeke olmayan yerlerde köy muhtarları ile toplantılar yaparak, köy depoları ve kuyuların periyodik olarak klorlanmasını sağlayacak. Bu imkanın olmadığı durumlarda gerektiğinde suların kaynatılarak içilmesi konusunda halkın eğitilmesini sağlayacak. Ekiplerimizin sahada yaptıkları çalışmalar, haftalık olarak bize bildirilecek, biz de 15 günlük periyodlar halinde bakanlığa bildireceğiz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2005 Cuma 15:57:48
Güncelleme :29 Temmuz 2005 Cuma 16:01:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?