2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Tarih günışığına çıkmak istiyor

Tarihteki adı Melandoza olan Çiftlik ilçesinin, ilk yerleşmeden günümüze tarihini aydınlatacak olan çalışmalar devam ediyor.

Özyurt adı ile Nahiye Teşkilatı ile idare edilirken 1972 yılında Belediye Teşkilatı kurulan bölge, 7 Mayıs 1990 tarihinde Çiftlik adı ile ilçe oldu. İstanbul Üniversitesi tarafından 2000 yılında bölgede başlatılan inceleme ve araştırmalarda ilçe merkezine bir kilometre uzaklıktaki höyükte önemli bulgulara ulaşıldı.

Gazeteci - yazar Ömer Fethi Gürer, Çiftlik ilçesinde saptananların Niğde bölgesinde Köşk Höyük ile benzerlik taşıdığını ve aynı döneme ait olma olasılığının uzmanlar tarafından dile getirildiğini belirterek, Anadolu tarihinde yeni bir sayfanın açılacağını umduğunu söyledi. Gürer şu bilgileri verdi:

"Höyük ile ilgili ilk tespit, I.A.Todd tarafından 13.09.1966 tarihinde yapılmış ve 300x170 m boyutlarında olduğu belirlenen ve oval biçimli bir höyük konisi ile 100 m uzunlukta bir terastan oluştuğu saptanan höyük 33.300 m'lik bir alanı kapsadığı da saptanmıştır. 9.60–4.60 metrelerde değişen ovaya göre yüksekliği olan höyükte, İstanbul Üniversitesi Araştırma Fonu tarafından desteklenen proje yürütülmektedir. Tepecik-Çiftlik' deki çalışmalar ile Neolitik – Kalkolitik dönemle ilgili izler bulunduğu yer yakınlarında başka bir höyük olmaması, bu alanın yerleşim açısından önemini gösteriyor. Çiftlik Kasabasının Holsen (yaklaşık 12 bin yıl önce) gölalanı olduğu, süreç içinde dolan ve ova halini alan bölgenin küçülme süresinin yaklaşık 8 bin yıl önce yerleşmelerde başladığı da saptanıyor. Neolitik dönem, avcı-toplayıcı dönemden ilk defa yerleşik üretim yapmaya başlanan dönem olarak da biliniyor. Bereketli Hilal olarak da tanımlanan bölge genel olarak bilinmeyen tarih için önemli verilerin olduğu alan olarak uzmanlarca tanımlıyor. Bölgede devam edecek çalışmalarda önemli bulgulara erilmesi bekleniyor."

Ömen Fethi Gürer / Kenthaber
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2007 Perşembe 21:55:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?