2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Tarihi buluşma meclisten döndü

Tyana Krallığının günümüzde iki önemli beldesi Kemerhisar ve Bahçeli Belediye Başkanlarının anlaştığı tarihi protokol Kemerhisar Belediye Meclisi tarafından onaylanmayınca boşlukta kaldı.

BOR ŞEHRİ kitabı yazarı, Ömer Fethi Gürer, Kemerhisar Belediye Başkanı İbrahim Ünal ile Bahçeli Belediye Başkanı Fatih Kaya’nın örnek bir girişimde bulunduklarını belirterek, "Tarihi protokol Belediye Meclisleri onaylaması halinde uygulamaya girecekti. Bahçeli Belediye Meclisi Onayladı.Ancak Kemerhisar Belediye Meclisi onaylamadı.Konu aylardır Boşlukta kaldı. 2004 yılında seçilen iki başkanın örnek hareketi Vali ve Milletvekillerinin arabuluculuğu ile olumlu sonuçlanmalıdır. Vali ve Milletvekilleri Kemerhisar Belediye Meclis Üyeleri ile toplanıp onlarında ikna olarak protokolun yaşama geçmesi için öncülük etmelidir. AKP li Kemerhisar Belediyesi ile CHP’li Bahçeli Belediyesi Başkanlarının yaptığı bu girişimi tarih yazacaktır. Hoşgörü, işbirliği ve anlayışın bu güzel belgesi boşlukta kalamaz" dedi.

Gürer, protokolde bölgenin önemli sorunlarının çözümü yanında ciddi projelerden söz edildiğine dikkat çekerek  "Hastane,Ortak Tv vericisi,Tyanalı Appolon Yüksek Okulu, Su ve Kanalizasyon sorunu, yanında ortak festival ve bölgenin tarihi dokusunu öne çıkaracak su yolu boyunca açılım sağlanacak bir çalışmadan da söz edilmektedir.Protokol her maddesi başlı başına bölge için çok ciddi seçimlerdir. Bu protokole gerçekleşirse ek olarak bir katkım olsun ve anlaşma onaylanırsa bir anfi tiyatro ile bir tarihi dokuya uygun konaklama tesis de iki kasabanın kullanacağı alanda yapılsın" diye konuştu.

Gürer, "Bahçeli kasabasının Kemerhisarlılarca kurulduğunuda da dikkat çekerek daha yakın yıllara kadar Bahçeli Kemerhisarlıların bağlık ve Bahçelik alanı idi. Bahçeli yerleşik düzene geçince belde oldu. Bölgede Tyana merkezi Kemerhisar için Bahçeli çok önemli bir destek noktasıdır. Konuya siyaset bulaştırmadan samimi ve içten yaklaşım sağlanırsa iki başkanın ortak girişimi tarihe önemli bir belge olacaktır.Protokolde yer alan maddeleri Okunduğunda Niğde için doğru bir adım olduğu ve desteklenmesi gerektiği konusunda herkesin hemfikir olacaktır. Başkan İbrahim Ünal ve Fatih Kaya’yı bu çabalarından dolayı kutluyorum.Ayrıca bir uyarıyıda eklemek istiyorum Protokolde yer alan Hastane,Tyanalı Appolon Yüksek Okulu ile önerdiğim anfi tiyatro ve konaklama tesisi muhtemel kazı alanalarının dışında tarihi dokuya zararı olmayacak bir alana yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Kemerhisar mevcut yerinde kesinlikle yen,i yapılaşmaya izizn verilmemesi ve devletin vatandaşa ucuz arsa üreterek Kmerhisarın tarihi dokusunun korunması,yer altı zenginliklerinin yıllardır tahrip olduğunun bilindiği içinde alt yapı çalışmalarından dahi kaçılmasınıda isteyen Ömer Fethi Güre r Protokol girişinde iki başkanın ortak görüşü ve protokluda açıkladı

‘ Dünyanın en eski ve en ünlü kentlerinden,bilimsel verilere göre geçmişi yaklaşık M.Ö 5000 yıllarına varan,evrensel değerlerin savunucusu doğduğu yer gibi geçmişin en ünlü kişilerinden birisi olan,Filozof Appolon’un yurdu,Tyananın şimdiki yerinde bulunan,yaklaşık 9000 nufuslu Kemerhisar ile yaklaşık 3500 nufuslu Bahçeli belediyeleri,her iki belediye halkının bügünkü ve ileriye dönük ortak çıkarlarını gözönüne alarak,ilerde,gerektiğinde,yerinde görüldüğünde,başkalarınıda eklemek koşuluyla,aşağıdaki konularda işbirliği için anlaşmaya varmışlardır.

1-‘Pelit Ağacı’ ve ‘Köşk Üstü Sondaj’ sularından,her iki belediye halkının, bir türlü,tümüyle istenir duruma getirilemeyen içme suyu sorunlarının çözülmesine,dolayısıyla çekilen içme suyu sıkıntısının giderilmesine katkıda bulunacak biçimde birlikte yararlanacaklardır.
2- Bahçeli’nin kanalizasyon sorunun çözülmesi amacıyla,Kemerhisar kanalizasyonuna bağlanması için, her iki belediye, birlikte,gereken teknik çalışmaları yaparak,ilgili tasarıyı,en kısa zamanda yürürlüğe koyup uygulamaya geçireceklerdir.

3-2001 yılında beri yapılmakta ve bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilecek’Tyana Kültür ve Turizm Festivali’ bundan böyle,Kemerhisar ve Bahçeli Belediyeleri tarafından birlikte düzenlecektir.
Elde olmayan çeşitli nedenlerle daha önce ve dolayısyla 2004 yılında gerçekleştirilemiyen işbirliği 2005 yılında başlayacak,bahçeli Belediyesi,Bahçeli ve Köşk özgü gösterilerle Festivale katılacaktır.

4- Eski Tyana’nın yerleşim yeri olarak seçilmesinde kuşkusuz en büyük etken olan,’Köşk’ sözcüğünün açıkca gösterdiği gibi,kaynağı çevresine tapınak bile yapılmış,suyun Kökş’ten çıktığı noktadan eskiden yeraltından sonra yer üstünden gelen su yolunun Kemerhisar’daki ‘Kemerkapı’ya dek izlediği çizginin sağında ve solunda,en azından 20-25 metrelik alan,Bahçeli ve Kemerhisar belediylerince kamulaştırılıp Köşk’ten kemerkapı’ya eskiden olduğu varsayılan bir güzergah oluşturulacak.Bu güzergahın eski Tyana’nın ve şimdiki Bahçeli ile Kemerhisar’ın adlarına ayraşır;ileriye dönük turizm çalışmalarına uygun, biçimde düzenlenmesi yapılıp halka ve çeşitli gösterilere (spor ve başka) açılacaktır.

Ortaya çıkacak bu yola yada güzergahın çok ivedi durumlar dışında kesinlikle, motorlu taşıt giremeyecek,yalnızca insanlar,bisikletliler, atla,eşekle gezi yapanlar,atlı yada eşekli gezi arabaları girebilecektir.

5-Kmerhisar ve Bahçeli’nin şimdiyedek yapılan bilimsel araştırma ve kazılar ortaya konmuş ve konması gereken, tarihi zenginlikleriyle birlikte,doğal güzellik ve değerlerini ortaya koyup tanıtarak yerli ve yabancı turist çekmek amacıyla gerekli alt yapı oluşturulmaya çalışılacaktır.
Bu açıdan, Bahçeli Köşk Höyükte yirmi yılı aşkın bir zamandan beri yapılmakta olan kazıyla birlikte,Kemerhisar-Tyana antik kentinde 2001 yılından beri süren araştırma ve kazı sırasında ortaya çıkan buluntular turist çekme açısından kullanılıp tanıtılacaktır.

Ayrıca,gene Bahçeli’de önemli yapıların kalıntılarının bulunduğu belirlenen’Direktaş’ ve ‘Adıyaman’da da kazı çalışmaları yapılması için girişimde bulunulacaktır.

Sonra,1 km çapında bir daire biçimli,yaklaşık 1 milyon metrakarelik bir alanı kapsayan eski Tayana’nın merkezi ya da kalesi denebilecek yerde,3 yıldır hemen hemen yalnızca Roma hamamı’nın olduğu,yaklaşık 500 metrekarelik alanda sınırlı kalmış kazı çalışmalarının,kentin daha başka yelerinde de yapılarak en azından,3-4 ekiple daha uzuzn sürelerle yapılarak,Tyana’nın hiç olmazsa,önemli yerlerinin bir bölümünün ,en kısa zamanda,ortaya konması için gerekli girişimlerde bulunulacaktır.

6- Eski Tyana kenti kadar,belki de,ondan daha çok önemli Tyanalı APPPOLON’un kişiliği bütün yönleriye ortaya konulup Tyana’nın dolayısıyle Kemerhisar ve Bahçeli’ye her açıdan,özellikle turizm açısından ilgi çekilmesi sağlanacaktır.

7- Kemerhisar ile Bahçeli arasında,uygun bir yerde, bir hastane yaptırılması için,her iki belediye gereken girişimlerde bulunacak,çaba harcayacaktır.

8-Kemerhisar ve Bahçeli’de tarımın geliştirilmesi,elde edilen ürünlerin,gene iki belediye halkı yararına değerlendirilip satılabilmesi için,gerekli teknik ve bilimsel araştırma ve inceleme sonucu çıkacak tasarı uygulamaya geçirilecektir.

9-Niğde Üniversitesi ile ilişki kurulup,Kmerhisar ve Bahçeli arasında ,uygun bir yerde,aynı üniversiteye bağlı,bir ‘TYANALI APPOLON DOĞAL BESLENME YÜKSEK OKULU’ kurulabilmesine çalışılacaktır.

10- Kemerhisar ve Bahçeli belediyeleri ve halkının işbirliği ve katkılarıyla ortak bir bankanın kurulup gerçekleştirirlmesi için gerekli her türlü çalışma yapılacak,girişimlerde bulunulacaktır.

11- Kemerhisar ve Bahçeli belediyeleri ortak Tv yansıtıcısının gerçekleşmesini sağlayacaktır.
12-Kemerhisar ve Bahçeli belediye başkanları tarafından imzalanan,işbu işbirliği protokolü,her iki belediye meclisince,en kısa zamanda(bir hafta içinde)onaylandıktan sonra yürürlüğe girecektir.

Diye biten protokol için gazeteci yazar Ömer Fethi Gürer Bölge için özlenen ve olması gereken bir ciddi iş biriliği yapılmıştır.Kemerhisar Belediye Başkanı İbrahim Ünal ve Bahçeli Belediye Başkanı Fatih Kaya imzalımışlar ve bu protokol Bahçeli belediyesince onaylanmıştır. Kemerhisar Belediyesinden meclisten ise karar geçememiştir. Niğde Valisi,Niğde Milletvekilleri örnek bir protokol olan bu işbirliği için Kemerhisar Belediye Meclisi üyeleri ile toplantı yaparak konuyu çözmeleri Niğde açısından çok önemli bir girişim olacaktır.dedi

Ömer Fethi Gürer-Kenthaber/Niğde
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2005 Cumartesi 15:43:33
Güncelleme :15 Nisan 2005 Cuma 11:12:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?