7
Mayıs
2024
Salı
NİĞDE

TARİHİ HAMAM ONARIM BEKLİYOR

Niğde 5 kilometre ötede yer alan Yeşilburç Kasabası mübadele önecesi yaşayan Rumların yaptığı Vadi kenarındaki kilise ile tanınıyor. Bu kasabada yer alan Hamam ise ilgisizlik ve bakımıszılık nedeni ile yok olmak üzere. 

Yeşilburç Kasabası'ndan aza İbrahim Olgun ile Yeşilyurt’taki tarihi hamamın onarılarak kasabaya ve turizme kazandırılmasını istediklerini söylerken bölgeyi gezdik. Vadi kenarında kurulu Yeşilburç Kasbasas Niğdenin dikkate değer yerlerinden. 

Kilisesi mübadele sonrası Rumların gitmesi Balkanlardan gelen Türklerin yerleşmesi ile camiye dönüştürülen kasabada hamam da dikkat çekiyor.Üç ayrı bölümden oluşan hamam büyük oranda tahribata uğramış. İki kubbeli ana bölüm ayakta duruken, kasnaklı hamam tavanı halk arasında ‘cıngı’ denilen siyah taş ile yapılmış. Ayrıca Kazan dairesi sökülmüş bulunduğunu, su getirme boruları dahi parçalanmasının dahi bu eselere gereken önemin verilmediğinin göstergesi. Önemli bölümü ayakta olan bu hamamın mutlaka kurtarılıp turizme kazandırılması gerek. Niğde'de Hamamlı olarak bilinen Kurdunus Köyü'nde de ayrı bir tarihi hamam harabe olmuş durumda.

bu iki hamam özellikleri ile tekrar onarılırsa Turizm açısından Niğde adına kazanç olur. Kasabadan İlhan Ongun'da hamam ,kilise yanısıra eski konak ve evlerin onarımı ayrıca göçük altında kalan tarihi bir çeşmeninde kurtaılması gerektiğine dikkat çekti. 
Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2006 Pazartesi 13:36:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?