3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

Tarım Bakanı Eker Niğde'de

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Çin menşeli süt ve süt tozlarına karşı ithalat yasağı koyduklarını belirterek, daha önceden ithal edilen ürünler için ise gerekli kontrollerin başlatıldığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Örgütü'nün (FAO) 2008 yılını Dünya Patates Yılı ilan etmesinin ardından Niğde'de düzenlenen Patates Tarla Günü programına katılmak için Niğde'ye gelen Bakan Eker, ilk ziyaretini Niğde Valiliği'ne yaptı.

Burada basın mensuplarının Çin'den ithal edilen süt ve süt tozlarına karşı alınan tedbirler hakkındaki sorusu üzerine, Çin kaynaklı bu ürünlerin ülkeye girişine yasak koyulduğunu ifade eden Eker, melamin içerikli ürün haberini alır almaz geniş çaplı bir araştırma başlattıklarını belirterek, "Türkiye'de Çin menşeli ve melamin içeren çocuk maması olduğu yönünde haberler aldık. Bu konuyla ilgili herhangi bir sorun olup olmadığını, ithalat yapılıp yapılmadığını inceledik. Türkiye'de, Çin menşeli çocuk maması ithalatı yok. Bunun yanında çikolata bile ithal edilmiş değil. Sadece işlenip ihraç edilmek maksadıyla süt tozu var, dahilde işlem rejimi kapsamında. Türkiye'nin içinde tüketilmek amacı ile değil, serbest bölgelerde işlenip tekrar ihraç edilmek üzere süt tozu var" dedi.

Tarım İl Müdürlükleri'ne gerekli talimatların verildiğini, bundan sonraki aşamalarda ithalatı yapılmak istenen süt ve süt tozuna karşı alarmda beklediklerine değinen Bakan Eker, "Biz, Tarım İl Müdürlüklerimize gerekli talimatları verdik. Öncelikle Çin menşeli süt ve süt tozu ihtiva eden bütün ürünlerin ithalatını yasakladık. İl Müdürlükleri kanalı ile bundan sonraki süreçte bunlara kontrol belgesi verilmemesi konusunda talimatlandırdık. Ayrıca daha önceden ithal edilmiş olan süt tozu ile ilgili ithalatçı firmaların gerek depolarında gerekse varsa kullanıldıkları ürünlerle ilgili olarak bunlara ait inceleme yapılıp, yediemine teslim edilip detaylı bir şekilde laboratuvar incelemeleri yapıldıktan sonra piyasaya sunulması noktasında ilgili birimlerimiz harekete geçti. Türkiye açısından bunun dışında herhangi bir söylenecek konu bulunmamaktadır. Biz yine de alarm durumunda bu tür haberleri aldığımızda incelemelerimizi yapacağız ve ülkemizdeki vatandaşlarımızın gıda güvenliği ve niteliğini teminat altında tutmak için çalışıyoruz" diye konuştu.

Valilik ziyaretinin ardından Patategs Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan Patates Doku Kültürü Laboratuvarı'nın açılışını gerçekleştiren Bakan Eker, tesisi gezerek yetkililerden bilgi aldı.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 16:54:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hamza çınar IP: 212.175.99.xxx Tarih : 28.10.2008 10:38:28

allah razı olsun bakandan,millet vekilinden ,belediye başkanından zaten onlar olmasa orası açılmazdı.niğdeye çok güzel bir yatırım yapmışlar ellerine saglık.göz boyamayla bu işler yürümez çalınan ıslık ürküttükleri kurbağaya değmez