3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

Tarımda hedef 100 bin dekar

Niğde’de faaliyet gösteren Hizmet Tarım İşletmeleri sahibi Eyüp Sami Ege, 2008 yılı güz sezonu içerisinde 500 bin adet meyve ağacını dikerek 10 bin dekarlık dikili alana ulaşacaklarını söyledi.

Son günlerde ülkemizde de etkisini iyice hissettiren mali krizin üretimle aşılacağına inandıklarını ve bu nedenle yatırıma ağırlık verdiklerini ifade eden Sami Ege, tarıma yapılan her türlü yatırımın ülkenin öz kaynaklarına geri döneceğini vurguladı.

Hizmet Tarım İşletmeleri olarak Türkiye genelinde yatırım projelerini hayata geçirmeye başladıklarının altını çizen Ege, “Tarım bu ülkenin iç dinamiğidir. Kalkınmanın, ekonomik rahatlamanın en önemli unsurlarından biridir. Tarımı güçlü olmayan, dışa bağımlı toplumlar, ancak kendine dayatılanlar arasından seçim yapmak zorundadır. Ancak, tarıma gereken önemi verirsek, ülke olarak bilinçlenirsek, teknolojiyi hayatımızın her alanında olduğu gibi tarımda da yakalarsak bizi kimse tutamaz” dedi.

Türkiye’de sanayilik meyve üretiminde yeni bir sayfa açtıklarını vurgulayan Ege, bu konuda ilk olmadıklarını, fakat uygulanan yöntemler ve kullanılan teknoloji ile en iyisi olduklarını bir kez daha gösterdiklerini ifade ederek, “Çalışma hayatımızda bahanelere yer yok. ‘Arazi engebeli, toprak değerleri düşük, ulaşımı güç’ gibi bahaneler ancak bize hırs katar. Güz dönemi için 300 bini elma olmak üzere şeftali, nar, kayısı ve armut’tan oluşan 500 bin adet fidan dikimi için çalışmalarımızı başlattık. Bu alanlarda tamamen organik tarım uygulaması hakim. Diktiğimiz her bahçeye kendi öz malımız gibi bakıyoruz, dikiminden, yetişmesine kadar her türlü bakımlarını üstleniyoruz. Buda bizi sektörde farklı bir yere getiriyor” diye konuştu.

“HEDEF 100 BİN DEKAR”

Bugüne kadar dikilen bahçelerle birlikte güz dikim sezonunda 10 bin dekarlık alana ulaşacaklarını ancak bu rakamın, hedefin yanında küçük bir dilim olduğunu dile getiren Ege, “Bu işe başlarken hayalim, gördüğüm her yeri yeşillendirmekti. Bunu da yavaş yavaş başardığımıza inanıyorum. Şimdiki hedefimiz 100 bin dekarlık büyüklüğe sahip sanayilik ve sofralık meyve üretimi bahçeleri kurmak. Bunun içinde konusunda uzman, tamamına yakını mühendislerden oluşan profesyonel ekibimizle birlikte çalışıyoruz. Dikimlerin ardından bölgelere ayıracağımız arazilerimiz yine mühendislerimiz tarafından sıkı kontrole alınacak ve böylece yüksek verimlilikte ürün alacağız” şeklinde konuştu.

“BAHÇELERİNİZ KENDİNİ 3 YILDA AMORTİ ETSİN”

Önceliklerinin sanayilik meyve üretimi olduğunu hatırlatan Sami Ege, ancak tarımla uğraşmak isteyen herkese yardımcı olmayı arzuladıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü; “Ücretsiz proje, danışmanlık hizmeti ile vatandaşlarımızın tarıma yönelmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Bu konuda oldukça uygun devlet kredileri de var. Mesela bir bahçe kurmak isteyen müşterimize, ücretinin tamamına yakın bir kısmını bankalarımızdan kredi kullandırabiliyoruz. Akıllı bir yatırım 3 yıl içerisinde kendini amorti edebiliyor. Normalde bu rakam 5 yıldır ancak bizim uyguladığımız tekniklerle bu rakamı 3 yıla düşürdük. Büyük arazilerde 3 yıl içerisinde yapılan yatırımı geri almak artık mümkün. Yeter ki, insanımız tarıma inansın ve bu ülkenin geleceğinin tarıma dayalı olduğunu bilsin.”

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2008 Pazar 13:51:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?