2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Tekstilcilere müjdeli haber!

Niğde Organize Sanayi Belgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Altınbaş, Türkiye'deki iplik üreticileri birlikte hareket edebilirse, hükümetin ithal ipliğe anti damping vergisi koyabileceğini söyledi.

Türkiye'de son zamanlarda yaşanan ve kimsenin tahmin bile edemeyeceği dolardaki kur düşüklüğünün, dış ülkelerden giren iplik ithalatını körüklediğini söyleyen Altunbaş, iplik üreticisinin 2007 yılının 9. ayına kadar az da olsa karlılığının olduğunu ancak son 4 aydır fiyatları başa başta teklif etmelerine rağmen ithal ürünlerle rekabet edemez hale geldiklerini belirtti.

Tekstil sektöründe yaşanan soruna çözüm bulmak ve sektör elemanlarını rahatlatmak amacıyla yaklaşık 45 gün önce, Türkiye'nin önde gelen iplik üreticileriyle birlikte Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda bir toplantı gerçekleştirdiklerini kaydeden Altunbaş, "Bu toplantıda tekstil sektörünün şikayetleri dile getirildi. Toplantının akabinde, söz konusu şikayetlerin kayıt altına alınması, Türkiye'deki iplik üreticilerinin minimum yüzde 25'inin bir araya gelerek zarar hesaplarını resmi bilançolarla belgelemeleri halinde Dış Ticaret Müsteşarlığı anti damping soruşturması açmaya hazır olduğunu bildirdi. Bazı şirketlerde yıl sonu bilançolarının Ocak ayının sonuna doğru çıkacağı hesap edilirse, evrakların ilgili kurumun elinde olması, araştırılarak sonuca varılması ve anti damping vergisinin uygulanması en iyi tahminle Mart ayı ortalarını bulacaktır" dedi.

İthal ürünlere getirilecek vergi yükünün yerli sektörü bir nebze de olsa rahatlatacağını ifade eden Altunbaş, ancak bu uygulamada da dengenin çok iyi korunması gerektiğini, iplik üreticisi kurtarılırken, konfeksiyon gibi üretim tesislerinin mağdur edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Altunbaş, "Bir müjdeli haber daha var. Müsteşarlık, alacağı anti damping kararını kendi uhdesinde 60 gün geriye dönük olarak da uygulama hakkını elinde bulunduruyor. Ancak bütün bu verilerin toplanması, kararın alınması uluslararası ticaret kanunlarına göre olmakta. Bir ülke herhangi bir şarttan dolayı kendi üreticisini koruyabilmek için anti damping vergisi koyamıyor. Bunları Dünya Ticaret Örgütü'ne belgelemesi gerekiyor. Bizler de bilançolarımızdaki zararları göstererek bu kararın alınması için elimizden geleni yapacağız. Tahmini olarak da, dışarıdan ithal edilen iplik ürünleri için yüzde 10 ila 14 arasında ek bir vergi yükü getirilmesi düşünülüyor" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2008 Çarşamba 16:09:37
Güncelleme :16 Ocak 2008 Çarşamba 16:14:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?