3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

Temizlik - Ömer Fethi Gürer

Niğde il merkezinde kent dokusu içindeki değişimleri yerinde gözledim. Yapılan çaba ve çalışmalar var ancak 2005 Ağustos ayında Niğde kent merkezi her sokak’ta çöp birikintilerini gördüğüm içinde üzüldüm.

Belediye Temizlik işleri görevlileri çöp bidonlarındaki çöpü almaktan öte sanki izinde gibiler.Oysa Niğde yaz başında Belediye Başkanın ana caddeleri gül suyu ile yıkattığı haberi ile gündeme gelmişti. Kent gül suyu kokusu yerine çöp birikintileri ile kaplı idi.

Vatandaşta temizlik konusunda Belediyeye çok yardımcımı sorusu da bu noktada sorulabilir.Özellikle uçuşan poşetler ile kimi yerde Türbelere bağlanan bez gibi duvarlar poşetlerin şekillendirmesine girmiş. Somut Bir örnekte bizzat yaşadığım bir olay oldu.

Yukarı Kayabaşında Annemin evinin önü çöp birikintisi, Belediyeye durumu ilettik. ‘Bakarız’ dediler on beş gün gelen yok, sonuçta aynı apartmanda bulunan yakınlarım belediyeye gitti. Görevliler geldi. Yalnız o alanı temizledi. Çevre mezbelikti. Hatta o bölgede çocuk parkı diye uyduruk seçim yatırımı bir çocuk parkı var. Salıncak kırık olan bu parkı dikenler işgal etmiş, onu dahi temizlemediler. Birisi yakmış ama park kullanılacak gibi değil. Niğde genelinde çoğu çocuk oyun parkı da tam anlamı ile rezalet.Yazın bu çocuk parkları bu denli bakımsız olursa kışın nasıl olur varın siz düşünün. Niğde ve Bor’da da çocuk parkları perişan durumda idi. Acaba belediye başkanları bu parkların yerlerinin bir listesini alıp gitselerde bir baksalar ne düşünürler.

Bizim evin önünü örnek verdim.Çünkü bire bir yaşadım. Yukarı Kayabaşı,Aşağı Kayabaşı gibi mahalleler çöpler uçurtma gibi uçuyor. İstasyon Caddesi bir bina arkada SırAli Cami karşı sokağında eski bir harabede tam bir kamyon çöp atılmış, bu yerde sinek üremezde nerde ürer.

Belediye kimi sokak aralarını asfaltlıyor ama kaldırım kenarındaki kuru otları dahi sökmeden geçip gidiyor. Kent içinde hangi sokak arasına girerseniz girin çöplerin yanında kuru otlarda görmeniz olası.Ana caddelere gül suyu döküp sokak arlarında çöpleri almamak olur mu?

Ağustos son günleri Niğde rüzgar sert esti. Gökyüzüne doğru uçuşanlar Niğde halini anlatır gibiydi. Herşeyi Belediyeden beklemek yanlış vatandaşta temizliğe dikkat etmeli ama sokak aralarında kuru otları olsun atık pet ve poşetleri olsun belediye bir ekip kurup toplatıp temizlemelidir.

Ana caddeler ve varlıklıların yaşadığı yada ildeki bürokratların bulunduğu alanlar kadar kenar mahallelerde temiz olursa kent kimliğini bulur.Açıkcası Niğde bu yaz gerçekten atıkların bol olduğu bir sokak dokusu içinde idi. Kimi yerlere çöp arabası giriyor, temizlik görevlileri ise sanki hiç uğramıyordu.

Belediye başkanı bu konuya eğilerek sokak aralarının temizliği yönünde de girişimlerini yoğunlaştırmalı ve özellikle kenar mahallelerde açıkta derlenen çöplerinde kapalı alanlarda tutulması yönünde talimat vermelidir.Gelişen kentlerin en önemli özelliği kentsel düzen ve temizliktir. Bu anlayışı sanatsal etkinlikten tarihi derinliğe uzanan her güzelliğinde başlangıcıdır. Temizliğin varlığı kente sahiplenme ve sahip çıkmaktan geçer.

Niğde salt çöp kirliliği yaşamıyor. Otopark sorunu nedeni ile aklının esenin aklının estiği yere park etmesi nedeni ile oluşan trafik keşmekeşine karşı esnafta bulduğu yeri park yeri olmaktan kurtarmak için sattığı ürünü kaldırım yetmemiş gibi birde ana yola yığmaya başlamış. Dükkanımın önü açık kalsın diye o malını diğerini aracını yola yığıncada yol yol olmaktan çıkıp işgal alanına dönmüş oluyor ve ne yazık ki Niğde otopark sorunu nedeni ile birde manasız işgal çirkinliğine mahkum kılınıyor.

Kısacası Niğde çöpü otopark sorunu esnafın rastgele eşya sergileme alışkanlığı ile keşmekeş içinde.
Buna birde renginden yapılan duvarına kadar anlaşılır bulmadığım vilayet önü tanzimini ekleyin.Yetmedi derseniz her gün tek tek yok edilen tarihi yapıları da katın tablo Niğde için hiçte iç açıcı değil.

Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2005 Salı 11:22:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?