2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Tiryakilere 'Karbonmonoksit' uyarısı!

Niğde İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Özgür Çakır, karbonmonoksit zehirlenmelerinde en büyük risk grubunun sigara içenler olduğunu söyledi.

Kış aylarında sıkça rastlanan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin karbon içeren yağ, propan, kömür ve tahta gibi maddelerin yanması sonucu ortaya çıktığını ifade eden Dr. Özgür Çakır, renksiz, kokusuz ve tatsız olan bu gazın en fazla çocuklar, yaşlılar, akciğer ve kalp rahatsızlığı bulunanlar, yüksek kesimlerde yaşayanlar ve sigara içenler üzerinde risk oluşturduğunu belirtti. Evlerde kullanılan ve petrol ürünleriyle çalışan şömineler, sobalar, gaz ya da gaz yağı ile çalışan ısıtıcılar, su ısıtıcıları, gazla çalışan ocaklar ve bunların yanında kömür mangalları ile odun sobaları ve motorlu araçların sürekli karbonmonoksit gazı ürettiğine dikkat çeken Çakır, "Karbonmonoksit gazının solunması durumunda kanda oksijenle yer değiştirip beyin, kalp ve diğer yaşamsal organları oksijenden mahrum bırakıyor. Bundan etkilenen kişilerde ise yüksek miktarda gaz solunumu sonrası herhangi bir belirti olmadan bilinç kaybı ve boğulma yaşanabiliyor. Bu tür zehirlenmelerde ilk belirtiler baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi,
uyuşukluk veya bulantıyla kendini gösterir. Uzun süre ve yüksek miktarlarda gaza maruz kalmış bireylerde belirtiler daha da şiddetlenir ve kusma, kaslarda zayıflık ve bilinç kaybı ortaya çıkar. Belirtilerin şiddeti kişiden kişiye göre değişir. Ancak çocuklar, yaşlılar, akciğer ve kalp rahatsızlığı olan hastalar, yüksek kesimlerde yaşayan bireyler, sigara içen kişiler daha fazla risk altındadır" dedi.

Bu tür zehirlenmelerde sigara içenlerin daha büyük bir risk altında olduğuna dikkat çeken Çakır, "Sigara içenler, karbonmonoksit zehirlenmesine daha hassastır. Yaşam alanlarında etkili bir hava dolaşımı sağlanmalı, ev içerisinde gaz sobaları ve ısıtıcıları kullanılmamalı, açıkta kömür yakılmamalı, garaj içerisinde çalışan arabaların içinde ve yakınında durulmamalı, ağır trafikte ve özellikle de tünellerde araba camları kapalı halde tutulmalı, petrol ürünleriyle çalışan cihazlar, pil ya da elektrikle çalışan cihazlarla değiştirilmeli, havalanması kötü olan yerlerde petrol ürünleriyle çalışan cihazların kullanımı yasaklanmalı, çalışanlar karbonmonoksit zehirlenmesi oluşturan kaynaklar ve durumlar hakkında eğitilmeli ve iş yerlerine karbonmonoksit detektörlerinin yerleştirilmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2007 Cuma 11:21:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?