6
Mayıs
2024
Pazertesi
NİĞDE

Türk tekstili için büyük adım

Türkiye’de bir ilke imzasını atan, dünyada ise dördüncü olan yuvarlak örgü makinelerinin üretimine Niğde’de başlandı.

Niğde Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni kurulan “Teknoloji Tekstil Makine İmalat İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Şirketi”nin yuvarlak örgü makineleri üreterek dış ülkelere ihracata başlaması yörede olduğu kadar ekonomimize de katkıda bulunmaya başladı. Dünyada yalnızca yedi sanayi kuruluşunun ürettiği yuvarlak örgü makinelerinin tekstil sanayimizde büyük bir boşluğu dolduracağa benziyor.

Teknolojik Tekstil Makine İmalat İthalat İhracat Sanayi (TTM) tarafından üretilen yuvarlak örgü makinelerinin ilk tanıtımı Niğde’li iş adamları ile yerel basına geçtiğimiz günlerde yapıldı. TTM’nin sahibi Osman Eroğlu; “Daha önce Almanya, İtalya ve Uzakdoğu’dan makine ithalatı yapıyorduk. Bugün ise önceden ithal ettiğimiz makineleri artık kendimiz üretiyoruz” dedikten sonra bundan “böyle ürettiğimiz makineleri yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da satmayı hedeflediklerini” belirtmiştir.

Yuvarlak örgü makineleri tekstil sanayinin aranan, gereksinim duyulan bir üründür. Şu anda bile dış ülkelerden Niğde’ye talipler gelmektedir.

TTM 2009 yılında Niğde Organize Sanayi bölgesinde 6.000 m2’lik kapalı bir alanda gelişmiş personel ile yuvarlak örgü makinesi üretimine başlanmıştır. Yapılan bir yıllık Araştırma sonucunda tekstil piyasasından alınan talepler üzerine fabrika Niğde'de yapılmıştır.

Osman Eroğlu’ndan öğrendiğimize göre; Bu makineler rakiplerinden farklı özellikler taşımalarının başında, uzun ömürlü olmaları gelmektedir. Bunun yanı sıra yüksek üretim ve enerji tasarrufu sağlamasıyla birlikte üretilen makinelerin 5 yıllık garantisi de bulunmaktadır. Makinelerde kullanılan parçaların %95'i Niğde'den, arta kalan % 5'lik dilimi ise Almanya'dan sağlanmaktadır.

Makine üretimi bütünüyle TTM’nin tasarımı olup, daha önce yapılan ilk modelleri Özbekistan, Suriye, Mısır ve iç piyasada bazı firmalara gönderilmiştir. Yapılan test amaçlı çalışmalarda olumlu sonuçlar alınca seri makine üretimine geçilmiştir. Bugün, ay içerisinde 30–40 arasında yuvarlak örgü makinesi üretilmektedir.

Aslen Niğdeli olduğunu söyleyen Osman Eroğlu, fabrikayı memleketine kurmak istediğini ve bugün fabrikada 30 kişinin çalıştığını söyledikten sonra bu sayının önümüzdeki aylarda 100 kişiye, daha sonradaki yıllarda ise daha çok artırmak istediklerini belirtmiştir.

Üretilen makinenin değerinin Avrupa'da 80 bin Euro, Uzakdoğu'da ise 40 bin Dolar olduğuna da değinen Eroğlu, "Fabrikamızda Uzakdoğu fiyatları ile Avrupa kalitesinde makine üretiyoruz. Ayrıca, dışarıdan gelen ithal malzemelerin garantisi bir yıl iken biz 5 yıl garanti veriyoruz. Şu anda Türkiye’de bu makine imalat işini sadece biz yapıyoruz” demiştir.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2010 Salı 11:02:35
Güncelleme :7 Aralık 2010 Salı 11:07:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?