2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Türkümüzü çığırıyorlar/Ö. Fethi Gürer

Televizyonda Baktım bizim yörenin Türküsü ‘Çığrılıyor’. Hoşuma bir gitti sormayın. Her ne kadar ucundan budamışlar ama yinede bizim ‘abaru’. Ne güzelde söylemişler. Klip oynadı açıkcası ben keyiflendim.

Niğde’mizin bu güzel türküsü Abaru’yu, Ethem Yeşiltaş tarafından kasete okunmuş, Klipte de bir güzel söyleyip te oynuyorlar. Bor Şehri kitabında Abaru ile ilgili yazdıklarım vardı. Keza Abaruh diye Niğdeli Üniversite öğrencilerinin 1960’larda çıkardığı bir yayında var. Şimdi Abaru TV ler de söyleniyor ama son bölüm sansüre uğramış ama İbrahim Tatlıses bir türküde son bölümdeki sözleri o söylediği başka türküden çıkarmamıştı.

Hani asker olanlar bilir; şu 'tombul tombul...' sözü ile gelen bölümdeki sözler bizim 'Abaru’nun aslında var ama sanatçı daha çok ilgi çeksinde her yerde söylensin diye düşünüp herhalde makas vurmuş sözlere. Birde klip oynarken türkü adı olarak Abarof diye yazılıyor. Bu konuda girişim yapılması ve özünün korunması lazım. Yöresel bir sözümüzü ki yöremize özgüdür onu olsun sahip çıkalım. Klipte kısmen yöremiz çağrıştırılıyor ama Niğde bölgesini özellikle Bor’da çok kullanılan bu söz bilmeyenler için dekor ve oyunları Ege köy yaşamını anlatıyor sanısı verecek biçimde kullanılmış. Ekmek yapımı,yeşilliği, oyun stili ile ‘ıcıcık’ daha. Niğde çağrıştırır olsa idi. Tyana kemerleri önünde bu klip çekilse idi daha hoş olurdu.

Gerçi Niğde için her tür tanıtım iyidir.

Abaru bölgemizin türküsüdür. Yıllardır düğünlerimizde söylenegelir. Niğde ile ilgili bilinen türküler içinde Niğde bağları ilk akla gelendir ama Aziziye, çil, karam, su gelir taşa değer, sarı kızın şaçları, akkoyun meler gelir, sürmeli, Gesi bağları, kırat, hastane önü, kamayı vurdum yere, Emine ve Mengi, Sazalca’dan çıktım, Çiçek dağı, yekte, yabandan gel, minarenin alemi, bağa girdim üzüme, süpürgesi yoncadan, Halime, keklik, sıra, sıra kazanlar, Şerif Hanım, çubuk uzun, beyaz fesli esmer, gibi türkülerde söylenir.

Oyunlarımızda bölgesel özellik gösterirdi. Halay ve çiftetelli ile Konyalı, kaşık havası, kasap havası, yıldız, develi, çubuk, hop cilveli, tombili, karam, menberi, avare, lorke, anşam, çınarbaşı, hora, ufacık karacık, çiftetelli, çekin halay düzülsün, oynanırdı. Birde düğünlerde oynanan Avare’de bireysel yetenekler ile sergilenen oyundu. Bir sopa ile fötr şapka aksesuar olurdu. Oyuncu ağız-yüz hareketleri ile tüm hünerlerini sergilerdi. Sanatçılar da yöresel türküleri okurdu.Niğde’miz değerli saz ve söz üstatları eksiğimizi tamamlarlar ama benim ilk aklıma gelenler bu yazdığım oyun ve türküler oldu.Sabri Özdağ gibi konuları yazarak da gündeme taşıyan değerli hemşerim tüm Niğde için tanınan bilinenleri belki bir kez daha toptan yazarsa öğreniriz.Çünkü bu konuda gerçekten bilir ve çabası olanlardan.Keza Niğde ile ilgili Halit Ongan gibi bir çok değerli isimde kitap yaptı.Ama her kişi eremiyor.O nedenle arada sırada anımsamak gerekiyor.

Abaru ise sözü ile türküsü ile ayrı bir ilgi çeken deyişimiz. İşte bir genç Ethem Yeşiltaş türküyü klipte yapmış. Yanlışı ,doğrusu bir yana biz duyunca evcek sesini açtık TV’nin ve kısada olsa bir memleket havası ile mutlu olduk. Ünal Ecemiş Acaba bu türküyü kasete okudu mu? . İlk aklıma takılanda bu oldu.

Ali Ercan artık bu tür türkü bildiğim kadarı ile söylemiyor yöresel sanatçılar ise düğünlerde genelde bu türküyü okuyor. Son yıllarda gençlerden de dünün tecrübelilerinden de güzel türküler dinliyoruz ama her zaman diyorum yöresel olana eğilmemiz lazım. Hiç aklımdan çıkmaz Niğde gecesinde Malatya türküsü isteyenler oluyordu. Çünkü televizyon radyo ne çalar ise vatandaşta ona eğiliyor. İşte abaru artık dile düşer ve Niğdelilerde Niğde türkülerine sahip çıkarlar. Bundan güzel ne var.

Abaru olsun türküsü olsun Niğde’nin olduğu bilinsin istiyorum. Abaru söyleyen genç nereli bilmiyorum ama Niğde ve Bor’da bu ara bir etkinliğe konuk edilip Niğdeli değilse de bölgemizi tanıması sağlansa ne güzel olmaz mı?Bizden ilgililere konuyu anımsatıp demesi. Belki klip başlarken yazı ile 'Aborof' değil de 'Abaru' yazılması gerektiğini Niğde’ye gelince öğrenir

Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2005 Cumartesi 18:34:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hasan Gülşen IP: 212.174.89.xxx Tarih : 12.08.2005 19:47:04
Diline ve Kalemine sağlik.Ömer Fthi Gürer İnsan mamleketine has sözcükleri duyunca bir başka oluyor.Sayende o başkalığı yaşadım