2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Tyana Protokolü'nden vazgeçilmiyor

Tyana Krallığının günümüzde iki önemli beldesi Kemerhisar ve Bahçeli Belediye Başkanlarının anlaştığı tarihi protokol Kemerhisar Belediye Meclisi tarafından onaylanmayınca boşlukta kalmış ve alt komisyona gönderilmesi kararlaştırılmıştı.

Kemerhisar Belediye Başkanı İbrahim Ünal ile Bahçeli Belediye Başkanı Fatih Kaya’nın örnek girişimleri bölge için önemli idi. Konuyla ilgili Ömer Fethi Gürer’in haberi ilgi buldu.

Gündemde önemli yer bulan haber ile ilgili Kemerhisar belediye başkanı ile görüşen Ömer Fethi Gürer, Başkan Ünal açıklamalarını derledi.Kemerhisar belediye başkanı Bahçeli belediye başkanı ile bölgenin tarihi dünündeki ortaklığı da düşünerek her konuda birlikte işbirliği yolunu aradıklarını bu konuda kararlı olduklarını söyledi.

Başkan Ünal Kemerhisar belediyesi olarak bir alt komisyonda konun daha detayları ile ele alınmasını istediklerini, protokol da yer alan çalışmaların ise mutlaka olması gereken işler olduğunu kaydetti.

Gürer’in 'ülkemizi de alt komisyonlara havale yöntemi genelde savsaklama ile ilgili olur' sözlerine de Başkan İbrahim Ünal, "Kemerhisar, Bahçeli önemli iki belde,doğal olarak farklı hassasiyetlerde var. Biz her kesi memnun edecek sonunda bölgeye yararı olacak bir iş yapmak için daha geniş bir açıdan olayı ele alıyoruz. Kesinlikle savsaklama düşünmüyoruz. Kemerhisar ile bahçeli sorunlarını ortak çözeme gayretimiz sürecek.Okaya siyasi değil bölgenin geleceği için yaklaşım gösteriyoruz" dedi.

Başkan İbrahim Ünal Tyana festivalin 2005 yılında kapsamlı kutlanması için çalışmaların başladığını, Tyana kazılarında devam edeceğini, daha da geliştirilmesini istediklerini, Niğde Üniversitesi ile Tyanallı Appolon Yüksek okulu için görüşmeleri olduğunu ayrıca Niğde Üniversitesinin Tyana kazılarında daha aktif rol almasını istediklerini de sözlerine ekledi.

Kmerhisar ile Bahçeli Belediye başknalarının imzaladığı protokolda Hastane,Ortak TV vericisi,Tyanalı Appolon Yüksek Okulu, su ve kanalizasyon sorunu, yanında ortak festival ve bölgenin tarihi dokusunu öne çıkaracak su yolu boyunca açılım sağlanacak bir çalışmadan da söz ediliyordu.

Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili Bahçeli Beldeiye Başkanı Fatih Kaya ile de görüştü Bahçeli Belediye Başkanı Fatih Kaya amaçlarının protokl girirşinde yer alan düşünceden doğduğunu söyleyerek şöyle konuştu.

"Dünyanın en eski ve en ünlü kentlerinden,bilimsel verilere göre geçmişi yaklaşık M.Ö 5000 yıllarına dayanan bir bölgenin iki ayrı belde belediye başkanıyız ancak tarihi dün iki beldenin aynı süreçten geldiğini gösteriyor,Evrensel değerlerin savunucusu ,Filozof Appolon’un yurdu,Tyananın şimdiki yerinde bulunan,yaklaşık 9000 nufuslu Kemerhisar ile yaklaşık 3500 nufuslu Bahçeli belediyeleri olarak bölge halkının mutlaka çözüm bekleyen konularında ortak çabamız, hem daha az masrafla, hem daha çok iş yapmayı da beraberinde getirecek bölge geleceği için çok önemli açılımlar yaratacaktır., Bahçeli Belediyesi olarak protokol ile ilgili biz her zaman yapılacak çalışmalara katılmaya destek vermeye hazırız. Kemerhisar belediye başkanı İbrahim Ünal ile konuları tek tek görüşüp bir protokol oluşturduk. Anlayış ve becerme isteği ile doğan bu girişimin sonuca ulaşması belki de Tyanada yeni bir süreci yaratacaktır. Biz bu konuda belediye olarak yapılması gerekenler için hazırız.Kemerhisar ve Bahçeli birbirine çok yakın olmadan öte çokta aile bağı ortak hemşehrimiz var.Siyaset değil hizmet ve iş ortaklığı ile her konu çözüm bulabilir. Bu protokol bir an önce uygulamaya girmesi ve Hastane,Yüksek Okul gibi girişimlerde bulunulmasıda önemlidir"

Fatih Kaya Ömer Fethi Gürer’in önerdiği anfi tiyatro ile tarihi dokuya konut yapılmaması yönündeki değerlendirmeleri de dikkate değer bulduğunu ifade etti.

Açıklamalardan sonra iki başkanın imzaladığı protokolun uygulama ile ilgili oluşan alt komisyon sorunun aşılması bekleniyor.

Ömer Fethi Gürer-Kenthaber/Niğde
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2005 Pazar 11:58:36
Güncelleme :20 Nisan 2005 Çarşamba 15:23:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?