6
Mayıs
2024
Pazertesi
NİĞDE

Ulukışla "Siyanüre hayır" dedi

ULUKIŞLA'DA SİYANÜRE HAYIR MİTİNGİ

Niğde'nin Ulukışla ilçesinde düzenlenen ve 240 polisin görev aldığı siyanüre hayır mitingi olaysız geçti.

Ulukışla'nın bazı köylerinde maden şirketlerinin siyanürle altın çıkartmak için yaptığı girişimlere karşı koyan vatandaşlar, Ulukışla ilçe merkezinde düzenledikleri mitingle "Siyanüre hayır" dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi Niğde Milletvekili Mümin İnan, Ulukışla Belediye Başkanı Hacı Avşar ile Niğde, Mersin ve Adana gibi çevre illerden doğaseverlerin de katıldığı mitingte, Niğde Emniyet Müdürlüğü'nden 240 polis görev aldı. Sabah saatlerinde Emniyet Müdürlüğü önünden otobüslerle hareket eden polis,

mitingin yapılacağı alanda yoğun güvenlik tedbirleri aldı. Miting alanı yakınlarında oluşturulan toplanma merkezinden hareket eden kalabalık grup ellerinde CHP, TDH, MHP, TKP ve İP bayrakları ve dövizlerle birlikte slogan atarak miting alanına kortej eşliğinde yürüdü.

Hasangazi Köy Meclis Derneği Başkanı Hüseyin Özçelik, siyanürün başlı başına bir zehir olduğunu, kullanıldığı taktirde ise ağır metalleri ve arsenik ortaya çıkarttığını söyledi. Asıl tehlikesinin ise 26 derecede kaynayarak hava yolu ile 50 kilometre yarıçapındaki alanda etkili olduğunu belirterek; "Hava yoluyla nefes almamızı engellemektedir. Arsenik ve ağır metalleri ortaya çıkarttığı için insanları kanser ve değişik hastalıklarla karşı karşıya getirmektedir" dedi. Avrupa ülkelerinin 1971 yılında

siyanür kullanımının yasaklanması yönünde karar aldığını ancak karara uyulmaması üzerine 1976 yılında kesin karar alarak uygulamaya koyduklarını belirten Özçelik, "Şimdi AB bu siyanürü kullanmazken, neden Türkiye'de, Malezya'da, Afrika'da kullandırıyorlar. Siyanür 26 derecede kaynama özelliğine sahiptir. Şirket yetkilileri buraya geldiği zaman 'Onlara dokunmayın. Size Cami, okul yaptıracaklar' diyerek bizi bölmek istiyorlar. Bu oyuna gelmeyin. Havamızı ve toprağımızı kirlettirmeyin" diye konuştu.

Konuşmaların ardından mikrofonu eline alan İsmihan Meydan isimli 80 yaşındaki yaşlı kadın, ilköğretim okullarında öğrencilerin okuduğu andı okuyarak kalabalık grubu coşturdu. Yaklaşık bin kişinin katıldığı miting olaysız bir şekilde son buldu.

ULUKIŞLA'DA SİYANÜRE HAYIR MİTİNGİ
ULUKIŞLA'DA SİYANÜRE HAYIR MİTİNGİ
İHA
Yayın Tarihi : 20 Mart 2010 Cumartesi 17:49:01
Güncelleme :20 Mart 2010 Cumartesi 19:34:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?