30
Nisan
2024
Salı
NİĞDE

Üniversiteden bilim desteği

Niğde Üniversitesi, ortaöğretim öğrencilerinde bilimsel kariyer eğitimini özendirmek için TÜBİTAK'tan proje desteği aldı.

Niğde Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan bir ekip, üniversite adayı öğrencilere bilimsel süreç ve gözlemin nasıl gerçekleştirildiğini ve bilimsel faaliyetler sonucunda bilgi üretimi ve teknolojik gelişimin nasıl gerçekleştirilebileceğini göstermek amacıyla proje hazırladı.

Proje Başkanı Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Halis Altun, bu proje ile bilimsel farkındalık oluşturularak, bilimin en temel etkinliklerinden olan gözlem ve bu gözleme dayalı olarak doğanın modellenmesi, simülasyonu ve örneklenmesi süreçlerinin öğrenciler tarafından pratiğe dökülmesinin amaçlandığını belirterek; “Bu amaca ulaşmak için öğrencilerimizin, kadın-erkek sesini ayırt edebilen akıllı bir sistem ile insan görme organının modelleneceği bir donanım geliştirme sürecine etkin katılımları sağlanacak. Bu kapsamda yapılacak faaliyetler ilk olarak öğrencilerin, verilen bir çerçevede doğayı gözlemlemeleri ve bu gözlemlerine dayalı olarak basit modellemeler üretebilmelerini sağlayacaktır. Öğrenciler bu yönlendirmeden hareketle kendi sistemlerini bir grup çalışması içerisinde yapacak. Böylece projenin temel hedeflerinden olan ve aslında bilimin zannedildiği gibi ancak çok zeki insanların başarısı ile gerçekleştirebileceği çok karmaşık süreçler içerdiği şeklindeki yanlış anlayışı kırmayı amaçlıyoruz. Lise öğrencileri arasında yapılacak bir seçim sonucunda, 16 kişilik 4 ayrı grup üzerinde uygulanacak olan program başarılı olur ise daha geniş katılımların mümkün olduğu projeler geliştirilecek. Öğrencilerin tüm masrafları proje çerçevesinde TÜBİTAK kaynaklarından sağlanacak. Kız ve erkek öğrenci oranında da bir denge oluşturmayı düşünüyoruz. Bilgi çağında bilgiye ulaşma, bilgiyi kullanma ve yeni bilgi için bilginin tüketimi, yapmayı düşündüğümüz önemli vurgular olacak” dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2009 Perşembe 13:41:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?