3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

Üniversitemiz ne yapabilir?

Niğde Üniversitesi, Niğde için özel ve önemli bir merkezidir ki kent genelde Üniversite ile atağa kalkmayı ve onun vereceği olumlu destek ile şekillenmeyi yıllardır umut etmektedir.

Niğde Üniversitesi ile ilgili yazarken genel olarak olumlu düşüncelerimizi gündeme taşımayı amaçlarız. Bu kerede rektörümüz ile ilgili diyeceklerimizde genelde Niğde içindir.
Niğde Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Hamza Uygun Kente gelişi Bir yıla eriyor.O nedenle artık bizden biri, misafir değil yerlisi.Göreve geldiğinden beri “hiç direk şunu isteriz” diye yazmadım. Önce çevreyi, “Niğde’yi tanısın” istedim. Şimdi ise Rektörümüzden isteklerimiz var.

Üniversiteler kentlerin gözü, kulağı ve gelişimi içinde en önemli kurumlarıdır.Salt eğitim ile üniversite sınırlı kalırsa gelişmiş bir liseden öteye geçemez.

Eskişehir’de örnek rektör kente belediye başkanı oldu. Kent dokusu tümden değişti. Eskişehir modern bir noktaya erdi. Çünkü Rektör yaşadığı kentte değişimi gözleyen gözetendi.Her rektör belediye başkanı olmayacağına göre yapacaklarını rektörlüğü döneminde de gündeme taşıyabilir.

Örneğin “Üniversite bilim yeridir” demek kolaycılık olur. Kenti yaşatacak, ayağa kaldıracak, eğitecek olanda Üniversitedir. Üniversite salt öğrencisinin eğitimi ile yetinmemeli ve kentinde değişimine önderlik etmelidir. Akkaya konusunda Rektör çaba ve çalışması hoş olmuştur keza Niğde içinde özellikle turizm ve tanıtım açısından rektörlüğün görsel katkısı dahi çok çok önemlidir.

Öncelikle Üniversite tarafından onarılırken yarım kalan eski Niğde evi tamamlanmalıdır. Akmedrese karşısında Cullaz Sokak girişinde bu ev yapılan çalışmaların yarısında yarım bırakılmıştır.Niğde Üniversitesi olanakları ile bu yapıyı bir an önce tamamlamalıdır. Üniversite bu evi Niğde Evi olarak tanzim edebilecek noktada iken işin yarım kalması hoş olmamıştır. Kent İçinde bu yapı yarım kalması oluşturduğu görünüm kadar Üniversite adına düşündürücü olmaktadır.

Niğde tarihi dokusu zengin bir bölgedir. Bu kent içinde açığa çıkmış ama değeri yeterince bilinemeyen,tanıtılamamış birden çok alanlar vardır.Bu anlamda son yıllarda çaba ve çalışmalarda yapılmaktadır. Niğde Üniversite Rektörü bu bağlamda Niğde için ışık olması gerekenlerdendir.

Öncelikle Niğde Üniversitesi Rektörü Basın ile beraber Gümüşler Manastırı,Narlı Göl, Kavlaktepe Yer Altı Şehri, Niğde Kalesi, Tyana Kazı Alanı, Köşk, Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, Çiftehan, Aladağ, Demirkazık, Fertek, Yeşilburç Kilise, Gebere Barajı, Yeşilyurt-Asmaz , Değirmenli Mağaraları,İçemeler, hançerli Piknik Alanı, Kurdunus gibi bölgeleri sıra ile gitmeli, bölge ile tarihi doku ve yapılması gerekenlerle ilgili Üniversite olarak çalışmalarda bulunmalıdır.

Bu yazı yazarken Akmedrese durumu belli değildi.Akmedrese Niğde Üniversitesi ile Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında bir protokol ile kullanım hakkı Üniversiteye bırakılmıştı.Üniversite bu yerde değişik etkinliklerde yaptı. Sözleşme süresi sona erince Vakıflar bu yeri Müftülüğe verdi. Olaydan Rektör haberi olduğunda derhal müdahale etti ama sözleşme öncesi kimileri bu konuyu sümen ettiği olayın açığa çıkması ile görüldü.Salt Akmedrese değil birden çok eser esasında Üniversite kullanıma kazandırılması için uğraş verilmelidir.

Niğde Üniversitesi çevre düzenine de şiddetle ihtiyaç vardır. Niğde ve Bor arasında yan yol mutlaka Tel örgülerin ön tarafında yapılmalıdır.. Üniversiteye geçiş yoluna da kavşak yapılmalıdır. Trafik ışıkları da konması öğrenciler içinde zorunludur.

Üniversite kapısı çirkinlik abidesidir. Niğde adı zor okunan okulun giriş kapısı Bor yönünden fabrika bacası gibi durmaktadır. Bu yönden duvara Mustafa Kemal Atatürk Mozaik ile Kocatepe görünümü yapılmalı ve kapı en üstünde Niğde Üniversitesi adı yakışır boyda ışıklı döner halde konmalıdır.

Bor ilçesi Akademi açılması beklenendir. Bor tarihinde unutulmazların içinde yer alacak böyle bir olay geriye giden ilçe için umut olacaktır. Keza Altunhisar ilçesi, Kemerhisar-Bahçeli arası ,Çiftlik İlçesi Üniversitenin alacağı yeni kararlarla gelecek için değişimi yakalama umudundadır.

Niğde Üniversitesi sorunları vardır ve sıkıntıları çoktur . Süreç yerleşim ve yapılanma ile bunların aşılmasını getirecektir ancak Niğde kent dokusu içinde yer alan tarihi ve doğal özelliklerin korunması sağlanamaz ise gelecekte aransa da bulunamayacaktır. Niğde Müzesi dahi gezmeden Niğde’den ayrılan yüzlerce öğrenci Niğde’yi bir “Mecburiyet Caddesi”nden oluştuğunu düşünmektedir. Kenti değerleri ile açığa çıkarıp ayağa kaldırma yolunda Üniversite dünde çok farklı denemelere girmemesi etkisi doğal olarak öğrenciye yansımıştır.
Ne olur salt eğitimci bir rektör olmaktan öte Niğde il genelindeki mevcut değerlerin tanıtımı ,açığa çıkması ,ilgi görmesi içinde rehberlik edin. Bekliyoruz.

Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2005 Pazartesi 10:24:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?