30
Nisan
2024
Salı
NİĞDE

Uzmanlardan güneş gözlüğü uyarısı!

Uzmanlar, göz sağlığının korunması için hava bulutlu bile olsa güneş gözlüğü kullanılmasının gerekli olduğunu belirtiyor.

Niğde Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Elvan Demiray, yaz aylarının gelmesi ile birlikte güneş gözlüğü satışlarında ciddi bir artış gözlendiğini belirterek, "Ancak birçok güneş gözlüğü göz sağlığını koruması gerekirken, tehdit eder bir hale geliyor. Güneşin mor ötesi olarak bilinen ışınları arasında A ve B ışınları yüksek enerjili ışın boylarıdır. Bu ışınlara yoğun bir şekilde maruz kalındığı taktirde gözlerde aniden beliren kızarıklık, sulanma, yanma ve batma gibi yan etkiler yaşanabiliyor. Bu ani tepki ise gözün yüzey tabakasının zarar görmesinden kaynaklıyor. Bu durum uygun tedaviyle kısa sürede iyileşebilmekte ancak asıl göz sağlığı için önemli olan katarakt ve sarı nokta hastalığı gibi sorunlar yıllar sonra karşımıza çıkmaktadır" dedi.

Zararlı UV ışınlarından korunmak için mutlaka güneş gözlüğü takılması gerektiğini de dile getiren Demiray, "Bu gözlüklerinin işlevlerinden birincisi ve en önemlisi, gözümüzü göremediğimiz UV ışınlarına karşı korumasıdır. Bu yüzden hava bulutlu bile olsa güneş gözlüğü takmak gerekir. Yazın kullanılan şapkalar oluşturdukları gölge ile güneş ışınlarını ancak yüzde 50 oranında engellemekte ve bu da yeterli koruma sağlayamamaktadır. Ancak gözlük alırken pahalı olan iyidir mantığı yürütmememiz gerekir çünkü her pahalı gözlük iyi değildir. İyi gözlük, üretici firma tarafından UV bloke etme oranı gözlük üzerinde belirtilmiş olmalıdır. İstenilen oran yüzde 99-100'dür. Güneş gözlüğü rahat bir görüş için koyu renk olmalı ve ışığın şiddetini en az yüzde 50 oranında azaltmalıdır. Gözlüğü elinize alıp ışığa tuttuğunuz zaman her bölgesinin düzgün bir şekilde renklendirilmiş olması gerekir. Renklendirmede ki düzensizlik, görme kalitesini azaltır. Yeterli derece de koyu olup olmadığının anlaşılması için güneş gözlüğü takılıp aynaya bakılmalıdır. Eğer göz bebekleri rahatça seçilemiyorsa güneş gözlüğü yeterli derecede koyu demektir. Ancak UV engelleme özelliğinin camın koyuluğu ile ilgisi yoktur. UV koruması gözlüğün renginin koyuluğu ile değil yapım maddesi ile ilgilidir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2009 Çarşamba 18:40:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?