2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Vali kan verirken yardımcısı fenalaştı

Niğde Valisi Gündüz Beder, ilk kan bağışını kendisi yaparak, her sağlıklı insanın senede 4 defa kan vermesi gerektiğini söyledi. Vali Yardımcısı Salim Demir, kan bağışı sırasında fenalaştı.

Kızılay Kan Merkezi ekipleri, Cumhuriyet Meydanı’nda Kan Bağış Merkezi kurdu. Kan bağışı kampanyasının açılışını yapan Niğde Valisi Gündüz Beder, ilk kanı kendisinin vereceğini söyledi.

Beder, insanların kan vererek hayat kurtarıp hem manevi hazza ulaşacaklarını hem de kendi sağlıkları için önemli bir adım atmış olacaklarını ifade etti.

Herkesin isteğinin, hiç kimseye kanın lazım olmaması yönünde olduğunu vurgulayan Vali Beder, ancak istenilse de istenilmese de mutlaka birilerinin kana ihtiyacı olduğunu, bunun da ancak yapılan bağışlar sonucu elde edildiğini belirtti. Beder, "İstediğimiz zaman kan bulamayabiliyoruz. Bunun sıkıntısını ancak çekenler bilir. Hepimiz, kan lazım olduğu zaman kan merkezlerinden hemen alabilme umuduyla veya bizlere lazım olmasa da kan ihtiyacı olanlara yardımcı olmak amacıyla kan bağışında bulunmalıyız" dedi.

Kan vermenin tıbbi faydalarının yanısıra kan veren insana da birçok faydası olduğunu savunan Beder, "Stres, yorgunluk, baş ağrısı, kaşıntı, tansiyon gibi sorunu olanlarda kan verdikten sonra bu rahatsızlıkları geçiyor. Birçok insanımızda kolesterol sorunu var, kan verildiği taktirde kan yağı oranının düşmesine de neden oluyor. Fakat bütün bunların yanısıra vereceğimiz her ünite kan, belki bir insanın hayatının kurtarılmasına vesile olacaktır. İnsanlarımızın, kan verince şişmanlığa neden olacağı veya kilo kaybına uğranacağı gibi genel bir ön yargısı var. Kan vermek ne şişmanlatır, ne zayıflatır, nede kansız bırakır. 18-65 yaş arasındaki her sağlıklı birey senede 4 sefer kan bağışında bulunabilir. Her sağlıklı insan bir gün hastalanabilir ve kana ihtiyacı olabilir. En azından yarın kendimize istediğimizde bulabilmemiz için bugün bizim kan vermemiz gerekir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından koltuğa uzanan Vali Beder, ilk kan bağışında bulunarak kampanyayı başlattı. Vali Beder’in ardından koltuğa uzanan Vali Yardımcısı Salim Demir bir anda fenalaştı. Doktorların müdahalesi ile kendine gelen Demir, kan vermeye devam etti.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2005 Çarşamba 15:09:00
Güncelleme :12 Mayıs 2005 Perşembe 16:05:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?