3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

Vali'den 'Yeşilkart' şikayeti

Niğde Valisi Gündüz Beder, yeşil kartlılara yönelik yeni uygulama ile yeşil kart talebinde çok büyük artışlar yaşandığına dikkat çekerek, istismarda birinci sorumluluğun doktor ve eczacılarda olduğunu söyledi.

Yeşil kartlıların muayene, tedavi ve ilaç masraflarının, yüzdelik pay ödemeksizin devlet tarafından karşılanması için yapılan yeni uygulama, Niğde’de yeşil karta olan talebi artırdı. Niğde Valisi Gündüz Beder, eczacıları bilgilendirmek ve Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı son genelgeyi tebliğ etmek için İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda eczacılarla bir araya geldi.

Yeni uygulamanın üzerinden 1 ay geçmesine rağmen uygulama aşamasında hala birçok sorunla karşılaştıklarını ifade eden Beder, reçetelerde yapılacak usulsüzlüklerin bundan sonra sözleşme feshini gerektireceğini belirterek, eczacıları ve doktorları uyardı. Niğde’de 1 aylık ilaç bedelinin 500 milyar lira tutarında olduğuna dikkat çeken Beder, yeni yeşil kart uygulamasıyla bu rakamın 500 milyarın da üzerine çıkacağını, uygulama ile yeşil kart sahiplerinin, diğer sosyal güvencesi olanlardan daha avantajlı hale geldiğini vurguladı.

Daha önce haftada 5 ile 10 arasında gelen yeşil kart talebinin, son günlerde haftada 300’e varan başvurulara dönüştüğünü kaydeden Vali Beder, devletin fakir ve yardıma muhtaç vatandaşlara yönelik yeni uygulamasının istismarları da beraberinde getirdiğine dikkat çekerek, "Bu istismarda, en birinci sorumlu doktorlar ve eczacılardır. Bunu çok açık bir şekilde söylüyorum. Sonradan kimse ’şu gözümden kaçtı, şöyle oldu onun için böyle oldu, bizim suçumuz yok’ gibi mazeretlerle karşıma çıkmasın. Reçete kontrol merkezleri oluşturuyoruz ve reçetelerde yapılacak her türlü yanlışlık, usulsüzlük olarak değerlendirilecektir. Bakanlıktan gelen en son genelgede, usulsüzlüğü tespit edilen eczanelerin sözleşmelerinin anında iptal edileceği ve bir daha hiçbir resmi sözleşme yapamayacağı belirtilmektedir. Bu da devletle iş yapamayan eczanenin kapısına kilit vurması gerektiği anlamına gelir" dedi.

En küçük bir hatanın sözleşme feshinin gerekçesi olabileceğinin altını çizen Beder, ilaç giderleri rakamının yüksek olmasının eczacıların kazancını da etkileyeceğini ifade ederek, "Ayda 500 milyar gibi bir rakamdan bahsediyoruz. Şayet bu kadar büyük bir para söz konusu ise ve yapılacak en ufak bir hatada sözleşme feshi gerekiyorsa, sizler de biraz para verin ve bu işler için ayrı bir eleman istihdam edin. Eczacılarımızın göndereceği dosyalar üzerinde ’Dosya muhteviyatındaki reçeteleri ve hesaplamaları tarafımdan kontrol edilmiştir ve doğru olduğunu tasdik ederim’ diyerek imzalayacaklar. Bu eksiklerle gelen evraklar kesinlikle kabul edilmeyecek ve parasını devletten alamayacaklardır. Ondan sonra ’Yok çırak yazdı, amcam yazdı’ bahaneleri beni ilgilendirmez. Çok dikkatli olun, bu konuda kararlıyız. Reçetede maddi değeri olmayan bir aspirinin bile yazılması bizim için usulsüzlük kabul edilecektir ve gerekli işlemler anında uygulanacaktır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2005 Cuma 20:39:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
SEDAT AVCI IP: 88.247.107.xxx Tarih : 16.09.2008 12:46:11

İKİ AY ÖNCE EŞİMİN DOĞUMU İÇİN BAŞVURDUM YEŞİL KARTA.AMA RED EDİLMİŞ.BİZ ÜÇ AİLE AYNI EVDE OTURUYORUZ GEÇİMSİZLİKTEN.TOPLAM.13 KİŞİ VE RED OLMANIN SEBEBİDE 3 MAAŞ ALIYORMUSUZ.ZATEN 600 YTL KİRA NE İŞ VAR NEDE SOSYAL BİR GÜVENCE.SÖYLERMİSİNİZ BU MÜBAREK RAMAZAN AYINDA BUNUN NERESİ ADALETLİ.AK PARTİYE TAM TOPLAM 10 TANE OY VERDİK.AMA KÜÇÜK ÇEKMECE MEMURLARI PARASI OLANA VERİYORLAR HERHALDE BUNUN YARINIDA OLDUĞUNU UNUTMAMAK LAZIM.DÜŞMEZ KALKMAZ BİR ALLAHTIR GERİSİDE YALAN.İÇİMİ KİM YAKTIYSA ONU GÖZLERİN HAİN BAKIŞINI VE KALPLERİN GİZLEDİĞİ HERŞEYİ ÖNCESİ SONRASI BİLEN ADALETİ PEK YÜCE OLAN ALLAHA HAVALE EDİYORUM.BU KARTIMI BİLEREK ONAYLAMAYAN İÇİN YETERLİ BENCE HOŞÇAKALIN.