2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Veli dostu okul projesi başladı

Niğde'de Sakarya İlköğretim Okulu, veli dostu okul projesi başlattı. Okul yönetimi proje kapsamında velilere, aile içi şiddetin çocuklar üzerindeki etkisi konulu seminer düzenledi.

Sakarya İlköğretim Okulu tarafından başlatılan proje çerçevesinde verilen seminerde velilere, aile içi şiddetin tehlikeleri ve çocukların psikolojik etkilenimleri anlatıldı. Veli dostu okul projesinin amaçlarını anlatan Okul Müdürü Cuma Erdemir, "Amacımız, okulda sıcak bir aile ortamı oluşturup güvenli bir yer haline getirmek, topluma açık bir buluşma yeri olmasını sağlamak, aile ile iletişimi sürdürülebilir hale getirip, okul kültürünün bir parçası haline getirmektir. Diğer kurumlarla işbirliği içinde okulu ailenin de eğitildiği bir yere dönüştürmek, okul aile ve toplum işbirliğini planlı ve koordineli hale getirmek ve velilerin sosyal, psikolojik eğitimle günlük hayatlarında baş edemedikleri problemleri ortadan kaldırılmasını sağlamaktır. Projenin hayata geçirilmesi ile okul ve aile hayatının ne kadar birbiri ile bağlantılı olduğu ortaya konacaktır" dedi.

6-16 yaş arası çocukları bulunan velilere yönelik düzenlenen seminerde ise Psikolog Cavidan Ebru Kızıl, aile içi şiddetin çocuk üzerindeki etkilerini anlattı. Aile içinde şiddete maruz kalan çocuklar üzerinde yapılan son araştırmalara göre, bu tür çocuklarda zeka düzeyinde 8 puanlık bir gerileme ile normal yaşıtlarına göre 6 santimetre oranında boy kısalığının belirlendiğini vurgulayan Kızıl, “Çocuk aile içinde şiddete iki türlü maruz kalıyor: İlk olarak anne ve babanın birbirine karşı uyguladığı şiddet, ikincisi annenin veya babanın direkt çocuğa uyguladığı şiddet. Bunun sonucu olarak çocuklarımızda özgüven eksikliği, depresyon, nevrotik durumlar, gece altını ıslatmalar, kabus görme, iştah bozukluğu ve arkadaş çevresi ile anlaşamamazlık gibi bir çok olumsuz etki gözlenmektedir” şeklinde konuştu.

Şiddetin bir çok nedeni arasında sosyal nedenlerin çok daha fazla ön plana çıktığını işaret eden Kızıl, “Şiddet başlı başına öğrenilen bir durumdur. Bunu da çevremizden veya görsel yollardan yaşayarak öğreniyoruz. Yani televizyonda şiddet içeren bir yayını izleyen çocuk bunu unutmuyor. Son zamanlarda televizyon programlarında geçimsizlik ve iletişimsizlik moda halini almaya başladı. Hemen hemen her programda bu tür olgular işlenmekte ve bunu izleyen çocuklarımız sanki ekrandan gördüklerinin gerçek doğrular olduğunu düşünmeye başlamaktadır. Geleceğimizi bugünün çocuklarına bırakacağımızı düşünürsek, bugün yapacağımız her türlü olumsuz şiddet girişiminin yarınlarımızı direkt etkileyeceğini unutmamalıyız” diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2007 Perşembe 14:15:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
EMRE IP: 88.228.0.xxx Tarih : 20.12.2007 19:00:21

çok güzel olmuş elinize sağlık öğrencilerin velilerinin böyle şeylere ihtiyaçları var byy