7
Mayıs
2024
Salı
NİĞDE

Yunanlılar, Niğde yöresindeki yemekleri sahipleniyor

Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı tarafından Türkçe basılan 'Kapadokya Lezzetleri' kitabını okuduğumda Rumların, Gaziantep baklavalarını sahiplenmeden önce Niğde yemeklerini 'Rum yemeği' olarak tanımladığını görerek şaşırdım. Niğde Bor İlçesi anlatan 'Bor Şehri' kitabımda halen Niğde yöresinde yenilen yemekleri derlemiştim. Sula Bozis tarafından yazılan 'Kapadokya Lezzetleri' kitabında ise bu yemeklerin bölgede yaşamış Rumların yemeği şeklinde sunulduğunu gördüm. Öyle ki Niğde’nin Uluağaç köyünde doğmuş Anastasia Tanasoğlu tarifi ile 'Deveci Pilavı' yapılışı anlatılıyor. Mantarlı bulgur Niğdeli Rumların günlük yemeklerindendi, deniyor.

Tahinli pide dahi Rumların böreklerinden sayılıyor.

İşte yemek tarifleri verilerek, Hıristiyanların dini ve özel günlerde Kapadokya'da yaptıkları ve Rumlara mal edilen yemekler: Yoğurtlu çorba, köfteli çorba, domates çorbası, tahinli çorba, et çorbası, kuzu ciğeri

çorbası, acılı Salata, mercimek salatası, güveçte yumurta, mantarlı yumurta, pastırmalı yumurta, kaygana, un köftesi, çılbır, kuru bakla yemeği,

mercimek köftesi, lahana dolması, patlıcan dolması, kavurmalı börek, tahinli pide, yağlı bohça böreği, bakla dolması, mantarlı bulgur, nohut köftesi, kırmızı mercimekli bulgur, deveci pilavı, çömlekte mercimekli nohut yemeği, çömlek kebabı, sulu mantı, ayva dolması, kuru kayısı ve erik dolması, keşkek, koyun kaburga dolması, kaymaklı kadayıf, yoğurt tatlısı ve bu yemekleri tatlıları birer anlatı ile hangi özel dinsel günde yendiğini de kitapta yer veriliyor.

Kitapta yöresel kültür düğün v.s gibi kimi özel günler ile gelenek görenek olarak halen yaşananlarda kısmen Rumların yaşamı içinde aktarılıyor.

Bu kitap Tarih Vakfı'nca Türkçeleştirilirken, Kapadokya bölgesinde acaba bu yemeklerle ilgili bir inceleme yapıldı mı? Keza Yunanistan’da basılan bu kitap gibi Türkiye'ye göç edenler de, Yunanistan'daki kimi özellik yada yemekleri sahiplenen bir kitap yazsalar, bunu Yunanistan’da bir vakıf yayınlar mı? Acaba bu kitapta Rum yemekleri anılan yemeklerin tamamı Yunanistan'da halen de en geçerli yemek mi, yoksa Kapadokya’da mı bu yemekler devam ediyor?

Soruları uzatmak olası ama görünen o ki bu topraklarda yaşayanların ortak kullandıkları kimi özellikler bir yerde Yunanlılarca kendilerine mal edilmeye çalışılıyor. Oysa kitabın adında 'Kapadokya Lezzetleri' Kapadokyalı Rumların yemek kültürü yazılarak o bölgede yaşayan herkesin ortak yemekleri bir yerde Rumlarca tek taraflı sahiplenilmesini sanki Türkçe basım ile Tarih Vakfı'nca onaylanır gibi.
Düşündüren de bu!!
Ömer Fethi Gürer - Kenthaber / Niğde
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2006 Pazar 11:07:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hasan yürütmen IP: 78.177.81.xxx Tarih : 26.02.2009 18:55:45

yunanlılar  kadar medenıyetsız insan varmı dunya çapında bu nıgdelılere hakaret sayılır zaten türklerın herşeyıne sahıp çıkıyorlar bızlerın yapamadıklarını onlar yapıyor türklerın nelerını çalmadılarki baklava dondurma lokum bunlara benzer vs neler ilgınıze