30
Nisan
2024
Salı
NİĞDE

Zihinsel engelliler sergi açtı

Niğde'de zihinsel engelliler tarafından yapılan el emeği göz nuru çalışmalar, düzenlenen sergide tanıtıldı.

Niğde'nin Altunhisar ilçesinde bulunan Zihinsel Engelliler Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki zihinsel engellilerin el emeği göz nuru ürünleri sergilendi. Altunhisar Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen serginin açılışına Niğde Vali Vekili Mustafa Pala, Altunhisar Kaymakamı Selim Çomaklı, Niğde Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmet Bahsi, şube müdürleri, daire amirleri ve zihinsel engelliler ile aileleri katıldı.

Zihinsel Engelliler Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Gürbüz Soylu, 2007 yılının Ekim ayında 1 öğrenci ile faaliyete giren merkezin, 2008 yılında 20 öğrenci sayısına ulaştığını ve halen 48 zihinsel engelli ile hizmet vermeye devam ettiğini söyledi. Rehabilitasyon merkezinde sadece çocukların bakımının yapılmadığını, onların topluma faydası olan bireyler olarak yetiştirilmesinin amaçlandığını ifade eden Soylu, “Halk eğitim merkezi ile yaptığımız işbirliği neticesinde burada rehabilite edilen çocuklarımıza biçki dikiş ve boyama gibi kurslar düzenledik. Bu çocuklar okulu bitirip, devlet kademesinde veya özel sektörde çalışacak değil. Ancak sergiyi düzenlemekteki amacımız, her zaman sağlıklı insanların üretmeyeceğini, engellilerin de üretken olduğunu göstermekti. Toplum tarafından sürekli tüketici olarak görülen zihinsel engellilerin verilecek eğitimle bir şeyler üretebileceğini topluma göstermekti. Bugün bunu başardığımızı görüyoruz” dedi.

Altunhisar Kaymakamı Selim Çomaklı ise, zihinsel engellilere bakımın bir şekilde yapıldığını, hayatlarını idame ettirmelerinin bir şekilde sağlandığını belirterek, "Asıl önemli olan konu, rehabilite edilmeleridir. Bunun için de personel gibi, teknik ekipman gibi bir takım eksiklerimiz var. Ancak rehabiliteye yönelik açılan kursların bugün meyvelerini verdiğini görüyoruz. Bu engelli çocuklarımızın, engelli olmayan insanların bile kolay kolay yapamayacağı el emeği göz nuru işlemeleri ve nakışları meydana getirmeleri bizi gerçekten mutlu etti. Demek ki her şey ilgi ve alakadan ibaret. Kim olursa olsun ilgi ve alaka gösterildiği ve fırsat verildiği zaman nelerin yapılabildiğini bugün çok net olarak görüyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Vekili Mustafa Pala ve Kaymakam Selim Çomaklı kurdele keserek sergiyi açtı ve incelemelerde bulundu. 5 gün açık kalacak sergide zihinsel engellilerin yaptığı birbirinden güzel el emeği ürünler ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2009 Cuma 14:18:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?