3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Döner sermaye tepkisi

Türk Sağlık-Sen Sivas Şube Başkanı Hasan Şirin, Sivas'taki sağlık personeline 12 aydan beri döner sermaye ödenmemesine tepki gösterdi.

Konuyla ilgili olarak sendika binasında basın toplantısı düzenleyen Şirin, hastanelerdeki döner sermayelerin Sivas ve birçok ilde SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelere olan borçları nedeni ile kesildiğini söyledi.

Sivas'ta İl Sağlık Müdürlüğü'nde de bu nedenle 12 aydan beri döner sermaye gelirlerinin ödenmediğini belirten Şirin, "Bu gün her ne kadar hastanelerimizde döner sermaye sıkıntısı yaşanmaktaysa da ülke genelindeki mevcut durum ilimizi de önümüzdeki süreçte etkileyecektir" dedi.

Şirin, genel bütçeden sağlığa ayrılan payın yüzde 10'dan yüzde 4.25'e indirildiğini, bu şekilde de ülkede sağlık sektörünü ayakta tutan döner sermaye gelirlerinin kesilerek, sağlık sisteminin işleyemez hale getirildiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Hastaneler elektrik, su, yakacak, kire ve tıbbi malzeme alımı ile sözleşmeli personel ücretleri gibi sabit masrafları karşılayamaz duruma gelmiş, kapılarında alacaklılar, borç batağında icralık olmaya mahkum edilmiştir. Eğer bu borçlar kapatılıp, döner sermaye geliri ödenmezse, acil hastaların ameliyatları bile aksayacaktır. Hastanelerin icralık olmalarından dolayı da hastane yöneticileri sıkıntıya girerek, mağdurken sanık durumuna düşecektir. Çünkü ilgili kanun gereği hastane yönetimi hakkında 'görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla soruşturmalar, hatta davalar açılabilmektedir."

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan genelgeyle döner sermaye gelirleri dağıtımında personel ödemelerinin öncelikli olduğunu da kaydeden Şirin, "Fakat bu genelgeye hiçbir zaman itibar edilmemiş, idareciler sağlık çalışanının hakkını taşeron firmalara dağıtmıştır. Yaşanan bu olaylarla personel mağdur edilmiş, alacakları hep aksatılmıştır" diye konuştu.

Açıklamasında Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı da eleştiren Şirin, "Buradan Maliye Bakanı'na sesleniyoruz, 'Sağlık Bakanlığı'nın ihtiyaçları bizim için ön plandadır' demekle işler yürümüyor. Bunu yapacağınız icraatlarla ortaya koymanız gerekiyor. Sağlık çalışanını hiç kimse kandıramaz. Onu bırakın, bu işten vazgeçin. Sağlık çalışanlarının hakkını ödeyin. Bir kalem hatası bahanesiyle 71 milyon insanımızın sağlık hizmetine ipotek koymaya, sağlık çalışanlarını açlığa mahkum etmeye, icraatlarla uğraştırmaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Sağlık Bakanı'na da buradan bir çağrı yaparak, yetki ve sorumluluklarını hatırlamasını istiyor, artık Türkiye'nin sağlığına ve sağlık çalışanlarına sahip çık diyoruz" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2006 Salı 15:19:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?