3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Emeklinin kalem sevdası

Sivas'ta, emekli bir vatandaş, yaklaşık 30 bin YTL harcayarak 9 değişik ülkeden getirttiği kurşun kalemlerden bir müze kurdu. Ankara'da sergi açmayı düşündüğünü belirten Mustafa Ateş, serginin gelirini ise ağaçlandırma kampanyasına bağışlayacağını söyledi.

Alışılagelmiş pul ve bozuk para koleksiyonuna kurşun kalem koleksiyonu da eklendi. 1965 yılında İsviçre'ye çalışmaya giden 67 yaşındaki Mustafa Ateş, gurbette zaman geçirmek için önce pul, sonra da bozuk para ve kibrit biriktirmeye başladı. Ancak bu tür koleksiyonların herkes tarafından yapıldığını gören Ateş, farklı olması için kurşun kalem koleksiyonu yapmaya karar verdi. 1980 yılından itibaren 26 yıl boyunca kurşun kalem biriktiren Ateş'in koleksiyonunu ağırlıklı olarak yurtdışından satın aldığı kalemler oluşturuyor.

Fransa, Almanya, İtalya, Roma ve Milano gibi birçok ülkeyi gezen Ateş, buralarda kırtasiyeleri gezerek koleksiyonunda bulunmayan kalemleri aradı. Tanıdıklarının gittiği diğer ülkelere de kalem siparişi veren Ateş, koleksiyonunu zenginleştirdi. Ateş'in koleksiyonunda bugüne kadar Türkiye başta olmak üzere dünyanın 9 değişik ülkeden toplam 4 bin 673 kurşun kalem birikti. Ateş, şimdi bu kalemleri müze haline getirdiği evinin bir odasında sergiliyor.

Dünyanın hiçbir yerinde kurşun kalem koleksiyonu olmadığını iddia eden SSK emeklisi Mustafa Ateş, Guinnes Rekorlar Kitabı'na da girmeye aday. Halen kalem satın aldığını söyleyen Ateş, topladığı kalemleri Ankara'da açacağı sergide teşhir etmek istiyor. Ateş, "Yıllardır biriktirdiğim kalemleri satmayı hiç düşünmedim. Ancak Ankara'da bir sergi açmak istiyorum. Sergiden elde edilecek geliri ise ağaçlandırma projelerine bağışlayacağım." diyor.


ATÖLYESİNDE DEĞİŞİK ŞEKİLLERDE KALEMLİK YAPIYOR


Kurşun kalem biriktirmenin yanı sıra Mustafa Ateş'in farklı bir özelliği daha var. 1994 yılında İsviçre'den Türkiye'ye dönen Ateş, topladığı kalemler için oluşturduğu atölyede kalemlik yaparak vakit geçiriyor. Ahşap her türlü malzemeyi kullanan Ateş, füze, öküz başı, çizme, şekerlik, uçak gibi şekillerden kalemlik oluşturuyor. Ayrıca ağaçların uçlarına kalem ucu yerleştirerek de koleksiyonuna yeni kalemler kazandırıyor. "Koleksiyonumu çocuklarıma ve torunlarıma miras bırakacağım." diyen Ateş, kendisini ziyaret eden mahalle sakinlerinin de kalem müzesini gezdiklerini ve beğendiklerini söyledi.

Bazen misafirlerin para karşılığı kalemlerden almak istediğini belirten Ateş, "Koleksiyonumun bozulmaması için hiçbirini para ile satmıyorum. Seri aldığım bazı kalemler var. Eğer onlardan elimden fazla ise hediye ediyorum." dedi.

.
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2006 Pazar 12:41:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?